Πιο κοντά έφερε την προοπτική ενεργοποίησης του κοινού μηχανισμού στήριξης, από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η χθεσινή ημέρα καθώς τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου ανέβηκαν και πάλι, ενώ το Χρηματιστήριο υποχώρησε εξανεμίζοντας την αισιοδοξία που δημιούργησε πρόσκαιρα η απόφαση της Κυριακής.
Συγκεκριμένα, τα spreads (διαφορά επιτοκίων δανεισμού Ελλάδας- Γερμανίας) στα δεκαετή ομόλογα ανέβηκαν από 350 μονάδες βάση προχθές έως και στις 374 μονάδες βάσης, ενώ το Χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 2,2%. Τελικά, τα spreads των δεκαετών ομολόγων έκλεισαν στις 358 μονάδες βάσης.
Η Γερμανία και κυρίως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή της να περάσει στην κοινή γνώμη την απόφαση για στήριξη της Ελλάδας βρίσκονται πίσω από την αβεβαιότητα που διακατέχει τις αγορές, εξαιτίας της οποίας ανεβαίνουν τα spreads.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στις ΗΠΑ, πως η έκδοση ελληνικών εντόκων γραμματίων «έδειξε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας».
Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει έλληνας τραπεζίτης, είναι διπλό: Πρώτον, αφορά την αβεβαιότητα σχετικά με το κατά πόσον είναι διατεθειμένοι οι Γερμανοί να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό. Δεύτερον, αφορά τη χρονοβόρο διαδικασία που απαιτείται μέχρις ότου επικυρωθεί η απόφαση από τα κοινοβούλια πολλών κρατών. Σύμφωνα με τον ίδιο τραπεζίτη, οι αγορές γνωρίζουν το πρόβλημα με τη Γερμανία, γι΄ αυτό και επιμένουν να πιέζουν διατηρώντας τα spreads σε υψηλά επίπεδα.
Αυτό το διπλό πρόβλημα προσδίδει νέες διαστάσεις στο θρίλερ του ελληνικού δανειακού προγράμματος. Η Γερμανία έχει κρίσιμες τοπικές εκλογές στις 9 Μαΐου, ενώ η Ελλάδα έχει κρίσιμες δανειακές ανάγκες, ένα ομόλογο 8,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 19 Μαΐου. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης- ίσως και για να βοηθήσει την κατάσταση με τη Γερμανία, η κυβέρνηση της οποίας επίσης προσπαθεί να παρουσιάσει τον μηχανισμό ως κάτι θεωρητικό. Το ερώτημα που θέτουν οι αναλυτές, όμως, είναι πόσο μπορεί να περιμένει η Ελλάδα πριν υποβάλει το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. Αν το αναβάλει για μετά τις 9 Μαΐου, τίθεται θέμα κατά πόσον θα προλάβει να εισπράξει το ποσόν που χρειάζεται έως τις 19 Μαΐου.
Σύμφωνα με άλλη τραπεζική πηγή, ακόμη ένας λόγος που ενδεχομένως ωθεί ανοδικά τα spreads είναι η αβεβαιότητα που δημιουργείται από την πιθανότητα να προσπαθήσει η Ελλάδα να καλύψει μόνη της τις δανειακές ανάγκες της. Την προοπτική αυτή δεν την εμπιστεύονται οι αγορές, υποστηρίζει η πηγή, διότι δεν διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει κανονικά τα μέτρα πολιτικής που απαιτούνται. Εν ολίγοις, οι αγορές θέλουν να είναι σίγουρες ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει την πειθαρχία που θα της επιβάλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Βρυξέλλες.
Στο θέμα της Γερμανίας αναφέρεται σε χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Νew Υork Τimes», επισημαίνοντας ότι πλέον η χώρα δεν έχει ευρωκεντρικό προσανατολισμό. Η κρυφή παγίδα
Τέλος, έναν ακόμη πιθανό λόγο διατήρησης των spreads σε υψηλά επίπεδα αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal». Αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η ίδια η απόφαση της Κυριακής «κρύβει» υψηλά επιτόκια δανεισμού. Οπως επισημαίνεται, αν η Ελλάδα δανειστεί με 5% εκδίδοντας τριετή ομόλογα όπως προβλέπει η συμφωνία, τότε το επιτόκιο που αντιστοιχεί στα 10ετή ομόλογα είναι άνω του 7%, δηλαδή όσο ζητά και η αγορά. Επομένως, σημειώνει η εφημερίδα, το υψηλό αυτό επιτόκιο του πακέτου ίσως λειτουργήσει ως κατώτατο όριο για την αγορά. Με αυτά τα δεδομένα, επισημαίνουν οι τραπεζίτες, εφόσον τα επιτόκια διατηρηθούν υψηλά, η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης είναι μονόδρομος. ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ τεστ καθόλου δεν σημαίνει πως τελείωσαν και τα προβλήματα δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Αναλυτές, μιλώντας στο Reuters, τόνιζαν πως ναι μεν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας συνιστούν «ψήφο εμπιστοσύνης» αλλά προσέθεταν πως το γεγονός ότι η απόδοση των γραμματίων «συνεχίζει να είναι πάνω από τα επιτόκια του πακέτου, αντανακλά έναν βαθμό επιφυλακτικότητας για τον μηχανισμό».
«Η Ελλάδα έχει μπροστά της δύσκολες ώρες, αντιμετωπίζει βαθιά ύφεση και αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Με βάση αυτά, αναμένω ότι τα επιτόκια των ομολόγων θα παραμείνουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα», εκτίμησε αναλυτής της Capital Εconomics.
Λάδι στη φωτιά της αβεβαιότητας έριξαν και οι εκτιμήσεις της γερμανικής τράπεζας Deutcshe Βank, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν σημαντικά εμπόδια σε ενδεχόμενη ενεργοποίηση του πακέτου βοήθειας, με την επισήμανση ότι «οι συζητήσεις των επόμενων εβδομάδων θα είναι δύσκολες». Η Deusche αναδεικνύει τη σχέση της στάσης της Γερμανίας με τις επικείμενες εκλογές της 9ης Μαΐου, ενώ παράλληλα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί η βοήθεια από μια χώρα- μέλος, κάτι που θα σημάνει είτε τη μείωση των διαθέσιμων κεφαλαίων είτε την αύξηση της συμβολής των υπόλοιπων χωρών. Αρνητικά στο κλίμα που διαμορφώνεται επέδρασαν χθες και οι δηλώσεις της αναλύτριας της Μoody΄s, S. Carlson στο Βloomberg, σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν απομακρύνει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της χώρας.
ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ να πραγματοποιεί... άλμα εις ύψος αλλά τις αγορές να εμφανίζονται πρόθυμες να δανείσουν την Ελλάδα, το Ελληνικό Δημόσιο πέρασε με «επιτυχία»- όπως σημειώνουν στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης- το πρώτο τεστ δανεισμού, μετά την αποσαφήνιση των όρων του πακέτου στήριξης. Χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εξέδωσε έντοκα γραμμάτια εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας ζητώντας αθροιστικά 1,2 δισ. ευρώ. Οι προσφορές που υπεβλήθησαν κάλυψαν επτά φορές το αιτούμενο ποσό, φτάνοντας τα 8,527 δισ. ευρώ, αλλά το επιτόκιο «απογειώθηκε» στο 4,85% για τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας και στο 4,55% για τους εξάμηνους τίτλους. Στις προηγούμενες δημοπρασίες στις 12 Ιανουαρίου, τα επιτόκια διαμορφώνονταν σε 2,20% και 1,38% αντίστοιχα, αλλά τότε το περιβόητο spread των δεκαετών ομολόγων ήταν 2,47%, όταν χθες ξεκίνησε από το 3,60% για να φτάσει έως και το 3,72% εν μέσω φημών για πιθανές καθυστερήσεις σε ενδεχόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού. «Εμμένουμε στον στόχο μας και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές ομαλά, όπως κάναμε σήμερα με τα έντοκα γραμμάτια», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας και πάλι πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ωστόσο αυτός παραμένει διαθέσιμος εάν χρειαστεί».
«Ανακούφιση για την επιτυχή δημοπρασία εντόκων γραμματίων» εξέφρασε από την πλευρά της Γερμανίας στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης με δηλώσεις του στο Reuters, σημειώνοντας πως ο μηχανισμός διάσωσης που συμφωνήθηκε είχε θετική επίδραση. Πράγματι, αν η Ελλάδα προχωρούσε την περασμένη εβδομάδα στις χθεσινές εκδόσεις εντόκων γραμματίων, εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι θα δανειζόταν με επιτόκιο υψηλότερο του 7%, ενώ αμφίβολο είναι αν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει το ζητούμενο ποσό...
ΠΡΕΖΑ TV
14-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου