Τέσσερα νομοσχέδια σε ένα, με αλλαγές που καλύπτουν όλο το φάσμα της εκπαίδευσης από τη βάση μέχρι την κορυφή, παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο η Αννα Διαμαντοπούλου.
Σήμερα αναμένεται να «κλείσει» και το θέμα της βάσης του 10, για το οποίο αγωνιούν χιλιάδες υποψήφιοι, καθώς η κατάργησή της υπολογίζεται ότι θα ανοίξει τις πόρτες των ΤΕΙ σε περισσότερους από 15.000 νέους.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην κατάργησή της, αλλά μέχρι χθες δεν είχε αποσαφηνιστεί αν θα επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς ή θα εφαρμοστεί κυλιόμενη βάση, ανάλογα με τη σχολή ή τη βαθμολογία των επιτυχόντων.
Το θέμα της βάσης του 10 θα τεθεί από την υπουργό Παιδείας στον πρωθυπουργό σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για το πρωί. Από τη συνάντηση αυτή θα κριθεί εάν θα γίνουν σήμερα οι σχετικές ανακοινώσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το θέμα της βάσης του 10 θα ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΠΘ, που θα πάει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΠΘ αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά το «Νέο Σχολείο». Το νομοσχέδιο αυτό εισάγει και τις περισσότερες αλλαγές στα εκπαιδευτικά δρώμενα, καθώς προβλέπει τη μετατροπή των σχολείων σε ευρυζωνικά. Κάθε τάξη θα έχει εκπαιδευτικά λογισμικά και βάσεις δεδομένων στην υπηρεσία μαθητών και καθηγητών, ενώ το μάθημα θα γίνεται ψηφιοποιημένα, με τη βοήθεια διαδραστικού πίνακα.
Με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν προσλήψεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Ειδικότερα:
Ολες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, με εξετάσεις που θα δίνουν μεγαλύτερο βάρος στο παιδαγωγικό σκέλος παρά στο γνωστικό. Οι επιτυχόντες μία φορά στον ΑΣΕΠ θα κατοχυρώνουν από δω και στο εξής, για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, δικαίωμα διορισμού. Ολοι οι πίνακες διορισμού θα γίνουν ενιαίοι και από αυτούς θα διορίζονται όλοι κατά σειρά.
Μεταθέσεις και αποσπάσεις θα μειωθούν και θα γίνονται με βάση τα πραγματικά κενά στην εκπαίδευση.
Ολοι οι εκπαιδευτικοί θα αποκτούν πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας. Τα πιστοποιητικά θα τα χορηγούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ οι καθηγητές που ήδη διδάσκουν θα παρακολουθήσουν σχετικά επιμορφωτικά σεμινάρια.
Ακόμη:
Εισάγεται υποχρεωτική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, που θα περιλαμβάνει αυτοαξιολόγηση καθηγητών και αξιολόγηση όλου του παραγόμενου διδακτικού έργου.
Νομοθετικές ρυθμίσεις θα υπάρξουν και για θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως είναι ο τρόπος διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.
Νέο θεσμικό πλαίσιο καθιερώνεται και για τις σπουδές μετά το Λύκειο, που παρέχονται από ΙΕΚ, κολέγια κ.λπ.
ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου