Κυριακή, Μαΐου 09, 2010

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΩΣΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ ΜΠΟΡΕΙ...

Πληθος «κρυφών» μέτρων αξίας τουλάχιστον 18,85 δισ. ευρώ δεσμεύθηκε ρητά να λάβει η κυβέρνηση για να εκπληρώσει τους όρους των δανείων που θα λάβει από την τρόικα. Τα 10,85 δισ. ευρώ θα πρέπει να ανακοινωθούν σταδιακά από τον επόμενο χρόνο και να αποδώσουν έως το 2014. Στη συνέχεια δράσεις αξίας τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ θα ληφθούν έως το 2020.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι επικεντρώνονται στο Δημόσιο: στη μείωση αρχικά των μισθών με αφορμή το ενιαίο μισθολόγιο, στο ολοκληρωτικό πάγωμα των προσλήψεων, και αν αυτό δεν επαρκεί, σε απολύσεις όχι μόνο υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου αλλά και αορίστου χρόνου), αλλά και μόνιμου προσωπικού.
Στα παραρτήματα του μνημονίου γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα προσυπογράφει «εν λευκώ» τη λήψη μέτρων τα οποία θα δημιουργούν «πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ έως τουλάχιστον το 2020».

Με άλλα λόγια, οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα υποχρεώνουν τις μελλοντικές κυβερνήσεις αφενός να μην αναστείλουν τα μέτρα λιτότητας που τώρα ελήφθησαν (π.χ. κατάργηση δώρων σε μισθούς και συντάξεις) για πολλά χρόνια, εκτός και αν βρουν ισόποσης αξίας έσοδα (π.χ. από την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της σπατάλης) αλλά και να επιβάλουν νέα σκληρά «πακέτα», τα οποία θα περικόπτουν κι άλλο τις δαπάνες...

Στο μνημόνιο γίνεται σαφές ότι:
1 Από τα 30 δισ. ευρώ που απαιτούνται έως το 2014 η κυβέρνηση κατέγραψε ρητά στο μνημόνιο μέτρα αξίας 19,6 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα δεσμεύθηκε να τα ανακοινώσει αργότερα.
2 Στα 19,6 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που δεν κοινοποιήθηκαν κατά την παρουσίαση του «πακέτου» από τον υπ. Οικονομικών Γ. Παπκωνσταντίνου ή που στο μνημόνιο είναι αμφίβολο αν θα προέλθουν από εξοικονόμηση σπατάλης ή από επώδυνα μέτρα (π.χ. απολύσεις υπαλλήλων).
Στα παραρτήματα του νόμου που έχει ψηφιστεί πλέον και από τη Βουλή περιλαμβάνονται παρεμβάσεις όπως μόνιμο πάγωμα των συντάξεων και κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και των αντίστοιχων συντάξεων, νέες περικοπές μισθών, επιδομάτων και υπερωριών, νέα μείωση απασχόλησης στο Δημόσιο το 2011 (πέραν του κανόνα 1/5), μείωση των επιδομάτων ανεργίας, αύξηση ειδικών φόρων σε αναψυκτικά το 2011.
Επίσης θεσμοθετήθηκε η κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (το 2011 σε ποσοστό 30% και το 2012 εξ ολοκλήρου) με τη μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών στον κανονικό συντελεστή και εισαγωγή ΦΠΑ σε υπηρεσίες που απαλλάσσονται, δύο αυξήσεις αντικειμενικών αξιών (το 2011 και το 2012), το ξεπούλημα ακίνητης περιουσίας ΔΕΚΟ και Δημοσίου, η αύξηση τιμολογίων ΔΕΚΟ, η περικοπή δρομολογίων σε ΟΣΕ και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Θεσπίζεται ακόμη το μόνιμο πάγωμα των επενδυτικών δαπανών στα επίπεδα του 2012, πράσινος φόρος για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2020 ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής και δημιουργία σε μόνιμη βάση αποθεματικού ίσου με το 10% των ετήσιων δαπανών του προϋπολογισμού. Νομοθετούνται επίσης ανώτατα όρια δαπανών (μόνο με συμπληρωματικό προϋπολογισμό θα ξεπερνώνται).
Ως «όχημα» για τις επιπλέον περικοπές δαπανών εκτιμάται ότι θα είναι η απλοποίηση του συστήματος πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων έως το Σεπτέμβριο, ώστε να καλύπτει τόσο το βασικό μισθό όσο και όλα τα επιδόματα που αφορούν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Εκτιμάται από αρμόδια στελέχη ότι θα αποτελέσει μία καλή αφορμή για «εξοικονομήσεις». Το μεγάλο βήμα όμως θα γίνει το Δεκέμβριο με την ίδρυση μιας ενιαίας αρχής πληρωμών. Εως τον Ιούνιο του 2011 με διάταγμα θα καθιερωθεί ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών (που θα περιλαμβάνει το βασικό μισθό και τα επιδόματα) ώστε να ισχύει για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

ΠΡΕΖΑ TV
9-5-2010


ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΔΔΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

γιαυτο ολοι στους δρομους.

εφτιαξε και ο καιρος τωρα.
το αραλικι στους καναπεδες θα ειναι το τελος σας.

τερμα τα αστεια.

ολοι στους δρομους για βιαιη ανατροπη των σχεδιων της δευτερης χουντας. Ριξτε το πασοκ.