Σάββατο, Μαΐου 29, 2010

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ...ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΦΟΥΝΤΟ!!!

Αλλοτε η παγκόσμια οικονομική κρίση διογκώνει ελλείμματα και άλλοτε τα εξαφανίζει... Ακόμα και το ΔΝΤ, που παρεμβαίνει για να επανέλθει η οικονομία της χώρας σε βιώσιμη τροχιά συστήνοντας περικοπές δαπανών και μειώσεις μισθών, θα είχε μεγάλο πρόβλημα με τα οικονομικά του.

Ειδικοί που προέβλεψαν τα έσοδα και τα έξοδα του διεθνούς οργανισμού το 2007 για τα επόμενα τρία χρόνια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι φέτος η μαύρη τρύπα θα έφτανε τα 367,5 εκατομμύρια δολάρια και έφτασαν στο σημείο να προτείνουν την πώληση χρυσού για να εξοικονομηθούν πόροι. Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομική κρίση που αύξησε τη ζήτηση των δανείων από το ΔΝΤ εκμηδένισε το προβλεπόμενο έλλειμμα. Πέρα από κάποιες περικοπές εσόδων υπολογίζεται ότι το Ταμείο ενισχύεται από την κρίση κατά 280 εκατομμύρια δολάρια μόνο το 2010.

Ηταν Μάιος του 2006 όταν ο Ροντρίγκο ντε Ράτο, ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, ανέθεσε σε επιτροπή εξεχουσών προσωπικοτήτων του διεθνούς οικονομικού στερεώματος να μελετήσουν ένα πλάνο για τη βιώσιμη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του οργανισμού. Ανάμεσά τους ξεχώριζαν ο πρόεδρος της JΡ Μorgan Chase Ιnternational και πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών που ετέθη επικεφαλής της επιτροπής κ. Αντριου Κρόκετ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο πρώην κλειδοκράτορας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν.

Είχε έλλειμμα. Τα ευρήματα της Επιτροπής Κρόκετ προκάλεσαν μικρά σοκ: μόνο το 2007 στο Ταμείο θα έμπαιναν 885 εκατομμύρια και θα έβγαιναν 989 εκατομμύρια. Το έλλειμμα σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών θα διογκωνόταν έως και 400% τα επόμενα τρία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην επίσημη αναφορά τονιζόταν πως τα 659 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν το 2006 για τη μισθοδοσία των 2.600

εργαζομένων στο Ταμείο θα αυξάνονταν σε τρία χρόνια κατά 85 εκατομμύρια, ενώ τα συνολικά έσοδα θα μειώνονταν κατά 80 εκατομμύρια δολάρια για το ίδιο χρονικό διάστημα και επιπλέον 60 εκατομμύρια το 2010. Απογείωση των εξόδων προβλεπόταν και για τα συνέδρια και τις συναντήσεις- από 937 εκατομμύρια δολάρια το 2006 θα χρειάζονταν 1,026 δισ. το 2009-, ενώ αύξηση αναμενόταν και στις δαπάνες για τα ταξίδια κατά 5 εκατομμύρια δολάρια. Η μοναδική μείωση εξόδων που εντόπισαν οι κορυφαίοι ειδικοί προερχόταν από τον τομέα των κτιριακών εγκαταστάσεων και αυτή ισοσκέλιζε μόνο το επιπλέον κόστος των ταξιδιών. 400 τόνοι χρυσού. Στην τελική έκθεση που συνέταξαν τα μέλη της Επιτροπής το 2007 συμπεριέλαβαν και τις προτάσεις τους για την εξυγίανση των οικονομικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πέρα από την επέκταση των επενδύσεων σε νέους τομείς που θα απέφεραν έσοδα 45 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, στο τραπέζι έπεσε και η ιδέα πώλησης 400 μετρικών τόνων χρυσού (12,9 εκατομμύρια ουγγιέςπερίπου προς 500 δολάρια η ουγγιά). Ετσι, εξοικονομώντας περίπου 6,5 δισ. δολάρια από την πώληση, οι ειδικοί προέβλεπαν ότι με την επένδυση των νέων κεφαλαίων με επιτόκιο 3% τα έσοδα του Ταμείου θα τονώνονταν κατά 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Δεδομένου μάλιστα ότι το ΔΝΤ είναι ο 3ος μεγαλύτερος κάτοχος αποθεμάτων χρυσού παγκοσμίως, θεωρήθηκε ότι το να πουλήσει περίπου το 1/8 των ποσοτήτων που του ανήκουν για να εξυγιάνει τα του οίκου του μια και καλή δεν θα έπληττε ανεπανόρθωτα το ίματζ του οργανισμού. Σε 15 μήνες από τη στιγμή που συντάχθηκε η έκθεση της Επιτροπής ανακοινώθηκε το «νέο μοντέλο εσόδων» που θα ακολουθούσε το ΔΝΤ, καθώς και περικοπές 100 εκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια.

Ανοιξαν οι δουλειές. Στο μεταξύ, η παγκόσμια οικονομική κρίση απογείωσε τις δουλειές του Ταμείου: από τον Νοέμβριο του 2008 έχουν δοθεί περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα δάνεια, ενώ μόνο στην Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια θα δοθούν άλλα 30 δισ. ευρώ. Παρά την αυξημένη «κίνηση» της τελευταίας περιόδου, το ΔΝΤ προχωρά και στην πώληση 400,3 μετρικών τόνων χρυσού: ήδη οι μισοί πωλήθηκαν στην Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας τον Οκτώβριο του 2009, 3 τόνοι στην Τράπεζα του Μαυρίκιου και 10 τόνοι στην Κεντρική Τράπεζα της Σρι Λάνκα τον Νοέμβριο- από αυτές τις ποσότητες αναμένονται φέτος έσοδα πάνω από 5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την τελευταία σχετική ανακοίνωση του Ταμείου, τον Φεβρουάριο του 2010, άλλοι 191,3 τόνοι απομένει να πωληθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΠΡΕΖΑ TV
29-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: