Κυριακή, Μαΐου 09, 2010

ΨΑΧΝΟΥΝ 40ΕΚ.ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ...ΕΝΩ Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ....

Στους ύποπτους λογαριασμούς της Hestiun Europe Limited στο Λονδίνο αναζητούνται τα ποσά των 27 εκατ. ευρώ και 13 εκατ. ευρώ που ο πρώην μεγαλομέτοχος της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value Παύλος Ψωμιάδης φέρεται να απέσπασε από τις δύο εταιρείες αντίστοιχα.
Ο επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής, που έχει διοριστεί τόσο στην «Ασπίς Πρόνοια» όσο και στην Commercial Value κ. Γιάννης Παντελίδης βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Στοκχόλμη, προκειμένου να διερευνήσει την τύχη των παραπάνω ποσών, που φαίνεται ότι έχουν κατευθυνθεί μέσω λογαριασμών της Credit Suisse της Ζυρίχης στο Λονδίνο, για να χαθούν στη συνέχεια τα ίχνη τους.

Στην περίπτωση των 27 εκατ. ευρώ, το ποσό αποτελούσε περιουσία της σουηδικής Aspis Liv, βασικός μέτοχος της οποίας ήταν η «Ασπίς Πρόνοια». Σημειώνεται ότι η σουηδική εποπτική αρχή ανακάλεσε τον περασμένο Νοέμβριο την άδεια της Aspis Liv και παρά τις μέχρι σήμερα προσπάθειές της, το ποσό δεν έχει γίνει δυνατό να ανακτηθεί από τον λογαριασμό της Credit Suisse, στην οποία είχε τοποθετηθεί. Αντίστοιχη είναι η τύχη του ποσού των 13 εκατ. ευρώ, που η Commercial Value είχε καταθέσει στην Credit Suisse τον Απρίλιο του 2009 και το οποίο, παρά τις δεσμεύσεις της διοίκησης της εταιρείας στην ελληνική εποπτική αρχή, πριν από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, ουδέποτε επέστρεψε στην εταιρεία.

Τα στοιχεία της μέχρι σήμερα έρευνας συνδέουν τα παραπάνω ποσά με την εταιρεία Hestiun, που εμφανίζεται ως διαχειριστής κεφαλαίων με έδρα το Λονδίνο. Ζητούμενο αποτελούν οι διασυνδέσεις της παραπάνω εταιρείας με τον ίδιο τον Παύλο Ψωμιάδη, καθώς οι εποπτικές αρχές πιθανολογούν ότι δεν αποκλείεται να έχει δανειστεί από την εταιρεία προκειμένου να αποπληρώνει τις εκατοντάδες υποχρεώσεις που έτρεχαν για τον πρώην μεγαλομέτοχο της «Ασπίς».
Η πιθανότητα ανάκτησης των παραπάνω χρημάτων θεωρείται περιορισμένη, στον βαθμό που οι πληροφορίες φέρουν τη σουηδική εποπτική αρχή να έχει δεχθεί πρόταση από εισπρακτική εταιρεία για την επιστροφή 8 εκατ. ευρώ περίπου αντί των 27 εκατ. ευρώ που λείπουν από τα ταμεία της Aspis Liv. Μια αντίστοιχη αναγωγή για τα λεφτά που λείπουν από την Commercial Value περιορίζει κατά πολύ το ποσό που μπορεί με τη σειρά του να ανακτηθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η παραπομπή του θέματος στη Δικαιοσύνη, στον βαθμό που πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία των δύο εταιρειών, δηλαδή χρήματα των ασφαλισμένων, τα συμφέροντα των οποίων θα πρέπει να διαφυλαχθούν κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρείας.

Οι ασφαλισμένοι, πάντως, της «Ασπίς Πρόνοια» παραμένουν ακόμη στον αέρα, καθώς το νομοσχέδιο που θα δίνει λύση στο πρόβλημα των αποζημιώσεων βρίσκεται ακόμη στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών. Την άλλη εβδομάδα, ο επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής αναμένεται να παρουσιάσει το χαρτοφυλάκιο της Commercial Value σε εταιρείες της αγοράς, που θα δείξουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία.
Από την πρώτη αποτίμηση των οικονομικών στοιχείων της Commercial Value επιβεβαιώνεται ότι η απόκλιση που υπάρχει μεταξύ των υποχρεώσεων που αφήνει πίσω της η εταιρεία και των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει δεν συγκρίνεται με το έλλειμμα που άφησε η «Ασπίς Πρόνοια», δημιουργώντας προσδοκίες γα την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά κάποιων εταιρειών.

Το έλλειμμα υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς οι υποχρεώσεις της εταιρείας έχουν εκτιμηθεί στα 300 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία που έχει σε ασφαλιστική τοποθέτηση προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην ασφαλιστική τοποθέτηση δεν περιλαμβάνεται η ελεύθερη περιουσία της εταιρείας, που περιλαμβάνει καταθέσεις και ακίνητα στην Αθήνα, με υπερδιπλάσια αξία της αντικειμενικής, που η εταιρεία έχει γράψει στα βιβλία της, χωρίς φυσικά σε αυτά να περιλαμβάνονται τα ακίνητα σε Κύπρο και Ρουμανία, η αξία των οποίων υπολείπεται αυτής που η εταιρεία υποστήριζε ότι αξίζουν.

ΠΡΕΖΑ TV
9-5-2010

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: