Το «βαθύ λαρύγγι» που μίλησε (;) στο Μarket Νews Ιnternational και εκτόξευσε τα spreads στα ιστορικά μεγαλύτερα επίπεδα αναζητεί η κυβέρνηση, αλλά οι έως τώρα έρευνες δεν έχουν αποδώσει.
Oι «υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές» που μίλησαν στο συγκεκριμένο διεθνές οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων και τίναξαν στον αέρα κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό για τον δανεισμό της χώρας «σε λογικά επίπεδα», αποτελούν αυτή τη στιγμή αντικείμενο συντονισμένης έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί για ποιον λόγο παρενέβησαν, τι επιδίωκαν και σε τι απέβλεπαν. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται διάφορες υποθέσεις, ορισμένες από τις οποίες πραγματικά δίνουν την εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία αδυνατεί να αντιδράσει αποτελεσματικά απέναντι σε καταστάσεις που προκαλούνται από διαρροές, σκόπιμες ή τυχαίες.
Μέρος των υποθέσεων αυτών κάνουν λόγο όχι για πραγματικές δηλώσεις «υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους», αλλά για ερμηνεία των σχετικών δηλώσεων που έκανε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σε πορτογαλική εφημερίδα. Πληροφορίες που δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν, μιλούσαν και για τηλεφωνική επικοινωνία χθες το απόγευμα μεταξύ του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του κ. Πάγκαλου, σε όχι και τόσο καλό κλίμα. Βάση της συζήτησης υποστηρίζεται ότι αποτέλεσε ένα διάγραμμα που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου και συσχετίζει την πορεία των επιτοκίων με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Σύμφωνα με το διάγραμμα αυτό τα spreads πήραν την κάτω βόλτα για τέσσερις ημέρες, μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, επειδή δεν υπήρξαν δηλώσεις από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία ή με το ΔΝΤ.
Αλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το «υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος» είναι το ίδιο που προ εβδομάδων (και προ της απόφασης της Ε.Ε.) είχε κάνει δηλώσεις στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα προσφύγει σίγουρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν και πάλι τα spreads και η Ελλάδα να δανειστεί με επιτόκια 6,25%- και έδειχναν προς την πλευρά της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη, χωρίς ωστόσο να τεκμαίρονται με κάποιο στοιχείο αυτοί οι ισχυρισμοί.
Στην έκδοση ομολογιακού δανείου έως 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με όρους μάλιστα όχι ανεπτυγμένης αλλά αναπτυσσόμενης οικονομίας ετοιμάζεται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στον μήνα, σύμφωνα με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Στόχος της Αθήνας με την κίνηση αυτή είναι να προσελκύσει επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα διοργανώσει παρουσίαση (roadshow) στις ΗΠΑ μετά τις 20 Απριλίου. Η Ελλάδα επιδιώκει- σύμφωνα με την εφημερίδα- να συγκεντρώσει 5 έως 10 δισ. δολάρια από αμερικανούς επενδυτές προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε δανεισμό για τον Μάιο.
ΠΡΕΖΑ TV
7-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου