Στις ιδιωτικές κλινικές απευθύνονται οι ασθενείς τόσο για να κάνουν τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις όσο και για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.
Αιτία, οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί από τα μέσα Μαρτίου, τόσο με την άρνησή τους να πραγματοποιήσουν περισσότερες από τέσσερις εφημερίες τον μήνα, όσο και με τις επισχέσεις εργασίας, που έχουν αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, πλην των επειγόντων περιστατικών.
Μεταξύ των επειγόντων περιστατικών που χειρουργούνται, δεν είναι μόνο πολυτραυματίες από τροχαία ή άλλα ατυχήματα, αλλά και μερικές περιπτώσεις καρκίνων, οι οποίες, όπως κρίνουν οι γιατροί, δεν μπορούν να πάρουν αναβολή. Στις χειρουργικές επεμβάσεις που δεν προγραμματίζονται πλέον, λόγω της επίσχεσης εργασίας, περιλαμβάνονται οι αφαιρέσεις κοίλης, χολής κ.λπ.
Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» γίνονταν περί τις 90 προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις την εβδομάδα, ενώ τώρα έχουν μειωθεί στις 15 την εβδομάδα και αφορούν αποκλειστικά και μόνο επείγοντα περιστατικά. Στο ΑΧΕΠΑ πραγματοποιούνταν περί τις 10 επεμβάσεις τη μέρα, ενώ τώρα έχουν μειωθεί σε 2 με 3. Γύρω στις 10-12 προγραμματισμένες επεμβάσεις πραγματοποιούνταν κάθε μέρα στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», ενώ τώρα ο αριθμός τους έχει μειωθεί στη 1 με 2 επεμβάσεις τη μέρα. Πάνω από 60 χειρουργικές επεμβάσεις έκαναν οι γιατροί στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο. Αριθμός που έχει μειωθεί στις 20, και αφορούν μόνο επείγοντα περιστατικά. Στο 60%-70% έχουν μειωθεί οι χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται κάθε μέρα και στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».
Αν και είναι δύσκολο να καταμετρηθεί πόσοι από αυτούς τους ασθενείς απευθύνονται σε ιδιωτικές κλινικές, εκτιμάται ότι αποτελούν σημαντικό ποσοστό, καθώς ο φόβος για την υγεία υπερτερεί συνήθως της οικονομικής στενότητας.
Δεν είναι όμως μόνο οι ασθενείς των οποίων αναβάλλονται οι προγραμματισμένες επεμβάσεις τους. Είναι και ένα ποσοστό των ασθενών που συρρέουν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων σε γενική εφημερία. Το θέαμα του μεγάλου αριθμού ασθενών που περιμένουν στους διαδρόμους για να εξεταστούν, κάνει αρκετό κόσμο να καταφεύγει σε ιδιωτικές κλινικές. Σύμφωνα μάλιστα με στατιστική της ΟΕΝΓΕ, το α' τρίμηνο του 2010, λόγω της οικονομικής κρίσης, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 25% στους ασθενείς που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία.
Στη Θεσσαλονίκη, επείγοντα περιστατικά δέχονται όλο το 24ωρο οι ιδιωτικές κλινικές «Αγιος Λουκάς», «Βιοκλινική» (πρώην Γενική Κλινική «Γαληνός»), Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, «Euromedica Κυανούς Σταυρός» και «Euromedica Γενική Κλινική». Εκεί συρρέει πολύ λιγότερος κόσμος, αλλά θα πληρωθεί και ο γιατρός που θα εξετάσει τον ασθενή και οι περαιτέρω εξετάσεις που ο γιατρός θα ζητήσει. Στις έξτρα χρεώσεις περιλαμβάνονται το ασθενοφόρο της κλινικής, αλλά και η ειδικότητα γιατρού που δεν εφημερεύει.
Αύξηση στα περιστατικά που έρχονται τη νύχτα στη «Βιοκλινική» διαπιστώνει ο διοικητικός διευθυντής της Αθανάσιος Κόιος. Οπως λέει, όλο τον Δεκέμβριο του 2009 τα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής επισκέφτηκαν συνολικά 300 ασθενείς. Τον Μάρτιο ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τους 500 ασθενείς.
ΠΡΕΖΑ TV
14-4-2010
2 σχόλια:
ανεργους ανω των 50 που διαθετουν 7500 ενσυμα γιατι δεν τους βγαζεις συνταξη κε προθυπουργε τι θα κανουνε αυτοι αδελφες στη συγγρου θα γινουνε.αλλα αμα ειχατε φιλιτιμο ισως να κανατε κατι γιαυτους. τα ποσοστα που σου εδωσε ο ελληνας θα στα παρει πισω με το παραπανω και θα σε στειλει και σενα παρεα με το χοντρομαλακοπαπουτσα
ίδρωσε το αυτί της Μαριλίζας!!!!
Δημοσίευση σχολίου