Τρίτη, Απριλίου 13, 2010

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΔΝΤ...ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΜΑΣ...

Το πρώτο δείγμα γραφής δίνει με συνέντευξή του σε αυστριακό περιοδικό ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ζητώντας από την Ελλάδα να μειώσει τους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα. «Το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο (για την Ελλάδα) παραμένει ο αποπληθωρισμός», δηλώνει στο περιοδικό «Προφίλ» ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν. «Αυτό σημαίνει μείωση μισθών και τιμών. Και αυτό είναι ακριβώς που συνέστησε, και σωστά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», προσθέτει, διαλύοντας τις αυταπάτες ότι το ΔΝΤ άλλαξε ή ότι διαφέρει επί της ουσίας από την Κομισιόν.

Ο Στρος-Καν προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, προτρέποντας έμμεσα να γίνουν περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα για χάρη της... ανταγωνιστικότητας. «Το κράτος μπορεί να μειώσει τους μισθούς μόνο στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Γι' αυτό και το σχέδιο της Ε.Ε., το οποίο εγκρίνει και το ΔΝΤ, είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί. Αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους Ελληνες, από το να γίνουν ανταγωνιστικοί», τονίζει ο επικεφαλής του ΔΝΤ.
Ζητεί ακόμη μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για να αντιμετωπιστεί η κρίση του δημόσιου χρέους.
Τώρα, πώς δικαιολογείται ο «σοσιαλιστής» Στρος-Καν να ζητεί να υιοθετηθούν συνταγές σαν αυτές που προκάλεσαν τη Μεγάλη Υφεση του '30 ή τον ιαπωνικό αποπληθωρισμό της δεκαετίας του '90, που η Ιαπωνία έκανε ό,τι μπορεί για να αποφύγει, μόνο ένα... ΔΝΤ ξέρει.
Σε εποχές αποπληθωρισμού οι τιμές υποχωρούν σε «αντιπαραγωγικά» επίπεδα, δηλαδή σε επίπεδα αποτρεπτικά για επενδύσεις, με αποτέλεσμα η ύφεση να γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, όπως το '30, εξέλιξη που προσπάθησε με τις συνταγές του οικονομολόγου Μέιναρντ Κέινς (περί κρατικού παρεμβατισμού) να αντιμετωπίσει η πολιτική του «Νιου Ντιλ» του προέδρου Ρούσβελτ.
Στην επίσημη ανακοίνωσή του προχθές αργά το βράδυ από την Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «πολύ σημαντικό βήμα» τη συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, λέγοντας ότι αυτή «θα εξασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα συνολικά στην ευρωζώνη». «Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να μετάσχει στην προσπάθεια», τονίζει η ανακοίνωση.
Την ίδια στιγμή, διάσταση απόψεων επί της διαδικασίας όσον αφορά την ενεργοποίηση του μηχανισμού, παρουσιάζεται μεταξύ της Κομισιόν και της γερμανικής κυβέρνησης. Με δηλώσεις του χθες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Στέεγκμανς υποστήριξε ότι για την ενεργοποίηση του μηχανισμού απαιτείται νέα σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Τάρντιο Αλταφάζ, υποστήριξε ότι για την ενεργοποίηση του μηχανισμού χρειάζεται απλά η ομόφωνη απόφαση του Eurogroup.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ, με δηλώσεις του προέδρου της Ζαν Κλοντ-Τρισέ, χαρακτήρισε «θετική απάντηση» τη συμφωνία των χωρών της ευρωζώνης για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Πρόσθεσε όμως ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μέτρων που έχει στόχο τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων.
Σχολιάζοντας επίσης τα της Ελλάδας, το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορένσο Μπίνι Σμάγκι, τόνισε ότι με το πακέτο οικονομικής βοήθειας των 30 δισ. ευρώ η Ευρώπη απέτρεψε μια κρίση τύπου Λίμαν Μπράδερς.

ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ο γαπ βιαζοτανε να γινει προθυπουργος.μετα το καλοκαιρι θα ευχεται να ηταν ακομη στην αντιπολιτευση .φτανει πια κε καραμανλη δεν παει αλλο φωναζε προεκλογικα.και τωρα μας τα εκανε
και αυτος τσουρεκια θαπτωχευσουμε και το πουτσο κλεγανε.μια ζωη δανειζομαστε δηλ. τι πετυχε απλα να δανειστει ψηλοτερα απο οτι ο χοντρος ε και,μετα μεταρυθμισεις αναγκαιες για τον τοπο λεει και εχθες ο χοντρομπουχεσας παγκαλος ελεγε οτι θα μεινουν στο δρομο χιλιαδες οικογενειες λογω καλικρατη ,και γαμω τις μεταρυθμησεις,αλλα βασικα ολοι αυτοι οι κυβερνωντες αλληλοεκδικουνται με αποτελεσμα να την πληρωνει μονιμως ο λαος.λοιπον ξαναψιφιστε τους γιατι αυτοι μας αξιζουν τελικα.