Δώσαμε τη μάχη για να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και την κερδίσαμε. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με προσδιορισμένους πλέον τους όρους, το όπλο στο τραπέζι είναι γεμάτο και οι κερδοσκόποι το γνωρίζουν. Αν ο μηχανισμός αυτός δεν πείσει τις αγορές μπορεί να αξιοποιηθεί. Δεν ήταν, ούτε είναι η πρώτη μας επιλογή, αλλά αν χρειαστεί υπάρχει. Αρα έχουμε ένα δίχτυ ασφαλείας", δηλώνει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", αναφερόμενος στο θέμα του δανεισμού της ελληνικής οικονομίας
"Η θέση της Ελλάδας ανήκει στην ευρωζώνη", τονίζει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "οποιοδήποτε άλλο σενάριο συνιστά αστειότητα".
"Δεν έχουμε χάσει ούτε λεπτό" προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα "στο οποίο την οδήγησαν λάθη, παραλείψεις και νοοτροπίες δεκαετιών, που διογκώθηκαν σε αδιανόητο βαθμό από το 2004 ως το 2009", απαντά ο κ Παπανδρέου στο ερώτημα περί ενδεχόμενων καθυστερήσεων στη λήψη μέτρων
"Ποτέ στο παρελθόν", υπογραμμίζει, "υπουργικό συμβούλιο δεν είχε τέτοια παραγωγή νομοσχεδίων που κατατίθενται στη βουλή".
Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία, τονίζει ότι πρέπει σήμερα "να ανοίξουμε όλα τα μέτωπα, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές τώρα για να έχουν απόδοση μετά από 2-3 χρόνια. Αυτή η κυβέρνηση καλείται να κάνει τα δυσκολότερα και τα περισσότερα, στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Κάποιες αλλαγές θα μας ξεβολέψουν όλους, από το πώς λειτουργεί ένας υπουργός μέχρι το πώς θα λειτουργήσει ο δημόσιος υπάλληλος, αλλά προς το καλύτερο".
Για τους υπουργούς, λέει ότι ισχύει η προεκλογική δέσμευση "αξιολόγηση και λογοδοσία παντού και για όλους". Επίσης απαντώντας για τις δημόσιες διαφωνίες κυβερνητικών στελεχών, σημειώνει ότι εντάσσονται στο πλαίσιο του διαλόγου που απαιτεί η συλλογική δουλειά και προσθέτει ότι κάποιοι εκπλήσσονται, επειδή "στο υπουργικό συμβούλιο γίνονται ουσιαστικές συζητήσεις", κάτι που δεν συνηθιζόταν στο παρελθόν.
Για τους δημοσίους υπαλλήλους, σημειώνει ότι η μονιμότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, αλλά με την αλλαγή του πειθαρχικού θα πάψει να υπάρχει καθεστώς ατιμωρησίας, ενώ αποκαθίσταται η αξιοκρατία και όλοι οι προϊστάμενοι στη Δημόσια Διοίκηση θα επιλέγονται αξιοκρατικά, χωρίς κομματική επιρροή. Ως προς το βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι υπαλλήλοι του δημόσιου τομέα, με τα τελευταία μέτρα, ο πρωθυπουργός είπε: "πολλές φορές το έχω πει, πως οι αποφάσεις μας ήταν αναγκαιότητα και όχι επιλογή".
Συνοψίζοντας τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, ο κ Παπανδρέου δηλώνει ότι το μεγάλο στοίχημα όχι μόνον για την κυβέρνηση αλλά και για την κοινωνία, είναι διπλό. "Και να αξιοποιήσουμε καλύτερα το αστείρευτο δυναμικό της χώρας για την παραγωγή πλούτου αλλά και να το διανείμουμε δίκαια".
ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου