Τετάρτη, Απριλίου 07, 2010

ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ SPREAD...ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ...

ΠΛΕΟΝ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΜΕ...ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ.
ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΡΩΤΟΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ;;;

Διαστάσεις θρίλερ έχει προσλάβει η λειτουργία της αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα η τύχη της ελληνικής οικονομίας να κρέμεται από μια κλωστή, όπως έδειξε η χθεσινή εκτίναξη των spreads σε ύψος- ρεκόρ 408 μονάδων, με φόντο την αναθέρμανση του σεναρίου για προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Την αφορμή για το άλμα των spreads και το σχετικό πάρτι κερδοσκοπίας έδωσε δημοσίευμα του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου ειδήσεων Μarket Νews, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για τη στήριξη της Ελλάδας, με στόχο να αποκλείσει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να μην υποχρεωθεί να υποστεί τους αυστηρούς του όρους. Μάλιστα, το δημοσίευμα επικαλείται ως πηγή υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο. Το απόγευμα, η διάψευση της είδησης από το υπουργείο Οικονομικών οδήγησε σε υποχώρηση των spreads στις 375 μονάδες ενώ έκλεισαν στις 384. Εν τω μεταξύ και το Χρηματιστήριο είχε υποχωρήσει κατά 2,21%.

Την ίδια ώρα χθες το σενάριο για την πιθανή προσφυγή τελικά στον κοινό μηχανισμό βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το ΔΝΤ εμφανιζόταν ενισχυμένο. Οι αναλυτές το στήριζαν τόσο στο υψηλό κόστος δανεισμού («με επιτόκιο 7% δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε», έλεγαν) όσο και σε μια σειρά από πληροφορίες για αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία. Κυρίως, απασχόλησε η αναθεώρηση προς τα πάνω του ύψους του ελλείμματος του 2009. Η αναθεώρηση
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η αναθεώρηση έναντι του 12,7% του ΑΕΠ της αρχικής εκτίμησης περιορίζεται σε μερικά δέκατα της μονάδας και συγκεκριμένα σε 0,2% του ΑΕΠ λόγω της αναθεώρησης της εκτίμησης για τον ρυθμό ανάπτυξης συν μερικά δέκατα της μονάδας επιπλέον, λόγω των νοσοκομειακών χρεών. Στις 22 Απριλίου η Εurostat, στελέχη της οποίας ενημερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη Στατιστική Αρχή, θα ανακοινώσει τις τελικές της εκτιμήσεις. Το πρακτορείο Μarket Νews, μέλος του ομίλου του γερμανικού Χρηματιστηρίου, ανέφερε στο χθεσινό δημοσίευμά τουπάντα επικαλούμενο κυβερνητική πηγή- ότι ο Πρωθυπουργός έχει ανησυχήσει εξαιτίας των μέτρων που αναμένεται να ζητήσει το ΔΝΤ και τα οποία θα οδηγήσουν σε κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές. Η ελληνική κυβέρνηση, συνέχιζε το δημοσίευμα που άναψε φωτιές, θα ζητήσει έναν πιο ξεκάθαρο μηχανισμό, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο οποίος θα είναι ταχύτερος και θα απαντά άμεσα στο επίσημο αίτημα της χώρας για οικονομική στήριξη. Οι πληροφορίες αναπαρήχθησαν από τα διεθνή μέσα και το spread ξεπέρασε το ρεκόρ των 405 μονάδων βάσης του περασμένου Ιανουαρίου, όταν ακόμη δεν είχαν καν ανακοινωθεί τα κυβερνητικά μέτρα.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν την πληροφορία, αλλά μόνο το απόγευμα βγήκε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας».
Επίσης, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού», ότι «ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και εντός του στόχου που έχει τεθεί» και ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης χωρίς απολύτως καμία παρέκκλιση.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, εξάλλου, μιλώντας χθες στο Μega είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός» και ότι «η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να πάει στο ΔΝΤ». Μάλιστα, σημείωσε ότι όλες οι δανειακές ανάγκες του Απριλίου έχουν καλυφθεί και ότι μεσολαβεί ένας μήνας ώς την επόμενη δημοπρασία, τον Μάιο, κατά τον οποίο θα χρειασθούμε λίγο περισσότερα από 11 δισ. ευρώ.

Διευκρινίσεις για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας αναμένεται να δώσουν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζ. Μ. Μπαρόζο, στο πλαίσιο συζήτησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Αύριο, εξάλλου, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρός της κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ αναμένεται να αναφερθεί στον νέο κανονισμό που θα ισχύσει για να γίνονται δεκτά ομόλογα με χαμηλή βαθμολογία μετά τα τέλη του 2010.

ΠΡΕΖΑ TV
7-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: