Το παλιό αρχείο του αντιπροσώπου της γερμανικής εταιρείας «Σέρινγκ», από τη δεκαετία του '90, δείχνει ότι τα έγγραφα, που έχουν σταλεί ταχυδρομικά σε μεγάλο ελληνικό νοσοκομείο από την αντιπροσωπεία της εταιρείας, είναι τα επίσημα τιμολόγια για μια σειρά φαρμάκων και στεντ που στοιχίζουν 1,6 εκατομμύρια δραχμές. Ομως, «πίσω» από τα επίσημα χαρτιά ο αντιπρόσωπος έχει υπολογίσει τα «ανεπίσημα». Θυμίζουν λίγο τα έγγραφα, αυτά του λογιστηρίου της μητρικής Siemens. Ονόματα γιατρών πλάι σ' έναν κωδικό- τιμολόγιο, χρόνος έκδοσης, κωδικός του προϊόντος. Πλάι σε κάποια ονόματα το σύμβολο Χ2 (εκεί που υπάρχουν δύο στεντ). Κάτω από τους «τζίρους» με το χέρι αρχικά Μ=10, σ=4, Υ=2, Α=2, ΤΑ=3. Κάτι σαν δυσεπίλυτη εξίσωση...
«Ο,τι γινόταν τότε, την εποχή της δραχμής γίνεται και σήμερα», λέει στην «Κ» ένας παλαιός γιατρός του ίδιου νοσοκομείου που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεώρησε ότι η μείωση κατά 50% των τιμών των αγγειοπλαστικών υλικών (στεντ μπαλονάκια) έναντι των προηγούμενων τιμών που αναγράφονταν στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως) για τα μη συγκρίσιμα υλικά, ήταν «μεγάλη και έγινε χωρίς συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας…», όπως είπε στη διοίκηση του ΙΚΑ. Η μείωση των «μαύρων χρημάτων» στους γιατρούς δεν μπορεί να γίνει... απότομα, μοιάζει σαν να λέει το υπουργείο Υγείας.
Αυτήν την εβδομάδα η ηγεσία του ανακοίνωσε ότι θα ξεπεράσει το πρόβλημα των διαβλητών προμηθειών με τη διενέργεια ενός πανελλαδικού διαγωνισμού για τα υλικά αγγειοπλαστικής.
Τι συνέβη όμως με τον μοναδικό διαγωνισμό που είχε γίνει σε επίπεδο ΔΥΠΕ (Διοίκηση Υγειονομικών Περιφερειών) για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού (ορθοπεδικού) υλικού κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ.; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, που συντάχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες για τις προμήθειες του «Ιπποκρατείου» Θεσσαλονίκης καταλήγει σε θλιβερά για την περίοδο της υπουργίας του Δημ Αβραμόπουλου συμπεράσματα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας αρνήθηκε στις 22.10.2008 να παρατείνει τη σύμβαση ορθοπεδικού υλικού, οδηγώντας το νοσοκομείο (και άλλα) σε προμήθεια εξωσυμβατικού και πιο ακριβού υλικού. Ταυτόχρονα, όμως, ακόμα και κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, οι γιατροί συνέχισαν να κάνουν εξωσυμβατικές παραγγελίες και «να παραλαμβάνουν τα υλικά» προκαλώντας ζημιά στο νοσοκομείο, μάλιστα σε δύο μόνο κλινικές (ορθοπεδική και νευροχειρουργική), ύψους 1.018.871 ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου «παρόλο που κοινοποιήθηκαν (στο ιατρικό προσωπικό) οι ισχύουσες συμβάσεις για να υλοποιηθούν, αυτοί δεν τις εφάρμοσαν ως όφειλαν» αλλά με την επίκληση της υπηρεσιακής τους ιδιότητας «παρήγγειλαν αυθαίρετα προσανατολίζοντας τις προμήθειες σε ακριβότερες προτιμώμενες εταιρείες με απευθείας αναθέσεις…».
Η συγκεκριμένη έρευνα, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην απόδοση ευθύνης στην Επιτροπή Προμηθειών του κ. Αβραμόπουλου και στον πρόεδρό της, αλλά αποδίδει ευθύνες και στον διοικητή του νοσοκομείου γιατί αποδεχόταν τιμολόγια υλικών από «μη πιστοποιημένη διαδικασία», στον διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου, τον διευθυντή του ιατρικού τμήματος, τον παραγγέλοντα ιατρό αλλά και τους ελεγκτές του ΙΚΑ «που δεν έκαναν περικοπές σε νοσήλια» ασφαλισμένων. Οι διεγέρτες νεύρων είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια σε πολύπλοκες επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης, ώστε ο χειρουργός να εντοπίζει με ακρίβεια τα νεύρα της περιοχής. Δύο εγκύκλιοι του ΙΚΑ διευκρινίζουν σε ποιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται διεγέρτες. Οι γιατροί του συγκεκριμένου νοσοκομείου τούς χρησιμοποιούσαν ώς το 2009 σε πολλές περιπτώσεις οι οποίες δεν προβλέπονται!
Η έκθεση των επιθεωρητών Α. Βλάχου και Ν. Τανίδη αναδεικνύει το συμπέρασμα ότι οι τιμές που ορίζονται στο περίφημο ΦΕΚ του 2001 για τα υλικά που κακώς αποκαλούνται «μη συγκρίσιμα», αποτελούν ενδεικτικά τις ανώτατες τιμές του «ποιοτικότερου ή ακριβότερου είδους».
Το νοσοκομείο φυσικά αγόραζε τα πάντα στην ανώτατη τιμή, «η ανώτατη τιμή», γράφουν οι ελεγκτές, «δεν υποκαθιστά τις διαγωνιστικές διαδικασίες…». Ετσι επιστρέφει κανείς στο ερώτημα από το οποίο ξεκίνησε: Πώς αναγκάζεις κάποιους που δεν θέλουν ένα διαγωνισμό να τον αποδεχτούν;
ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2010
Τασος Tελλογλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου