Παρασκευή, Μαΐου 28, 2010

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ…ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΚΙΝΕΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΠΑΝΩ ΤΗΣ

ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ των αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών συμπεριλαμβάνεται και η ΔΕΗ, επιβεβαίωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, διαχωρίζοντας ωστόσο τη θέση της από τα σενάρια που θέλουν τη μετοχοποίηση της επιχείρησης ή την πώληση μονάδων της.
«Μπορεί να υπάρχει ανάγκη αύξησης των εσόδων, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε και το αναπτυξιακό θέμα», επεσήμανε η υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους. Και πρόσθεσε ότι ο τομέας της ενέργειας πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση απ΄ ό,τι άλλες ζημιογόνες ΔΕΚΟ, γι΄ αυτό και το θέμα της ΔΕΗ, όπως και της ΔΕΠΑ, θα τεθεί σε συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Κατά την ίδια, προτεραιότητα είναι ο διαχωρισμός σε θυγατρικές των δικτύων μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ κατά την 3η Κοινοτική Οδηγία, θέμα για το οποίο στις 10 Ιουνίου θα συναντηθεί με τον αρμόδιο επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε.

Για τη διείσδυση των ΑΠΕ, η κ. Μπιρμπίλη είπε ότι το υπουργείο έχει ως στόχο τα 5.000 ΜW από αιολικά πάρκα μέχρι το 2015, εκ των οποίων τα 1.000 ΜW θα είναι θαλάσσια (offshore). Σε σχεδόν έναν χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπόνησης των αναγκαίων μελετών και θα έχουν επιλεγεί οι κατάλληλοι θαλάσσιοι χώροι, ώστε να δημοπρατηθούν οι πρώτες περιοχές για offshore πάρκα, που θα έχουν το σχήμα του «πολύγωνου». «Σκεφτείτε ότι στον στόχο μας είναι συνολικά 4.000 ΜW offshore, και στη ΡΑΕ έχει ήδη κατατεθεί τριπλάσιος αριθμός αιτήσεων, ισχύος 16.000 ΜW», είπε χαρακτηριστικά. Διαγωνισμοί θα γίνουν και για πλωτές ανεμογεννήτριες (floating), γι΄ αυτό τον λόγο θα υπάρξει συνεργασία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο ΜΙΤ που διαθέτει την τεχνογνωσία. Για το έργο στον Αστακό, εξέφρασε επιφύλαξη αναφορικά με τη χρήση καυσίμου LΡG, λέγοντας ότι είναι εύφλεκτο, γι΄ αυτό και, όπως είπε, η ΔΕΠΑ έχει παραγγείλει μελέτη σε ξένο οίκο, αναφορικά με την ασφάλεια της επένδυσης.

ΠΡΕΖΑ TV
28-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: