Κυριακή, Απριλίου 18, 2010

ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ...

Πιέσεις για άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προκειμένου να προχωρήσουν, χωρίς πολιτικά προσκόμματα, οι διαρθρωτικές αλλαγές και να δημιουργηθούν ευκαιρίες ασκούν επιχειρηματικοί κύκλοι.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι τράπεζες, που τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας εξαιτίας του ότι, λόγω της αβεβαιότητας, δεν μπορούσαν να βρουν κεφάλαια στις διεθνείς αγορές.
Ο επιχειρηματικός κόσμος εκτιμά ότι, υπό την εποπτεία των ξένων, θα προχωρήσουν με ταχύτητα αλλαγές που θα τους επιτρέψουν να βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και να περιορίσουν το μισθολογικό κόστος. Παράλληλα, ελπίζουν ότι θα ανοίξουν «δουλειές» και θα δημιουργηθούν «ευκαιρίες» Οι πρώτες σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις ακόμα και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Οι ευκαιρίες θα προκύψουν εξαιτίας της αναμενόμενης κάθετης πτώσης των τιμών που θα προκληθεί από την ύφεση. Χρήμα -μεγάλο μέρος του οποίου σήμερα βρίσκεται στο εξωτερικό- θα μπορέσει να αγοράσει φθηνά επιχειρήσεις ή ακίνητα, τα οποία μετά την κρίση εκτιμάται ότι θα αποδειχθούν χρυσωρυχείο.

Οι ισχυροί έλληνες επιχειρηματίες βλέπουν πρακτικά την ένταξη στο μηχανισμό ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φέρουν το παιχνίδι στα μέτρα τους. Η κυβέρνηση, υποστηρίζουν, θα διαπραγματευτεί από δυσχερή θέση αποκρατικοποιήσεις και εκχώρηση δικτύων και έτσι θα γίνουν «μεγάλες δουλειές» με το Δημόσιο στην ενέργεια, τις κατασκευές, τις μεταφορές. Εκτός από τη ρευστότητα, για τις τράπεζες η ένταξη στο πακέτο θα σημάνει -μέσω συγχωνεύσεων και απορροφήσεων- ευκαιρία διάσωσης σε ιδιωτικούς ομίλους που αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα. Ηδη επιχειρηματίες και μεγαλομέτοχοι ιδιωτικών τραπεζών φέρεται να πιέζουν εδώ και μερικές εβδομάδες την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διεργασίες συγκέντρωσης στον κλάδο.

Στο μέτωπο των μισθών, η προτροπή του επιτρόπου Ολι Ρεν για περικοπή δαπανών-μισθών και στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται πως βρίσκει ευήκοα ώτα στην Αθήνα, τουλάχιστον μεταξύ επιχειρηματικών και οικονομικών κύκλων. Ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας, περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερες απολύσεις, αποτελούν πάγια αιτήματα των εργοδοτικών οργανώσεων και επιχειρηματικών συνδέσμων.
Ο Ολι Ρεν, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, σε συνέδριο της δεξαμενής σκέψης (think tank) Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, για το κρίσιμο ζήτημα του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των χωρών της ευρωζώνης, χαρακτήρισε πολύ θετική την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 10% τους μισθούς στον δημόσιο τομέα, απόφαση που «στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο». Είναι ενδεικτικές εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς πως με αφορμή τη βοήθεια από τον «μηχανισμό Ε.Ε.-ΔΝΤ» θα τεθούν σε επαναδιαπραγμάτευση οι... 16 και 17 μισθοί (εννοούν και τις ασφαλιστικές εισφορές) που ανεβάζουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ορισμένοι βιομήχανοι, με την ανακοίνωση της περικοπής του 14ου μισθού στο Δημόσιο, είχαν θέσει ανάλογο αίτημα στην κυβέρνηση. Θέματα που, σύμφωνα, με πληροφορίες οικονομικών κύκλων, συζητήθηκαν στη συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ με έλληνες επιχειρηματίες την προηγούμενη εβδομάδα.

ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: