Κυριακή, Μαΐου 30, 2010

ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΦΕΙΛΈΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΑΥΡΙΟ ΛΗΓΕΙ Η ΟΔΗΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ...

ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΡΕΛΟ ΚΛΑΜΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ...ΕΝΩ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΩΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΥΝΝΕΦΟ....

Aσφυκτικές πιέσεις ασκούνται στους Διευθυντές των ΔΟΥ Μαγνησίας από την Επιθεωρήτρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) για όσους έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προηγούμενων ετών. Οι πιέσεις είναι αφόρητες, λένε στελέχη των ΔΟΥ Μαγνησίας, καθώς ζητούνται άμεσα μέτρα σε βάρος όλων των οφειλετών του Δημοσίου που δεν έχουν προσέλθει να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Ακόμη και για συνταξιούχους και μισθωτούς που οφείλουν το ποσό της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος των προηγούμενων ετών και που σε πολλές περιπτώσεις είναι από 500 έως 1.000 ευρώ μάς ζητείται, όπως λένε, να ενεργοποιήσουμε τις διατάξεις που προβλέπουν κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, σημειώνουν στο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στελέχη των ΔΟΥ που αυτές τις μέρες έχουν αναλάβει το βαρύ φορτίο να πιάσουν το… στόχο που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών για κάθε Οικονομική Εφορία σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στη Μαγνησία οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο είναι περίπου 15.000 περίπου, ωστόσο ελάχιστοι μεγαλοοφειλέτες είχαν σπεύσει μέχρι την Παρασκευή να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Χρήματα δεν υπάρχουν και οι περισσότεροι που σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, είναι όσοι οφείλουν μικρά ποσά ή έχουν το ποσό που οφείλουν και που σπεύδουν να το καταβάλλουν, προκειμένου να γλυτώσουν το 80% των προσαυξήσεων που σε πολλές περιπτώσεις έχει αγγίξει ακόμη και το 100% της αρχικής οφειλής, αφού είναι οφειλές που χρονολογούνται από το 2005 και ακόμη προγενέστερα.
Η τελευταία εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών λήγει αύριο Δευτέρα και παραμένει άγνωστο αν θα δοθεί παράταση, αν και αυτό εκτιμάται ότι θα είναι συνάρτηση των εσόδων και του στόχου του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξει μέρος των βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, που όπως κατ΄ επανάληψη έχει τονιστεί είναι της τάξεως των 30 και πλέον δισ. ευρώ. Επιπλέον τα στελέχη των ΔΟΥ στην περιοχή μας σημειώνουν επίσης ότι σε πολλούς οφειλέτες του Δημοσίου έχει δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις. Αυτό, όπως υποστηρίζουν, δεν ισχύει καθώς ένας τόσο μεγάλος χρονικός διακανονισμός γίνεται μόνον στις περιπτώσεις των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου και μόνον στις περιπτώσεις εκείνες όπου συντρέχουν μία σειρά από πρόσθετους συνδυαστικούς όρους (να μην έχουν ξανακάνει ρύθμιση, η μηνιαία δόση να μην είναι λιγότερη από 300 ευρώ το μήνα, να υπάρχει οικονομική αδυναμία κ.α.) που εξετάζονται από την αρμόδια Επιτροπή η οποία εξετάζει το σχετικό αίτημα και η οποία είναι σε τοπικό επίπεδο όταν πρόκειται για οφειλές μέχρι 800.000 ευρώ, ενώ όταν η οφειλή είναι πάνω από το συγκεκριμένο ποσό, τότε το αίτημα εξετάζεται από αρμόδια Επιτροπή ή του Υπουργείου στην Αθήνα η οποία αποφαίνεται θετικά ή αρνητικά.
Ακόμη στελέχη στις Οικονομικές Εφορίες της Μαγνησίας σημειώνουν ότι μερικοί επαγγελματίες που έκαναν χρήση δανείων που χορηγούσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προκειμένου να τα διαθέσουν αποκλειστικά για την εξόφληση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο έχουν χάσει πλέον αυτή τη δυνατότητα, καθώς το συγκεκριμένο τραπεζικό προϊόν σταμάτησε να χορηγείται προς τους πελάτες του.

Σύμφωνα με την ισχύουσα εγκύκλιο του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ενεργοποιούνται οι διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών, ενώ δίνεται αυτόματη ενεργοποίηση και των αναγκαστικών μέτρων έναντι όσων δεν ανταποκριθούν μέχρι αύριο που λήγει η σχετική προθεσμία.
Πιο αναλυτικά με την εγκύκλιο δίνεται η δυνατότητα ακόμη και για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας τους όσων χρωστούν στο Δημόσιο και αρνούνται την εξόφληση των οφειλών τους.
Ειδικότερα η νέα ρύθμιση προβλέπει εκτός των άλλων:
- Με την υποβολή αίτησης ενεργοποιείται η διαδικασία και εφόσον πληρωθεί παράβολο 5 τοις χιλίοις επί της βασικής οφειλής και μέχρι 1.000 ευρώ.
- Παρέχεται έκπτωση 80% επί των προσαυξήσεων σε εφάπαξ εξόφληση κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης.
- Παρέχεται έκπτωση 60% επί των προσαυξήσεων σε περίπτωση καταβολής του 50% της οφειλής.
- Η εξόφληση της οφειλής μπορεί να γίνει μέχρι 48 δόσεις.
- Χάνεται το ευεργέτημα της ρύθμισης αν δεν πληρωθούν τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις.
- Προβλέπεται διευκόλυνση για δεύτερη φορά με αύξηση του αριθμού των δόσεων σε αντικειμενική αδυναμία του οφειλέτη.
- Από τις 24 Μαΐου και μετά ο έφορος ή ο διευθυντής τελωνείου ρυθμίζει οφειλή μέχρι 300.000 ευρώ. Για ποσά πάνω από 300.000 ευρώ και μέχρι 800.000 ευρώ, η Επιτροπή στην Εφορία ή στο τελωνείο και άνω των 800.000 ευρώ ο Υπουργός Οικονομικών με γνωμοδότηση της Επιτροπής.
-Αναστολή πληρωμή μέχρι πέντε μήνες σε αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία του οφειλέτη.
- Με τη ρύθμιση αυτομάτως ο οφειλέτης καθίσταται ενήμερος και του παρέχεται φορολογική ενημερότητα εφόσον δεν χρωστά καμία δόση, ενώ σε βάρος του αναστέλλονται αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση, πλειστηριασμός).
- Αν δεν γίνει ρύθμιση τότε θεωρείται ληξιπρόθεσμο το σύνολο της οφειλής και ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα.
- Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα επιβολής κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.
- Το Δημόσιο μπορεί να επιβάλλει κατασχέσεις και να εγγράψει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του δικαιούχου και των συνυπόχρεων ή εγγυητών.
- Για πλειστηριασμό ακινήτου η τιμή εκκίνησης ξεκινά από την αντικειμενική αξία του.
- Το πρόγραμμα του πλειστηριασμού εκδίδεται μετά από 40 μέρες και το αργότερο εντός 4 μηνών από την κατάσχεση, ορίζοντας ημερομηνία πλειστηριασμού μέσα σε 5 μήνες.
- Καταργείται η προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο. Σε περίπτωση που κάποιος μπήκε φυλακή για χρέη, απολύεται.

Συντάκτης: Αντώνης Τσελέντης

ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: