Σάββατο, Μαΐου 29, 2010

ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ...

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΓΡΑΜΜΗ...ΚΑΘΩΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ...

Στραμμένο στην Αθήνα είναι το βλέμμα της Ουάσιγκτον λόγω της οικονομικής κρίσης που ανέδειξε τις αδυναμίες του ευρώ, καθώς- όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές- οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Ε.Ε. Μάλιστα η κυβέρνηση Ομπάμα- σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- έχει επιλέξει να στηρίξει την κυβέρνηση Παπανδρέου, τόσο συμβολικά όσο και επί της ουσίας.
Ενδεικτικό της στροφής που φαίνεται να κάνει η Ουάσιγκτον είναι ο επικρατέστερος για τη θέση του νέου αμερικανού πρέσβη που έρχεται την Αθήνα μετά το καλοκαίρι σε αντικατάσταση του Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του. Ο Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ έχει διδάξει Πολιτικές Επιστήμες στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και η εμπειρία του στο εξωτερικό συμπεριλαμβάνει υπηρεσίες σε Βέρνη, Κωνσταντινούπολη, Οτάβα και Στοκχόλμη. Ωστόσο το κυριότερό του προσόν είναιλένε διπλωματικές πηγές- ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πόστο που θα αναλάβει στην Αθήνα.

Στήριξη. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η ταύτιση του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν με το ελληνοαμερικανικό λόμπι το οποίο ωθεί προς την κατεύθυνση στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης είναι επίσης ένας παράγοντας που παίζει ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να στηρίξει την κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά, προς το παρόν, αυτό μπορεί να έχει τη μορφή πολιτικής στήριξης με δηλώσεις και συμβολικές κινήσεις.
Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη μετάβαση του Γιώργου Παπανδρέου στο Τορόντο, για τη Σύνοδο των G20, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εκεί δεν αποκλείεται να υπάρξει και σύντομη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξή του προς τον Γιώργο Παπανδρέου και τις πρωτοβουλίες του να ξεπεραστεί η κρίση.

ΠΡΕΖΑ TV
29-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: