ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΙΖΙΚΑ ΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ....
ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΑΣ ΜΗΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΜΑΣΤΕ...ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΥΠΕΡ ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΥΣΑΝ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ...ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΙΝΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ...
ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΜΙΑ ΤΑΞΗ,ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΑΜΟΓΙΑ...ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ...
Σε μια ύστατη διαπραγμάτευση για τη διάσωση του Προγράμματος Σταθερότητας, ώστε να αποφευχθεί και η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο.
Στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου στη Μαδρίτη, ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι συνεργάτες του σκέφτονται να βολιδοσκοπήσουν τον αρμόδιο επίτροπο Ολι Ρεν, αλλά και συγκεκριμένους εταίρους, για το ενδεχόμενο παράτασης κατά ένα έτος του χρονοδιαγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος στο 3%.
Η επιλογή αυτή- στην οποία δεν έχει καταλήξει οριστικά η Πλατεία Συντάγματος καθώς, όπως λέγεται, διαθέτει συν και πληνκαθίσταται σχεδόν μονόδρομος από τη στιγμή που έγινε φανερό από κοινοτικούς αξιωματούχους πως στις 22 Απριλίου, όταν θα ανακοινωθούν από την Εurostat τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος των κρατών- μελών της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα εμφανισθεί να έχει έλλειμμα μεγαλύτερο κατά 0,9% τουλάχιστον αυτού που έχει δηλωθεί. Εν ολίγοις, αντί για 12,7%, το έλλειμμα θα ανέλθει στο 13,6% τουλάχιστον- με ορισμένους κοινοτικούς να υποστηρίζουν ότι θα ξεπεράσει ακόμη και το 14%. Τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι η ανακοίνωση ενός τέτοιου στοιχείου τινάζει στον αέρα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, κυρίως εάν ληφθεί υπόψη ότι και η ύφεση αναμένεται πιο μεγάλη από το 2% που είναι ο τελευταίος υπολογισμός. Ομως, όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές- και συνομολογούν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου- η ανακοίνωση της 22ας Απριλίου θα προκαλέσει νέα αναταραχή στις αγορές και θα καταστήσει την Ελλάδα χώρα στα όρια της χρεοκοπίας, αφού τα επιτόκια δανεισμού θα εκτοξευθούν σε νέα ύψη, έχοντας χάσει και το τελευταίο ανάχωμα που ήταν το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, μια χρονική επιμήκυνση του Προγράμματος κατά ένα έτος- αντί να ολοκληρωθεί με το τέλος του 2012, να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013- θα μπορούσε να προσφέρει μια ανάσα και να καταστήσει εκ νέου εφικτό τον στόχο, που υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται ουτοπικός και δεν πείθει τις αγορές. Μάλιστα, όπως έλεγε χαρακτηριστικά συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου, «κι άλλες χώρες έχουν ζητήσει κάτι τέτοιο και το έχουν πάρει, ενώ ας μην ξεχνούμε ότι το όριο του 2012 το θέσαμε εμείς». Βέβαια, είναι μάλλον αμφίβολο, λένε οι ίδιες πηγές, ότι η Κομισιόν θα αντιδράσει θετικά στις ελληνικές βολιδοσκοπήσεις, καθώς θα θεωρηθεί κακό προηγούμενο: η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο στάδιο της επιτήρησης και θεωρητικά πρέπει να εξαντλείται κάθε όριο αυστηρότητας απέναντί της. Επιπλέον, όπως λένε κοινοτικοί παράγοντες, θα μπορούσαν και οι αγορές να το θεωρήσουν ως ακόμη μια ένδειξη αδυναμίας (σ.σ.: ή και χαλάρωσης) και να... εκδικηθούν αντιστοίχως την Αθήνα. Ετσι, παρά την απέλπιδα προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου, παράγοντες των Βρυξελλών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να προσφύγει στο ΔΝΤ ταυτοχρόνως με την ανακοίνωση των στοιχείων της Εurostat, στις 22 Απριλίου.
Οπως εξηγούσαν, αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Αθήνα να προετοιμάσει το έδαφος - να δει, δηλαδή, κατά πόσον μπορεί να αντλήσει από τις αγορές τα δισ. που απαιτούνται για τις δανειακές υποχρεώσεις του Μαΐου και να πράξει αναλόγως, να διαπραγματευθεί με το επιτελείο του Ταμείου και να υπάρξει και το χρονικό περιθώριο ώστε να ενεργοποιηθεί ο συμπληρωματικός προς το ΔΝΤ ευρωπαϊκός μηχανισμός των διμερών δανείων από χώρες της ευρωζώνης.
ΠΡΕΖΑ TV
7-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου