Τρίτη, Μαΐου 18, 2010

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΦΕΡΝΟΥΝ...

Καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί από την ελληνική πολιτεία για τους περίπου 1.000 πρόσφυγες ετησίως που καταφέρνουν να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της Ε.Ε. και μας τους γυρίζουν πίσω λόγω της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», η οποία ορίζει πως η πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε. είναι και αυτή που εξετάζει τα αιτήματα ασύλου.
Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Από πού έρχονται; Τι ανάγκες έχουν; Ενα πρόγραμμα νομικής και κοινωνικής στήριξης των αιτούντων άσυλο οι οποίοι επιστρέφουν στην Ελλάδα, διάρκειας επτά εβδομάδων, που πραγματοποίησε η οργάνωση «Αίτημα» στο αεροδρόμιο, φωτίζει μερικές όψεις αυτού του παραμελημένου θέματος.
Ετσι, από το σύνολο των 173 επιστραφέντων κατά το διάστημα από 22 Φεβρουαρίου μέχρι 14 Απριλίου, σχεδόν οι μισοί προέρχονται από τις περιοχές όπου διεξάγεται ο πόλεμος των «προθύμων»: 79 κατάγονται από το Αφγανιστάν και 13 από το Ιράκ. Αρκετοί ακόμη είναι Σομαλοί, Σύροι, ενώ η Αφρική και η Μέση Ανατολή αποτελούν επίσης περιοχές προέλευσης προσφύγων.
Ενας σημαντικός αριθμός αυτών των ανθρώπων -σχεδόν το 30% ή 50 άτομα- συγκροτεί αυτό που αποκαλείται «ευάλωτες ομάδες ατόμων»: πρόκειται για γυναίκες, παιδιά, θύματα βασανιστηρίων, αρρώστους.

Ανάμεσά τους 31 άτομα που η κατάστασή τους ήταν ιδιαίτερα σοβαρή και παραπέμφθηκαν για περαιτέρω βοήθεια, πέραν της νομικής και κοινωνικής, στο υπουργείο Υγείας για την εξεύρεση στέγης, το οποίο όμως κατάφερε να ικανοποιήσει μόνο τα 23 αιτήματα. «Η παντελής έλλειψη συστήματος υποδοχής των επιστραφέντων αιτούντων άσυλο έχει αποτέλεσμα η ήδη επιβαρημένη θέση των ευάλωτων ατόμων να επιδεινώνεται» επισημαίνει στην «Ε» ο συντονιστής του προγράμματος και υπεύθυνος της οργάνωσης «Αίτημα» Σπύρος Ριζάκος, παρατηρώντας ακόμη πως τα επιστραφέντα άτομα που αιτούνται ασύλου για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνήθως υφίστανται ολιγοήμερη κράτηση, η οποία στερείται νομίμου βάσεως και μάλιστα λαμβάνει χώρα σε κακές συνθήκες.
Ακόμη, επισημαίνει ότι είναι επιτακτική η σταθερή λειτουργία προγράμματος διερμηνείας, νομικής και κοινωνικής στήριξης στο αεροδρόμιο, που θα μπορεί να τους συνδράμει, και κυρίως στα ευάλωτα άτομα τα οποία αφήνονται εντελώς στη μοίρα τους, χωρίς να λαμβάνεται καμία μέριμνα γι' αυτά, γεγονός που τα εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους.

Να σημειωθεί ότι, πέραν των επιστραφέντων προσφύγων που στερούνται της προστασίας που δικαιούνται, στα κρατητήρια του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρίσκονται -σε άθλιες συνθήκες- 300 επιπλέον άτομα περίπου, εισερχόμενοι μετανάστες χωρίς έγγραφα και αιτούντες άσυλο ή άτομα υπό απέλαση.
Σύμφωνα με αυτοψία της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (ΓΧΣ), συνωστίζονται σε εξαιρετικά μικρούς θαλάμους, χωρίς εξαερισμό και δυνατότητα προαυλισμού, με ελλιπή πρόσβαση σε τουαλέτες και ντους, χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ενημέρωσης, ενώ η κράτησή τους σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να υπερβεί και τον μήνα. Ανάμεσά τους, οι ΓΧΣ την ημέρα της επίσκεψής τους εντόπισαν και 21 παιδιά από 3-12 ετών, τέσσερα βρέφη και δύο έγκυες.
Οι γιατροί βρήκαν και αρκετούς ασθενείς που χρειάζονται ιατρική φροντίδα -από διαβητικούς που δεν είχαν τη φαρμακευτική αγωγή που χρειάζονταν, μέχρι πολυτραυματία, ένα μωρό με ιλαρά, άτομα με λοιμώξεις οι οποίες σχετίζονται με τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν, καθώς και αρκετά περιστατικά δερματικών παθήσεων.

ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2010


Ιωαννα Σωτηρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια: