Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ύψωσε «ομπρέλα προστασίας» για τον τ. ανακριτή του σκανδάλου Siemens Ν. Ζαγοριανό, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της απόφασής με την οποία αρνήθηκε να τον θέσει σε αργία με ψήφους 48-19.Ανατρέποντας τη μέχρι σήμερα νομολογία που δεν επέτρεπε τον έλεγχο βασιμότητας των κατηγοριών, η Ολομέλεια ΑΠ ακολούθησε ηπιότερη οδό εκδίδοντας «συγχωροχάρτι κατά πιθανολόγηση» αποφεύγοντας να επαναλάβει όσα ακραία και κατηγορηματικά είχε δεχθεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ), απαξιώνοντας πλήρως τις κατηγορίες κατά του ανακριτή ως εντελώς αβάσιμες.
Μετά τις έντονες επικρίσεις του ΑΔΣ για τη μεταστροφή της νομολογίας και την ανεπίτρεπτη έμμεση υπόδειξη απαλλακτικής κρίσης προς τα ποινικά και πειθαρχικά όργανα που διερευνούν τη συμπεριφορά του ανακριτή, η Ολομέλεια άλλαξε κάπως γραμμή και οι ίδιοι δικαστές που μιλούσαν για αβάσιμες κατηγορίες στο ΑΔΣ εμφανίστηκαν τώρα να πιθανολογούν την αβασιμότητα των κατηγοριών με την πρόσθετη επιφύλαξη ότι αυτή είναι η γνώμη τους με βάση το περιορισμένο υλικό που έχουν στα χέρια τους.
Η πλειοψηφία της Ολομέλειας σημειώνει ότι η κρίση της για την αργία στηρίζεται στο αν υπάρχουν ενδείξεις που να πιθανολογούν την τέλεση αξιόποινης πράξης του ανακριτή. Προσθέτει ότι η κρίση αυτή είναι απλά παρεμπίπτουσα και δεν αναπτύσσει καμία δεσμευτική ενέργεια για την ποινική διαδικασία. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι δεν είναι πιθανό να επηρεαστούν οι ποινικοί δικαστές που ελέγχουν τον ανακριτή, αφού είναι ελεύθεροι να κρίνουν κατά συνείδηση?
Στις εξηγήσεις που έδωσε ενώπιον της Ολομέλειας ο Ν. Ζαγοριανός επέμεινε ότι άσκησε σωστά τα καθήκοντά του. Υποστήριξε ότι ασχολήθηκε πρώτα με τη σύμβαση του ΟΤΕ γιατί αφορούσε το 1997 και υπήρχε κίνδυνος παραγραφής. Εξέφερε τη νομική άποψη ότι ο Μ. Χριστοφοράκος μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα (!) .
Διόρθωσε ημερομηνίες που έδωσε στο ΑΔΣ για τη διαβίβαση στοιχείων στη Γερμανία, δικαιολόγησε την αποσπασματική αποστολή ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης (για την περίοδο μέχρι το 2004) και τη συμπλήρωσή τους με τρίτο ένταλμα, γιατί δεν είχε πλήρη στοιχεία και τραπεζικές απαντήσεις.
Η πλειοψηφία της Ολομέλειας πιθανολόγησε ότι δεν στοιχειοθετούνται οι σε βάρος του κατηγορίες, αν και δέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες παραλείψεις στην έκδοση του εντάλματος, τις οποίες όμως απέδωσε «ενδεχομένως σε εσφαλμένη νομική ή πραγματική αξιολόγηση».
Η Ολομέλεια υποστηρίζει μάλιστα ότι η παράλειψη έκδοσης εντάλματος σύλληψης δεν επέφερε την οριστική απαλλαγή του Μ. Χριστοφοράκου, ενώ δεν αποκλείει την τιμώρησή του από ελληνικό ή γερμανικό δικαστήριο (!) χωρίς να εξηγεί πώς προκύπτει η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη.
Η Ολομέλεια ΑΠ θεώρησε λογικό να μην ασχοληθεί άμεσα ο ανακριτής με την υπόθεση C4Ι παρόλο που μόνο σε αυτή την υπόθεση μπορούσαν να προκύψουν ενεργές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων πριν τις παραγράψει η προηγούμενη κυβέρνηση με την πρόωρη διάλυση της Βουλής από τον Κώστα Καραμανλή.
ΠΡΕΖΑ TV
16-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου