Σάββατο, Μαΐου 22, 2010

ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ...

Σοβαρό πρόβλημα στις υιοθεσίες και την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 150 περίπου οικογένειες του νομού αντιμετωπίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας εξαιτίας της έλλειψης κοινωνικών λειτουργών.
Παρά τις συνεχείς και επισταμένες προσπάθειες που καταβάλλει η Νομαρχία για στελέχωση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει έως σήμερα μόνιμο ή με σύμβαση προσωπικό της συγκεκριμένης ειδικότητας.
Το πρόβλημα είναι καθολικό πλέον καθώς από τις τρεις κοινωνικούς λειτουργούς σήμερα για διαφορετικούς λόγους δεν υπάρχει ούτε μια.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να “παγώσουν” όλα τα θέματα που απαιτούν έρευνα ή έκθεση κοινωνικού λειτουργού.
Τα σημαντικότερα από τα προβλήματα που δημιουργούνται αφορούν στις αιτήσεις υιοθεσίας που εκκρεμούν. Κι αυτό διότι για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί μία πράξη υιοθεσίας, θα πρέπει πρωτίστως η κοινωνική λειτουργός να κάνει έκθεση αξιολόγησης της καταλληλότητας τόσο των φυσικών όσο και των θετών γονέων.
Παράλληλα, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η καταβολή του “πολύτιμου” έκτακτου βοηθήματος στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη, αφού και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται προηγουμένως έκθεση της κοινωνικής λειτουργού.
Επίσης, δεν μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Παιδικής Προστασίας και όσα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω στέρησης του πατέρα για διάφορους λόγους, όπως εγκατάλειψη, φυλάκιση ή θανάτου του ή και παιδιά που ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες.
Η έλλειψη κοινωνικών λειτουργών έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η προστασία της οικογένειας, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ευπαθών ομάδων και γενικότερα όλων των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας που προσέφευγαν στην Πρόνοια προκειμένου να βρουν ένα στήριγμα.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Νομαρχία Λάρισας ήδη από το 2002 έχει ζητήσει από το Υπουργείο τη στελέχωση της Διεύθυνσης Πρόνοιας με τουλάχιστον έξι κοινωνικούς λειτουργούς, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής.
Δεδομένου μάλιστα ότι το έργο που επιτελείται στο συγκεκριμένο τμήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και τα αντικείμενα ενασχόλησής του είναι πολύπλοκα και απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, αυτή η ανάγκη εμφανίζεται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ.

eleftheria.gr

ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

as diwksei o kurios loukas kanenan apo tous aylikous toy pou ta 3inoyn olimeris kai olinixtis mesa sto grafeio tou(1000 euros mis8o pairnoun) kai as proslavei kanenan koinoniko leitourgo,toulaxiston den 8a phgainoyn ston vronto 1000 europoula...opois exei aporia as paei mia volta sto grafeio tou nomarxh na dei posa koritsopoyla einia mesa kai ka8ontai