Αποκλεισμένοι από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας είναι οι μετανάστες στη χώρα μας και κυρίως εκείνοι που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τραγικές καταστάσεις οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αλλά και να προκύπτουν σημαντικοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.
Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης του Ηπατος, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά της Ηπατίτιδας τονίστηκε ότι ενώ στο τέλος της δεκαετίας του 1990 η ηπατίτιδα είχε παρουσιάσει σημαντική μείωση (κάτω απ' το 1% του ελληνικού πληθυσμού ήταν φορείς του ιού), υπήρξε επανεμφάνιση της νόσου. Η απουσία δημόσιου δικτύου με δωρεάν υπηρεσίες για τη διάγνωση και φροντίδα των μεταναστών που εμφάνιζαν αυξημένα ποσοστά της νόσου (έως και 22% σε κάποιους πληθυσμούς), είχε σαν αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η επίπτωση της νόσου στη χώρα. Οι καθηγητές που μίλησαν στη συνέντευξη υπογράμμισαν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική αύξηση και των περιπτώσεων Ηπατίτιδας Β σε εγκύους ιδιαίτερα σε πληθυσμούς οικονομικών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Τόνισαν ότι είναι αναγκαία η ανίχνευση για τη νόσο στους μετανάστες, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα στην πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και στη θεραπεία της ηπατίτιδας που είναι δυσπρόσιτη οικονομικά. Επισήμαναν την αναγκαιότητα να υπάρξει έλεγχος όλων των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, καμπάνια ενημέρωσης και εμβολιασμός όλου του πληθυσμού.
Στη χώρα μας 400.000 Ελληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Πολλοί άνθρωποι ζουν επί χρόνια με τους ιούς δίχως να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα. Σε αρκετούς όμως υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης κίρρωσης ή ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι πρόκειται για νόσημα που αντιμετωπίζεται και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί και να ιαθεί πλήρως εφόσον βέβαια υπάρξει εντοπισμός των ασθενών και έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος. Η διάγνωση της νόσου γίνεται με εξέταση αίματος, ενώ το εμβόλιο διατίθεται δωρεάν για τους ασφαλισμένους.
Οι Γιατροί του Κόσμου
Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση των μεταναστών χωρίς χαρτιά στο σύστημα Υγείας και κυρίως των εγκύων και παιδιών υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου χτες το ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου. Υπενθύμισε ότι στη χώρα μας απαγορεύεται η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε μετανάστες χωρίς χαρτιά στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά και αυτό μέχρι τη σταθεροποίηση της υγείας τους. Ακόμα δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, ενώ χρειάζεται να πληρώσουν το συνολικό κόστος για την προ-μετα γεννητική φροντίδα - περίθαλψη.
ΠΡΕΖΑ TV
19-5-2010
4 σχόλια:
ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ
Η ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ.
πληρωστε τα νοσηλεια εσεις που τους γουσταρετε.
Να μην εχουν 15 χρονια ΤΕΒΕ και απο τοτε που εκλεισα την δουλεια δεν εχω ουτε εγω .......αυτοι γιατι να εχουν.
Μαλακία αν γίνεται αυτό, αλλά παρ'όλα όσα ακούγονται για τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, οι περισσότεροι είναι ευαισθητοποιημένοι σ'αυτά τα θέματα και περιθάλπουν μετανάστες στη ζούλα ακόμη και αν δεν έχουν χαρτιά...
Ευτυχώς είμαστε ακόμα άνθρωποι.
Νοσηλεύτηκα κάποτε για ένα φριχτό μήνα σε δημόσιο νοσοκομείο και δίπλα μου υπήρχε μετανάστρια που δεν είχε στον ήλιο μοίρα, ούτε χαρτιά, και κάναμε όλοι την πάπια, τι μας έφταιγε το κορίτσι...με τα φράγκα που μας τρώει ένας βουλευτής η δήμαρχος ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ νοσηλεύονται μια χαρά 500 άτομα, το βρήκαμε τώρα ότι μας φταίνε οι μετανάστες, άιντε ρε...
Δημοσίευση σχολίου