Κυριακή, Μαΐου 09, 2010

ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ,ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ...

Αν η χώρα έφθασε να απέχει ένα βήμα από τον γκρεμό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ελληνικός τουρισμός ακροβατεί, ήδη, στο χείλος του.
Η πολύπλευρη κρίση στην οποία βυθίζεται η χώρα και τα τραγικά γεγονότα με τους τρεις νεκρούς στο κέντρο της Αθήνας την περασμένη Τετάρτη, διαμορφώνουν ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον στο οποίο ποντάρουν πολλά στοιχήματα.
Σύμφωνα με πηγή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η μείωση των κρατήσεων από το εξωτερικό διευρύνεται το τελευταίο διάστημα, οι απώλειες εσόδων προεξοφλείται ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερες απ' ό,τι εκτιμούσαν αρχικά. Ηδη τα ξενοδοχεία της Αθήνας καταγράφουν τις τελευταίες μέρες καταιγισμό ακυρώσεων.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, από την πλευρά τους, προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις τον Ιούνιο αν επιβεβαιωθούν όλα όσα αιωρούνται αυτή τη στιγμή στην αγορά: ότι θα υπάρξουν περικοπές προσωπικού στα ξενοδοχεία, μειώσεις αποδοχών και έκρηξη μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας στον κλάδο. Σύμφωνα με τον Λ. Καραθανάση, πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι δικδικούν την υπογραφή νέας σύμβαση εργασίας και επαναπρόσληψη όλων των υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας Γ. Ρέτσο, ένα από τα γνωστότερα ξενοδοχεία πέντε αστέρων της πρωτεύουσας κατέγραψε ακυρώσεις 2.500 διανυκτερεύσεων σε 48 ώρες, ενώ οι ακυρώσεις ξεπερνούσαν τις 5.0000 σε ένα δείγμα 10% των μονάδων της πόλης.
Οι επιχειρηματίες του χώρου εξετάζουν, πλέον, ακόμα και «καταστροφικά» σενάρια για τη φετινή χρονιά αν δεν αναστραφεί άμεσα η κατάσταση, έστω εν μέρει. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η μείωση εσόδων των ξενοδοχείων φέτος θα είναι μεγαλύτερη από πέρυσι (-16% το 2009) και προβλέπουν ότι θα ξεπεράσει το 35% τη διετία 2009-2010. Ετσι, στελέχη της αγοράς προεξοφλούν περικοπές προσωπικού και αμοιβών με διάφορους τρόπους, ενώ κάποια ξενοδοχεία ενδέχεται να μην ανοίξουν καθόλου φέτος. Αυτό που φοβούνται, όμως, όλοι είναι μια χιονοστιβάδα λουκέτων τον επόμενο χειμώνα.

Στην ακτοπλοΐα η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή. Στο πρώτο τρίμηνο η επιβατική κίνηση ήταν μειωμένη 15-20% σε σχέση με πέρυσι.
Στο γιότινγκ η κατάσταση εμφανίζεται μεικτή. Στην κατηγορία σκαφών ιστιοπλοϊκού τύπου οι κρατήσεις εμφανίζουν μικρή αύξηση 5%, ενώ διψήφιο ποσοστό αύξησης εμφανίζουν οι κρατήσεις στα μικρά κρουαζιερόπλοια μέχρι πενήντα ατόμων. Αντίθετα, στα σκάφη με πλήρωμα που φιλοξενούν έως δώδεκα επιβάτες η ζήτηση είναι καθηλωμένη στα επίπεδα της περυσινής χρονιάς, κατά την οποία κατέγραψαν μείωση 80%. Ταυτόχρονα απειλούνται εκατοντάδες θέσεις εποχικού προσωπικού από το σύνολο των 10.000 που προσλαμβάνονται κάθε καλοκαίρι.

ΠΡΕΖΑ TV
9-5-2010


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ayta na ta diavazoun ta filarakia sou pou ta kanoun mpaxalo me thn prwth eukairia kai meta vgainoun oi ta3idiotikes odhgies pou diwxnoun tous touristes..

KAI mpaxala KAI tourismos den ginete..

alla etsi eiste .. partakhdes.. oti mas voleuei..

oust!

Ανώνυμος είπε...

kofte tis malakies re pou sas ftene ta mpaxala deite ligo tis times kai tin eksipiretisi baglabades e baglabades

Ανώνυμος είπε...

Ξεκολλάτε. Ο πρέζας τα λέει πολύ καλά.
Εγώ έκανα πέρυσι διακοπές στην Κρήτη με την 4.μελη οικογένεια μου και νοίκιαζαν το δωμάτιο 140 ευρώ την μέρα... χωρίς πρωινό και με καμία αναφορά στις υπηρεσίες που πρόσφεραν, με ειλικρινά συντηρητικές επιλογές στα έξοδα, δεν θα πω πόσα χάλασα μέσα σε 9 μέρες. (αγνοώντας να αναφέρω την τροφή και τα ναύλα). Την ίδια ημερομηνία αναχώρησης γκρουπ 8 συμφοιτητών της κόρης μου έκαναν 17 μέρες διακοπές στην Ισπανία και χάλασαν το 1/5 από αυτά που εμείς δώσαμε

Nα πω τι τιμές επικρατούν την φετινή καλοκαιρινή περίοδο στο Βερολίνο, Ιταλία, Βουλγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Τουρκία, Ιρλανδία, Ρουμανία Σκωτία κλπ σε ξενοδοχεία 4+5 αστέρων με ένα γεύμα την ημέρα!! συγκρίνοντας τα με τις δικες μας αποθήκες που τις βαφτίζουν «δώματα». ΣΟΚ!!!!!!

Απλά τώρα κατανοώ στο έπακρον γιατί έχει εφευρεθεί η διαφήμιση-σλόγκαν: ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ διότι ο αγράμματος Έλληνας οι μόνες του εξορμήσεις είναι Αθήνα-Μύκονο, Γιάννενα-Ρόδος, Νάξος-Θεσσαλονίκη χωρίς να έχει κοσμοπολίτικη αισθητική και παράλληλα να συντηρείται ο πολύπλευρος φανατισμός για την μεγάλη Ελλάδα (που δυστυχώς σε κοροϊδεύει). Ήμουν ένας από αυτούς και ορκίστηκα να μην ξαναδώσω λεφτά ποτέ ξανά στην ζωή μου σε έλληνες επιχειρηματίες μα ούτε να κάνω διακοπές στην Ελλάδα.
Το μένουμε Ελλάδα έχει επινοηθεί απλά σαν πλύση εγκεφάλου διότι κατάλαβαν τι παίζει με τις τιμές του εξωτερικού.

Ψάχτε το όλοι.

Ανώνυμος είπε...

E nai re file kathe mera poreies kai molotof ti perimeneis???

Ehete apaksiosei to kinima me tis malakies sas.

groupouskoula tou kerata, epanastates tou kolou

Ανώνυμος είπε...

ελληνικος τουρισμός δομημένος για δεκαετίες στην λογική ήλιοw-θάλασσα έχει πλέον περάσει ανεπιστρεπτί...και για αυτό δεν φταίνε οι πορείες όσο οι επιχειρηματίες και το κράτος που δεν χάραξαν ενναλακτικές στρατηγικές με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούμε σε ένα φαύλο κύκλο και να γίνουμε έρμαια των ξένων tour operators...

Ανώνυμος είπε...

14 ευρο χωριάτικη σαλατα σε ελληνικό νησι...

50 ευρό ξαπλώστρα στη χαλκηδική...

50 ευρώ πήρε ταρίφας στην αθήνα για μια μικρή διαδρομή απο τουρίστες μπροστά στα μάτια μου και έπεσε μαλωσίδι καλό

αυτοί είναι οι δεξιοί έλληνες επιχειριματίες που τώρα κλαίγοντε και καλα για τα μπάχαλα...

να σας καεί το σπίτι ρε σκατόψυχοι που την είδατε οι μάγκες της ευρώπης...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ...

ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΟΥΡΚΙΑ...ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΑΤΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΑΜΑΝΕ

Ανώνυμος είπε...

5:20 μμ den sas ftene ta merokamata h times kai sas ftene oi poreies;ta magazia tha eprepe na kanoun apergies mazi me tous ypolipous giati proti plitonte autoi kathos kai o tourismos sthrizete stous ellines pou afinoun kai kana psilo an perimenoun apo dytikoeuroPEOUS sothikan pane se ksenodoxeia ksenon symferonton kai den vgenoun apo to ksenodoxio oute gia volta