Κυριακή, Μαΐου 30, 2010

ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ...ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΕΙ...ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΟΣ ΚΑΒΑΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ;;;

Σύννεφα... καπνού αντί για αντικαπνιστικά μέτρα προωθεί το υπουργείο Υγείας, καθώς δεν έχει προβεί σε καμία ρύθμιση για τον περιορισμό του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ωστόσο προτίθεται να ανακοινώσει μέτρα από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Μάλιστα ακόμη και οι υπάρχοντες θεσμοί, όπως τα αντικαπνιστικά ιατρεία, δεν στηρίζονται οικονομικά και η όλη προσπάθεια επαφίεται στις καλές προθέσεις των γιατρών. Από την άλλη η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναμονή για ένα ραντεβού σε αντικαπνιστικό ιατρείο δημοσίου νοσοκομείου φθάνει κατά μέσο όρο τους δύο μήνες. Καθυστέρηση που οφείλεται στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αλλά και στο γεγονός ότι ο τετραψήφιος αριθμός «1535» παρουσιάζει προβλήματα λειτουργίας. Αν τα ιατρεία ήταν οργανωμένα θα μπορούσε να εξετάζεται και τριπλάσιος αριθμός καπνιστών σε σχέση με σήμερα, λένε οι εξειδικευμένοι γιατροί.

«Οι γιατροί οι οποίοι ξεκίνησαν τον θεσμό των ιατρείων διακοπής καπνίσματος είναι οι μόνοι που τον στηρίζουν. Οικονομική βοήθεια και μάλιστα πολύ μικρή είχαμε μόνο πέρυσι όταν άρχισε να εφαρμόζεται ο νόμος. Ο κόσμος άρχισε να γνωρίζει και να επισκέπτεται τα ιατρεία. Ομως για να ανταποκριθείς πρέπει να έχεις πολλά ιατρεία» επισημαίνει η Παρασκευή Αργυροπούλου Πατάκα, καθηγήτρια πνευμονολογίας και συντονίστρια της ομάδας διακοπής καπνίσματος και προαγωγής υγείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Μιλάει όμως και για τις δυσκολίες πρόσβασης: «Μέσω του "1535" κλείνονται στο δικό μας νοσοκομείο, το "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, 2 ή 3 ραντεβού την ημέρα, ενώ μπορούν να δεχτούν και 15 καπνιστές. Και αυτό επειδή πρόκειται για αυτόματο τηλεφωνητή που εμφανίζει τα ιατρεία κατειλημμένα χωρίς να είναι. Ο κόσμος μπερδεύεται διότι πρέπει να εκφωνήσει στον τηλεφωνητή επακριβώς το όνομα του ιατρείου για να κλείσει ραντεβού. Ετσι πολλοί εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Αποτέλεσμα είναι οι καπνιστές να βάζουν ακόμη και μέσον για να μας επισκεφθούν». Το «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης εξετάζει περίπου 300 καπνιστές το χρόνο, ενώ θα μπορούσε να βοηθά ακόμη και 1.000 εάν υπήρχαν γιατροί και το σύστημα ήταν οργανωμένο.
Και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό» η αναμονή για ένα ραντεβού στο ιατρείο διακοπής του καπνίσματος ξεπερνά τους δύο μήνες. «Προσπαθούμε να παρακάμψουμε διάφορες διαδικασίες για να βλέπουμε όσο το δυνατόν περισσότερους που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο», αναφέρει η υπεύθυνη του ιατρείου, πνευμονολόγος Παρασκευή Κατσαούνου: «Αυτό οφείλεται στο ότι σε ολόκληρη την Αθήνα υπάρχουν μόνο 20 ιατρεία και καθένα απ' αυτά λειτουργεί μία με δύο φορές την εβδομάδα. Για παράδειγμα σε μας, στον «Ευαγγελισμό», υπάρχουν κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Ετσι κατορθώνουμε και βλέπουμε περίπου 300 άτομα το χρόνο, ενώ θα μπορούσαμε να φθάσουμε και τα 1.500».

Τα ποσοστά επιτυχίας διακοπής του τσιγάρου στο ειδικό ιατρείο του «Ευαγγελισμού» φθάνουν το 64%, ενώ στις μεμονωμένες προσπάθειες καπνιστών κυμαίνονται από 3% έως 4%. Με βάση τους υπολογισμούς της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μόνο το 20% των καπνιστών που αποπειρώνται να κόψουν το κάπνισμα αναζητούν βοήθεια.
Ο χρόνος αναμονής θα ξεπερνούσε κατά πολύ τους δύο μήνες που είναι σήμερα εάν ήταν ευκολότερη η πρόσβαση στα ιατρεία διακοπής, εξηγεί η Ιωάννα Μητρούσκα, υπεύθυνη του αντικαπνιστικού ιατρείου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και υπογραμμίζει: «Κάποιοι γιατροί κάνουν και έκτακτα ιατρεία για να εξυπηρετήσουν τους καπνιστές που θέλουν να το κόψουν. Στο Ηράκλειο βλέπουμε περίπου 1.000 νέα περιστατικά το χρόνο».
Το υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν στηρίζει τα αντικαπνιστικά ιατρεία, αλλά δεν έχει φροντίσει καν να αποζημιώνονται τα φαρμακευτικά σκευάσματα που απαιτούνται για τη θεραπεία. Η νέα εγκύκλιος που εστάλη πρόσφατα προς τα ασφαλιστικά ταμεία αποκλείει από το καθεστώς της αποζημίωσης όλα τα λεγόμενα «λάιφ στάιλ» φάρμακα που συμβάλλουν στο κόψιμο του τσιγάρου. Και να σκεφτεί κανείς ότι με βάση διεθνείς μελέτες η επένδυση στη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να εξοικονομήσει τεράστια ποσά στα συστήματα υγείας από την περίθαλψη για παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα.
«Πρόκειται για ελληνική... παράνοια του συστήματος. Ο ίδιος ο νόμος χαρακτηρίζει το κάπνισμα νόσο, αφού ένας καπνιστής για να το κόψει χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι επενδύοντας για δύο μήνες σε φάρμακα -όσο δηλαδή διαρκεί κατά μέσο όρο η θεραπεία -το σύστημα θα έχει εξοικονόμηση τεράστιων κονδυλίων στο μέλλον», υπογραμμίζει η κ. Πατάκα.
Να σημειωθεί ότι για μια δίμηνη θεραπεία με φαρμακευτικά σκευάσματα το κόστος φθάνει τα 160 ευρώ με βάση τις νέες μειωμένες τιμές των φαρμάκων. Ετησίως στην Ελλάδα περίπου 30.000 καπνιστές ακολουθούν τη φαρμακευτική θεραπεία. Εάν οι αγωγές αυτές καλύπτονταν από τα ασφαλιστικά ταμεία, το κονδύλι δεν θα ξεπερνούσε τα 4,8 εκατ. ευρώ, όταν η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, συμπεριλαμβανομένων και των υπερσυνταγογραφήσεων, έφθασε το 2009 τα 5,1 δισ. ευρώ και οι πωλήσεις φαρμάκων συνολικά άγγιξαν το ίδιο έτος τα 9 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση έρευνα που πραγματοποίησε ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, καθηγητής Γ. Μέργος (Νοέμβριος 2008) το ετήσιο κόστος του καπνίσματος για τη χώρα μας φθάνει τα 3,5 δισ. ευρώ (επιπτώσεις στην υγεία), ενώ μόνο στο ΙΚΑ κοστίζει κάθε χρόνο από 450 έως 640 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Ν. Μανιαδάκη, οι δαπάνες για τις επιπτώσεις στην υγεία από το κάπνισμα φτάνουν στο 1,1 έως 1,4% του ΑΕΠ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι τη φετινή χρονιά το παγκόσμιο κόστος του καπνίσματος θα αγγίξει το 0,5 τρισ. δολάρια. Η Παγκόσμια Τράπεζα από την άλλη εκτιμά ότι στις χώρες της Δύσης το 6% έως 15% του ετήσιου κόστους για την υγεία προκύπτει από το τσιγάρο. Η κυβέρνηση πάντως εισέπραξε μόνο το 2009 από τη φορολογία των προϊόντων καπνού 3,2 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι για το 2010 οι αντίστοιχες εισπράξεις θα φθάσουν τα 4 δισ. ευρώ.

ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2010


ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: