Κυριακή, Μαΐου 30, 2010

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ...ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΩΝΙΩΝ

Οι δομές που έχουν επηρεαστεί εντονότερα από την οικονομική κρίση μετά το 2008 είναι αυτές της ψυχικής υγείας, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και πέρασαν υπό την εποπτεία του κράτους την τελευταία πενταετία.
Το μέλλον εκατοντάδων ασθενών που φιλοξενούνται σε ξενώνες ή προστατευόμενα διαμερίσματα, καθώς και χιλιάδων άλλων ανθρώπων που στηρίζονται από άλλα προγράμματα ψυχικής υγείας, μοιάζει αβέβαιο. Οι περισσότερες μονάδες υπολειτουργούν, λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης. Μόνο η καταβολή των μισθών ομαλοποιήθηκε πρόσφατα. Η Ε.Ε. απειλεί με περικοπή της επιδότησης αν δεν εφαρμοστεί το σύμφωνο που υπογράφηκε πέρσι με το υπ. Υγείας για να ρυθμιστούν τα προβλήματα του χώρου. Το υπουργείο δεν προχωρεί καν στη σχετική διαβούλευση που έχει εξαγγείλει.

Πρόσφατα έκλεισαν δύο ξενώνες για εφήβους, των χωριών SOS και της εταιρείας ΕΨΥΠΕ. Η τελευταία ζήτησε τον Μάρτιο από το υπουργείο Υγείας το κλείσιμο άλλων πέντε μονάδων που λειτουργούν εδώ και 17 χρόνια. Πρόκειται για τρεις ξενώνες αποασυλοποίησης ενηλίκων (προερχόμενων κυρίως από το ψυχιατρείο Λέρου), ένα προστατευόμενο διαμέρισμα και τον ξενώνα «Μελία», που φιλοξενεί για κάποιους μήνες παιδιά γονέων με σοβαρή ψυχική νόσο.

Τέσσερα σωματεία εργαζομένων σε φορείς ψυχικής υγείας (ΣΕΨΑΕΚΟ, ΠΕΨΑΕΕ, Περιβολάκι, ΕΨΥΠΕ) περιγράφουν μια «τραγική κατάσταση» στον χώρο, μέσα στην οποία διακυβεύεται «η σταθερότητα, η ασφάλεια, η θεραπευτική συνέχεια και ο σεβασμός των ανθρώπων που πάσχουν από ψυχική διαταραχή». Η αποασυλοποίηση των ασθενών και η επανένταξή τους έχει γίνει μετά από δουλειά πολλών ετών, αλλά κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα αν διαλυθούν οι ξενώνες ή αν αλλάξουν στέγη και προσωπικό, εξηγεί ο υπεύθυνος ενός από αυτούς που κινδυνεύουν με κλείσιμο. «Οι ασθενείς που έχουν στεριώσει σε αυτές τις γειτονιές θα ξεριζωθούν αν τους πάνε αλλού ή αν χάσουν τους ανθρώπους που αποτελούν σημεία αναφοράς για τη θεραπεία τους» λέει χαρακτηριστικά.

Το χειρότερο, όμως, που επισημαίνουν οι εργαζόμενοι είναι πως, αν συρρικνωθούν εν μέσω κρίσης οι υπάρχουσες δομές, δεν πρόκειται να αντικατασταθούν από κάτι άλλο. Και αυτό θα είναι μεγάλη έλλειψη για μια κοινωνία που, μετά την τσέπη, ίσως δει να πλήττεται και η ψυχική της υγεία.

ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2010


Αγγελικη Μπουμπουκα

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

TO ESXOS TIS MEGALIS XEFTYLAS KAI TIS ELADAS KAI TON POLITIKON

Ανώνυμος είπε...

KAI TO KYRIOTERO ENAI ENW XEROYME PEEI KLEPSANE TIN ELADA ENW XEROUNE PEEI KANTANTISANE TIN ELADA SE AYTO TO XAOS SYNEXIZOUNE TA KARIOLIA NA MAS KOROEIDEVOYNE MPROSTA STA MATIA MAS ALA DEN XEROUNE OTI OI ELHNES ETSI KAI TA PAROUNE STO KRANIO THA VGOYNE KAI OLPLA KAI OEROEI NA VGOUNE GIATI AYTO TO XEFTILIKI TOUS EXEI PARAGINEI. TELOOOOOOOOOOOOOOOOOOOS.

Ανώνυμος είπε...

KAPOTE EIMOUNA PERIFANOS POU EIMOUNA ALINAS TWRA NREPOME POU EIMAI ELINAS KAI AYTO ME STENAXOTE AFANTASTA KAI DEN XEPERNIETE ME TIPOTA LEME AX RE ELADA MAS AX.

Ανώνυμος είπε...

KAPOTE EIMOUNA PERIFANOS POU EIMOUNA ALINAS TWRA NREPOME POU EIMAI ELINAS KAI AYTO ME STENAXOTE AFANTASTA KAI DEN XEPERNIETE ME TIPOTA LEME AX RE ELADA MAS AX.