Κυριακή, Μαΐου 09, 2010

ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ 2011 ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ..ΜΙΛΑΜΕ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΓΕΝΙΑ ΝΕΟΠΤΩΧΩΝ...

Προβλέψεις-σοκ για την πορεία της απασχόλησης στον χώρο του ελληνικού εμπορίου διατυπώνει ο εμπορικός κόσμος της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια της μεγάλης ελληνικής ύφεσης.

Ερευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου καταλήγει σε εφιαλτικά συμπεράσματα για τον κλάδο που απασχολεί τουλάχιστον 800.000 εργαζομένους:
Η μία στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 10 άτομα προσωπικό προαναγγέλλουν απολύσεις για το 2011. Το 41,7% των επιχειρήσεων προβλέπει ότι ο αριθμός των απασχολούμενων θα παραμείνει στάσιμος, ενώ δεν υπάρχει καμία (!) εταιρεία που να δηλώνει πρόθυμη να προσλάβει μέχρι και το τέλος του 2011.
Καλύτερη είναι η εικόνα στις μικρότερες «οικογενειακές» εμπορικές επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίοι που απασχολούν από δύο έως εννέα άτομα, στην πλειονότητά τους (ποσοστό 71,2%) προβλέπουν σταθερότητα στην απασχόληση. Μόλις το 12,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι περιμένουν απομακρύνσεις το 2011, ενώ το 13,6% δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποια στάση θα τηρήσει. Υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό (2,5%) επιχειρήσεων που δηλώνει ότι θα κάνει προσλήψεις μέσα στο 2011.

Η «δυσάρεστη έκπληξη», όπως χαρακτηρίζεται στην ίδια την έρευνα, προκύπτει από τη σύγκριση των φετινών εκτιμήσεων με τις αντίστοιχες περυσινές. Για το 2010, το 25% των επιχειρήσεων άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε προσλήψεις. Για το 2011, το ποσοστό έχει περιοριστεί στο 2-2,5%.
Να σημειωθεί ότι στην έρευνα της ΕΣΕΕ μετέχουν κυρίως οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες εταιρείες και ατομικές) και όχι οι μεγάλες ανώνυμες εταιρείες. Για τις τελευταίες, το περιβάλλον είναι εξαιρετικά ρευστό καθώς επίκεινται και οι μεγάλες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπως η αύξηση του ορίου των απολύσεων και η μείωση των αποζημιώσεων.
Οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις αναθεώρησαν προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους όσον αφορά την πορεία των φετινών πωλήσεων. Να τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας της ΕΣΕΕ:

Το 37,3% των εταιρειών προέβλεπε αρχικά αύξηση των πωλήσεων μέσα στο 2010. Ποσοστό 36,6% έκανε λόγο για στασιμότητα και 24,7% (περίπου η μία στις τέσσερις) για μείωση τζίρου. Με την τελευταία έρευνα, τα ποσοστά έγιναν σαφώς χειρότερα. Πλέον μόλις το 4,5% του εμπορικού κόσμου εξακολουθεί να μιλά για αύξηση εσόδων, ενώ το 68,8% (περίπου οι επτά στους 10) βλέπουν λιγότερα έσοδα σε σχέση με το 2009.
Ιδια εικόνα και στα κέρδη. Ο ένας στους τρεις πίστευε αρχικά ότι θα κλείσει το 2010 με αύξηση κερδών και τώρα αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 2,5% (!). Ο ένας στους 3 (ποσοστό 30,7%) μιλάει πλέον για στασιμότητα, ενώ το 65% έχει ήδη συμβιβαστεί με το γεγονός ότι θα βγάλει λιγότερα ή και καθόλου κέρδη.
Το 70% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η ρευστότητά τους έχει περιοριστεί σε σχέση με το 2009. Η συντριπτική πλειονότητα (90%) απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κάποιας μορφής επένδυση μέσα στο 2010.

ΠΡΕΖΑ TV
9-5-2010


ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

auta gia kapoious pou pisteuan oti oi metanastes itane to provlima tou emporiou kai twn epixeirisewn...

zitima na apoteloun to 10% tou provlimatos ergasias