Συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. για να προωθήσουν την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των κρατών – μελών που έχουν προβλήματα κρατικού δανεισμού. Η συνάντηση που αποφασίστηκε το βράδυ της Παρασκευής κατά την διάρκεια της επίσης έκτακτης συνόδου κορυφής των κρατών της Ευρωζώνης, έχει προγραμματιστεί για τις 4 μμ ώρα Ελλάδος. Στις 7μμ θα γίνουν δηλώσεις.
Οι ηγέτες ζήτησαν την Παρασκευή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει έναν «Ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθεροποίησης» για να προστατέψει την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Το σχέδιο θα υποβληθεί προς απόφαση στη σημερινή σύνοδο του ECOFIN, όπως ρητά αναφέρεται στη δήλωση των αρχηγών κρατών, οι οποίοι φοβούνται πλέον ανοικτά την επέκταση της κρίσης από την Ελλάδα σε ολόκληρη της Ευρώπη.
Επίσης, στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και ο «στενός» δημοσιονομικός «κορσές» που ετοιμάζουν στην ΕΕ κατ εντολής της Γερμανίας. Στο πλαίσιο ειδικής ομάδας, της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προωθείται στενότερη οικονομική εποπτεία και συντονισμός πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.
Στο στόχαστρο εισέρχεται το επίπεδο του χρέους (τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει η υποχρέωση της συνθήκης του Μάαστριχτ για υποχώρησή του κάτω από το 60% του ΑΕΠ) αλλά και οι εξελίξεις όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα (σύμφωνα με την κοινοτική ερμηνεία συγκράτηση ή και μείωση μισθών ιδιωτικού τομέα για να αυξηθούν οι εξαγωγές και να περιοριστούν τα εξωτερικά ελλείμματα).
Και τα δύο παραπάνω μέτωπα κρύβουν μεγάλες «παγίδες» για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αφού αν οι προτάσεις «περάσουν» η Ελλάδα τίθεται στο επίκεντρο του προβλήματος έχοντας πολύ υψηλό δημοσιονομικό χρέος αλλά και ιδιωτικό έλλειμμα. Στο ίδιο πεδίο προωθείται η θέσπιση «της ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και με αποτελεσματικότερες κυρώσεις» .
Οι αποφάσεις για τη παραπάνω διαδικασία επισήμως ξεκινούν την προσεχή Τετάρτη, όταν η Επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της, χωρίς όμως να έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λήψης πολιτικών αποφάσεων.
Πιο επείγον θεωρείται προς το παρόν το χρηματοπιστωτικό θέμα, η δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου για τη διαχείριση κρίσεων. Θα συζητηθούν και θέματα αύξησης της διαφάνειας και της εποπτείας στις αγορές παραγώγων και η εξέταση του ρόλου των οργανισμών αξιολόγησης.
ΠΡΕΖΑ TV
9-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου