Νέο «τοπίο» στο ασφαλιστικό σύστημα -με πλήρη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας- δημιουργείται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Το νομοσχέδιο έχει σταλεί για έγκριση στην Κοινότητα και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου. «Eτος-σταθμός» για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι το 2018, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα ταμεία. Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για έναρξη των αλλαγών από το 2015, ωστόσο το υπουργείο θέλει να υπάρξει ικανή μεταβατική περίοδος για την υλοποίηση των παρεμβάσεων (η τελική απάντηση της Κοινότητας αναμένεται εντός του επόμενου δεκαημέρου).
Ποιες αλλαγές θα υπάρξουν στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2018;
Θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στον δημόσιο τομέα και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν τη «βασική» σύνταξη που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του κράτους και την «αναλογική» σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλει.
Τι προβλέπεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τη βασική σύνταξη;
Το ύψος καθορίζεται για το 2010 στα 360 ευρώ και θα αναπροσαρμόζεται τα επόμενα χρόνια. Θα καταβάλλεται από την ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης από το ασφαλιστικό ταμείο ή το Δημόσιο.
Για όσους πάρουν μειωμένη σύνταξη γήρατος η μείωση θα είναι 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.
Θα δικαιούνται οι ανασφάλιστοι τη βασική σύνταξη;
Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται στους ανασφάλιστους αλλά και σε όσους έχουν λιγότερες από 4.500 ημέρες εργασίας υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα θα πρέπει:
- Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.
- Να έχουν ατομικό εισόδημα- κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος- που δεν υπερβαίνει το 14πλάσιο του πλήρους ποσού βασικής σύνταξης. Το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 28πλάσιο του πλήρους ποσού βασικής σύνταξης αντίστοιχα.
- Να διαμένουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια μεταξύ του 15ου και του 65ου έτους της ηλικίας τους.
Το ύψος της βασικής σύνταξης είναι πλήρες για όσους πληρούν αθροιστικά τα ανωτέρω κριτήρια και έχουν συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον τριάντα πέντε πλήρη έτη διαμονής. Το ποσό αυτό μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα έτος που υπολείπεται των τριάντα πέντε ετών διαμονής.
Πώς θα υπολογίζεται η αναλογική σύνταξη;
Η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με νέους συντελεστές, οι οποίοι θα ξεκινούν από το 0.7% και θα φτάνουν το 3%. Ο μέσος συντελεστής θα είναι 1.2%, ενώ το ποσοστό της αναπλήρωσης για την 35ετία θα είναι περίπου 65%.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως θα ισχύουν 12 ασφαλιστικές κατηγορίες για τους μισθωτούς και 14 για τους αυτοαπασχολούμενους.
Θα υπάρχει μεταβατικό στάδιο για την υλοποίηση των αλλαγών στις συντάξεις;
Οσοι αποχωρήσουν το 2018 θα δουν τη σύνταξή τους να υπολογίζεται με ένα «μεικτό» σύστημα. Συγκεκριμένα τα χρόνια από το 2013 έως και το 2017 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα και τα έτη μέχρι το 2012 με το παλαιό καθεστώς (π.χ. στο ΙΚΑ σύμφωνα με την καλύτερη πενταετία).
Ωστόσο σταδιακά θα αυξάνονται τα χρόνια ασφάλισης που θα υπολογίζονται με το νέο σύστημα (το 2019 θα είναι έξι χρόνια, το 2020 θα είναι επτά χρόνια και ούτω καθεξής). Στόχος είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων να εφαρμοστεί πλήρως για όσους μπουν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.
Τι επιπτώσεις θα έχει στις συντάξεις ο νέος τρόπος υπολογισμού;
Με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων εκτιμάται πως κυρίως θα επηρεαστούν όσοι έχουν από 25 έως και 35 έτη ασφάλισης.
Για τη συγκεκριμένη ομάδα το υπουργείο εκτιμά πως θα υπάρξει μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων 7%. Χαμένοι βγαίνουν και όσοι έχουν υψηλές αποδοχές, καθώς αναλογικά θα έχουν μεγαλύτερη μείωση στη σύνταξή τους. Για παράδειγμα όσοι έχουν αποδοχές πάνω από 3.000 ευρώ θα έχουν απώλειες της τάξης του 13% έως 14%.
Στον αντίποδα κερδισμένοι είναι όσοι καταφέρουν να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και οι οποίοι θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη σε σχέση με το σημερινό καθεστώς.
Μέχρι το 2018 θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων στα ταμεία κύριας ασφάλισης;
Από το 2013 καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής 2% στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ακριβώς ισχύει σήμερα στο ΙΚΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι ασφαλίζονται σε ταμεία με υψηλότερους συντελεστές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μείωση των συντάξεών τους. Οι πλέον χαμένοι αναμένεται να είναι όσοι καλύπτονται από τον ΟΑΕΕ.
Δίνονται κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και μετά τη συμπλήρωση του 35ου έτος της ηλικίας. Το ποσό της σύνταξης του ΙΚΑ για όσους συμπληρώνουν άνω των 10.500 ημερών ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας προσαυξάνεται κατά 3.5%. Παράλληλα το ποσοστό σύνταξης του μηνιαίου συντάξιμου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων - που έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992- αυξάνεται κατά 2.5% για κάθε έτος ασφάλισης από το 35ο έως το 40ό.
ΠΡΕΖΑ TV
16-5-2010
Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου