Σε απόγνωση βρίσκονται 200 λιμενικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε μία ευαίσθητη περιοχή, με αυξημένη μετανάστευση, όπως είναι αυτή της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου. Το υπουργείο δεν έχει εξοφλήσει φαρμακοποιούς, γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα από την 1η Δεκεμβρίου του 2009, με αποτέλεσμα οι λιμενικοί να μην μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα.Το πρόβλημα, που αφορά το προσωπικό του ΛΣ, σχεδόν σε όλη τη χώρα, είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και παρά τις δηλώσεις για γρήγορη επίλυσή του τόσο από τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όσο και από τον γενικό γραμματέα Αθαν. Χριστόπουλο, δεν έχουν εξοφληθεί τα οφειλόμενα.
Οπως είχε ανακοινωθεί από το ΥΠΡΟΠΟ, οι συνολικές οφειλές σε φαρμακεία, γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, οι οποίες είχαν συσσωρευτεί με σοβαρότατη αμέλεια και αδιαφορία της προηγούμενης κυβέρνησης, ανέρχονται περίπου σε 4.700.000 ευρώ.
Στην Αττική οι λιμενικοί είχαν μέχρι πριν από λίγο καιρό πρόβλημα, αλλά εξυπηρετούνταν για φάρμακα, γιατρούς και εξετάσεις από το Ναυτικό Νοσοκομείο. Στην περιφέρεια όμως και ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η Σάμος η Λέρος, η Πάτμος, η Χίος, η Πάτρα, η Ηγουμενίτσα αλλά και αλλού, το πρόβλημα οξύνεται.
Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η εκταμίευση και συνεπώς η εξόφληση των οφειλόμενων ποσών έχει «κολλήσει» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών. Πιθανολογείται -χωρίς να είναι βέβαιο- ότι το θέμα θα κλείσει και τελικά η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα υπογράψει μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ούτως ή άλλως η εύρεση λύσης επείγει, καθώς, όπως συμβαίνει στη Λέσβο, περίπου 600 άνθρωποι, οι λιμενικοί με τις οικογένειές τους, υποφέρουν.
Ο πενιχρός τους μισθός δεν τους επιτρέπει να αγοράζουν φάρμακα, με αποτέλεσμα να διακόπτουν θεραπείες για χρόνια νοσήματα ή να μην κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια στα παιδιά τους.
Ερωτηθείς από το «Εθνος» ο κ. Φώτης Γαρουφαλλιάς, πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λ.Σ. Λέσβου - Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου, τόνισε πως «τα οφειλόμενα στους φαρμακοποιούς ανέρχονται στο ποσό των 25.000 ευρώ, ενώ για γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα το υπουργείο οφείλει μόνο 3.000 ευρώ».
Η κατάσταση πάντως έχει πράγματι φτάσει στο απροχώρητο. Αρκεί να αναφερθεί πως στη Λέσβο διέκοψε τη θεραπεία του για σοβαρότατη χρόνια νόσο ένας λιμενικός, ενώ ειδικά για τη θεραπεία των παιδιών τους οι λιμενικοί αναγκάζονται να παίρνουν δάνεια από τράπεζες ή να χρεώνουν τις πιστωτικές τους κάρτες.
Πόπη Χριστοδουλίδου
ΠΡΕΖΑ TV
7-4-2010
1 σχόλιο:
Ας προσεχαν οταν ψηφιζαν τους ιδιους κλεφταραδες και απατεωνες μια ζωη.Αρα τα θελει ο κωλος τους...
Δημοσίευση σχολίου