Εαν οι ηγέτες των πολλών χρεωμένων χωρών του πλανήτη θέλουν να μάθουν τι ακριβώς σημαίνει λιτότητα, τότε ίσως θα έπρεπε να επισκεφθούν τη Λιθουανία, αυτή τη χώρα της Βαλτικής με τα 3,5 εκατομμύρια κατοίκους. Τα μέτρα λιτότητας μείωσαν το έλλειμμα, οδήγησαν όμως και στην έκρηξη του αριθμού των αυτοκτονιών.
Αντιμέτωπη με ολοένα αυξανόμενο έλλειμμα που απειλεί να οδηγήσει τη χώρα σε πτώχευση, η Λιθουανία περιέκοψε τις δημόσιες δαπάνες κατά 30%, μείωσε τους μισθούς στον δημόσιο τομέα 20%-30% και τις συντάξεις έως 11%. Και η κυβέρνηση του Βίλνιους δεν σταμάτησε εκεί. Αύξησε τους φόρους σε όλα τα είδη- από φάρμακα έως αλκοόλ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η εξοικονόμηση ποσού αντίστοιχου με το 9% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, η δεύτερη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ σε χώρα με αναπτυγμένη οικονομία.
Ομως τα μέτρα λιτότητας είχαν το δικό τους κόστος, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Οι συνταξιούχοι, με τις συντάξεις τους κομμένες, στράφηκαν στα συσσίτια για να τα βγάλουν πέρα. Η ανεργία έφθασε, από μονοψήφιο ποσοστό, στο 14% και η οικονομία συρρικνώθηκε πέρσι κατά 15%. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα περισσότερα μέτρα λιτότητας επιβλήθηκαν με την υποστήριξη των εργατικών συνδικάτων της Λιθουανίας καθώς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ακόμα δεν έχουν προκαλέσει καμία αντίδραση ή τις διαδηλώσεις που έχουμε δει στην Ελλάδα, την Ισπανία ή ακόμα και τη Βρετανία.
Ο πρωθυπουργός Αντριους Κουμπίλιους δέχεται βέβαια κριτικές και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, καθώς η κρατική λιτότητα εν μέσω ύφεσης είναι εντελώς αντίθετη με την κεϋνσιανή πεποίθηση ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να αντιμετωπιστεί η ύφεση αυτή - ένας δρόμος που επέλεξαν πολλές χώρες. Ομως η κυβέρνηση λέει ότι με το έλλειμμα να ισοδυναμεί με 9% του ΑΕΠ, ένα νόμισμα συνδεδεμένο με το ευρώ και τις διεθνείς αγορές ομολόγων απρόθυμες να δανείσουν τη Λιθουανία, δεν είχε άλλη επιλογή από το να δείξει στον κόσμο ότι μπορούσε να επιβάλλει τη δική της εσωτερική υποτίμηση μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες, αποκαθιστώντας την ανταγωνιστικότητα και διεκδικώντας την καλή θέληση των διεθνών αγορών.
ΠΡΕΖΑ TV
7-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου