Ενδείξεις για σοβαρές παρατυπίες στην προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την πενταετία 2004 - 2009 προκύπτουν σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από τη μέχρι στιγμής έρευνα που διενεργεί η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται ήδη στα χέρια των επικεφαλής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ενώ στις έρευνες θα συμμετάσχει και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Η υπόθεση αναδείχθηκε πριν από δέκα ημέρες, οπότε με πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ζητήθηκε η διενέργεια έρευνας για τη «διασταύρωση στοιχείων που αφορούν την υπερτιμολόγηση προμήθειας ηλεκτρονικού υλικού» (όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση) παράλληλα με προκαταρκτική εξέταση εις βάρος στελέχους της υπηρεσίας για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», μια από τις επίμαχες συμβάσεις αφορά την αγορά, το 2007, του συστήματος υποκλοπών (λογισμικό νόμιμης επισύνδεσης) από την ΕΥΠ αντί 3.375.000 ευρώ. Από την έρευνα των αρμοδίων Αρχών φέρεται να προκύπτει ότι η τότε διοίκηση της υπηρεσίας προχώρησε σε αγορά του συστήματος, όχι απευθείας από την κατασκευάστρια εταιρεία, αλλά μέσω ελληνικής εταιρείας που ανέλαβε ρόλο μεσάζοντα. Πριν μάλιστα το λογισμικό παραδοθεί στις ελληνικές Αρχές, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε διαμεσολάβηση και άλλης εταιρείας, αυτήν τη φορά με έδρα την Κύπρο. Η αιτιολογία ήταν ότι με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχανόταν η ταυτόχρονη αναβάθμιση του συστήματος, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έτσι αυξήθηκε η τελική τιμή. Υπερτιμημένες χαρακτηρίζουν πηγές της Κατεχάκη και τις συμβάσεις συντήρησης του συστήματος, γεγονός που φέρεται να έχει υποχρεώσει τη σημερινή ηγεσία της ΕΥΠ να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Στον φάκελο για τη συγκεκριμένη υπόθεση προμήθειας εξοπλισμού φέρεται να συμπεριλαμβάνεται και τιμολόγιο που αφορά κρουαζιέρες υπαλλήλων της ΕΥΠ ύψους 40.000 ευρώ.
Ουδέποτε λειτούργησε
Πλην του λογισμικού υποκλοπών, στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται η προμήθεια και εγκατάσταση Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της διαχειριστικής αρχής «Κοινωνία της Πληροφορίας». Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 1,5 εκατ. ευρώ και η προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού δημοσιεύθηκε το φθινόπωρο του 2006. Το σχέδιο περιγραφόταν ιδιαιτέρως φιλόδοξο, καθώς μέρος των πληροφοριών που θα συνέλεγε το σύστημα θα προσφερόταν μέσω της ιστοσελίδας της ΕΥΠ στους πολίτες, ώστε να «διευκολύνεται η διέλευση ανθρώπων και εμπορευμάτων». Παρότι εκταμιεύθηκε ποσό ύψους 650.000 ευρώ και εκκρεμούσε η καταβολή στην εταιρεία ακόμα 850.000 ευρώ, πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι το εν λόγω σύστημα ουδέποτε λειτούργησε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μάλιστα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχώρησαν πρόσφατα στην καταγγελία της σύμβασης και ουσιαστικά στην ακύρωση του έργου με κύριο επιχείρημα ότι η εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίησή του δεν εκπλήρωσε τις συμβατικές υποχρεώσεις όπως αυτές προβλέπονταν από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Υπεύθυνος έργου είχε οριστεί στέλεχος της ΕΥΠ, εναντίον του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.
ΠΡΕΖΑ TV
9-5-2010
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου