Κυριακή, Μαΐου 30, 2010

ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΑΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ...

Με το πρόσχημα της μαθητείας και της πρακτικής δεκάδες αλλοδαποί χωρίς ασφάλιση προσλαμβάνονται σε ξενοδοχειακές μονάδες των Βορείων Σποράδων. «Δηλώνονται» μάλιστα από τους εργοδότες τους στην Επιθεώρηση Εργασίας ως μαθητευόμενοι που κάνουν την πρακτική τους και ούτε γάτα ούτε ζημιά!!! Απασχολούνται χωρίς ασφάλιση, όταν εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης για 50 και 100 ένσημα.

Η απασχόληση αλλοδαπών ως πρακτικάριων από μεγάλες μονάδες στη Σκιάθο, τη Σκόπελο αλλά και την Αλόννησο αποτελεί πλέον μία νέα μόδα, που ωστόσο φέρνει αντιμέτωπους εργοδότες και ξενοδοχοϋπαλλήλους σε μία περίοδο που η ανεργία στον κλάδο -παρ’ ότι ξεκινά η τουριστική περίοδος- έχει χτυπήσει κόκκινο.
Για «σύγχρονο δουλεμπόριο» στο οποίο έχουν ευθύνες και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αφού οι καταστάσεις προσωπικού που παραλαμβάνουν θα έπρεπε να ελέγχονται, εάν μη τι άλλο, αν απηχούν την πραγματικότητα αφενός και, αφετέρου, εάν τηρούν τη σχετική νομοθεσία, κάνουν λόγο οι συνδικαλιστικοί φορείς, ενώ χθες η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Μαγνησίας κατονόμασε συγκεκριμένη μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στη Σκιάθο που με αυτή την «μέθοδﻨ απασχολεί περίπου 80 αλλοδαπούς σε σύνολο 110 ατόμων προσωπικού.
Οι αμοιβές σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δουλοπαρικές, αφού δεν ξεπερνούν τα 300 και 400 ευρώ το μήνα για καμαριέρες, σερβιτόρους που εργάζονται 12ωρα και 14ωρα καθημερινά.
Οι προσλήψεις γίνονται συνήθως μέσω ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως. Το ΙΚΑ ωστόσο αδυνατεί να κάνει τους ενδεδειγμένους ελέγχους. Ο ένας ελεγκτής που υπάρχει στο ΙΚΑ της Σκιάθου εκ των πραγμάτων δεν δύναται να κάνει ελέγχους, ενώ αδυναμία υπάρχει και εκ μέρους της Επιθεώρησης Εργασίας αφού η γραφειοκρατία υπαγορεύει ότι για να γίνει επίσκεψη πρώτα να εγκριθεί μετάβαση κλιμακίου στα νησιά από το Περιφερειακό Τμήμα της Λάρισας.
«Έχουμε γίνει αποδέκτες πολλών καταγγελιών, παραδέχτηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδοχοϋπαλλήλων που ηγείται στο ΕΚΒ, Θανάσης Παπαδημόπουλος. Στη θέση των επαγγελματιών του χώρου, τους οποίους πρέπει να αμείβουν βάσει συλλογικών συμβάσεων και να ασφαλίζουν, υπάρχουν ξενοδόχοι που προσλαμβάνουν νεαρά παιδιά κυρίως από ξένες χώρες γιατί τους κοστίζουν ελάχιστα».
«Τους θεωρούν φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό» κατήγγειλε χθες εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Τάκης Τριανταφυλλάκος, ζητώντας την παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών.
Η καταστρατήγηση της νομοθεσίας είναι εμφανής και ειδικά όταν μόνο το 20% των αποφοίτων σχολών τουριστικών επαγγελμάτων στην Ελλάδα βρίσκει δουλειά στον ελληνικό τουρισμό και αυτό διότι στο βωμό της κρίσης προσπαθούν οι περισσότεροι να αποφύγουν τις συλλογικές συμβάσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Μαγνησίας υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν θα καταφέρουν να απασχοληθούν για τη φετινή θερινή σεζόν, αφού αρκετές επιχειρήσεις τουριστικές τόσο στην ηπειρωτική Μαγνησία, όσο και στα νησιά των Σποράδων, μειώνοντας το χρόνο λειτουργίας τους συρρικνώνουν και το κόστος.
Το γεγονός ωστόσο αυτό προκαλεί αρνητικές συνέπειες στην πορεία, καθώς προκαλούνται προβλήματα αφού μία μερίδα ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων σε επισιτιστικά επαγγέλματα αδυνατεί να συμπληρώσει τα 150 ένσημα, ώστε βάσει της νομοθεσίας να μπορέσουν στα 60 τους χρόνια να συνταξιοδοτηθούν ως εποχικοί. Με τους νέους ασφαλιστικούς νόμους άλλωστε απαιτούνται 4.500 μεροκάματα, δηλαδή 45 χρόνια εργασίας για τη συνταξιοδότηση.
Το τελευταίο διάστημα πάντως ο τοπικός σύλλογος γίνεται καθημερινά αποδέκτης καταγγελιών από εργαζόμενους σε μικρές μονάδες αλλά και σε επιχειρήσεις επισιτισμού για απόπειρες από πλευράς των εργοδοτών διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Πρόκειται για αλλαγές που ουσιαστικά καταστρατηγούν τις κλαδικές τους συμβάσεις και θα καταργούν το 8ωρο, αφού δίνουν την ευκαιρία στον εργοδότη – ξενοδόχο, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το επάγγελμά κινείται σε καθαρά εποχιακά επίπεδα, να καθορίζει τις ημέρες απασχόλησης αλλά και την αμοιβή.

Συντάκτης: Βάσω Κυριαζή

ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2010

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ISS-ASPIS SECURITY ΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.ΟΠΟΥ ΑΚΟΥΜΠΑΣ ΛΕΡΩΝΕΣΕ.
ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΚΑ ΦΥΛΑΝΕ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ.
ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ Π.Χ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 10 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΒΑΡΔΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 3 ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΒΑΦΤΙΣΕΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ.

Αντε ΠΡΕΖΑ ΨΑΞΕ ΓΙΑ ΤΑ ΡΕΜΑΛΙΑ ΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ.ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΛΑΝΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΑΙΜΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ.
ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ-ΑΡΓΙΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΟΤΕ ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΟΥΣΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ...ΤΕΛΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ...ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΞΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΗΣΟΥΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ...ΜΕΤΑ ΟΜΩΣ ΜΗΝ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟ...ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ....

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΣΑΣΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΡΕ. ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ. ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΨΩΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΤΙ ΘΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΖΑΝΕ?

Ανώνυμος είπε...

Σωστος ο αποπανω τα χρονια που σπουδαζανε αν δουλευανε στα τουριστικα με 400 ευρω μηνιατικο φανταστειτε τι κομποδεμα θα ειχαν κανει και θα ηταν σαφως ανταγωνιστικοι και θα προτιμουνταν για δουλεια απ τους μπαγλαντεζους και τους πακιστανους. Α ρε Ελληνα μυαλο δεν βαζεις

Ανώνυμος είπε...

μαλακισμενα ελληνες υπαρχουν
απλα ελληνα και νομιμο
η μεταναστη και παρανομο;

βλαμενα

φυσικα αυτο ισχυει και για τους ναμιμους μεταναστες που προτιμουντε η παρανομη

θυμαστε ρε σιχαμενα τη ειχαι πει ο καρατζαφυρερ, οτι με την νομιμοποίηση απλα θα ερθουν αλλοι τοσοι παρανομη γιατι δουλευουν με λαθρο

αντε φατε σκατα τώρα αντιρατσιστες της μαλακιας

οσο υπαρχουν λαθρομεταναστες τοσο για ολλες της δουλειες που μπορει να της κανει λαθρο θα προσλαμβανονται λαθρο, και να νομιμοποιηθουν φυσικα θα δουλευουν χωρια ασφαλεια..........

μαλακισμενα

σιχαματα και μαλακισμενα το μηνιατικο στα τουριστικα επαγγελματα ηταν διπλο μεχρι που πηξαμε σε λαθρο-κουραδες

1000 με 1500 το μηνα ηταν κρητη 12ορο

αλλα τωρα πηξαμε σε λαθρο κουραδες

αντε πνιγητε ρε μαλακισμενα