Την ώρα που ο στρατός ανακοίνωνε ότι η κατάσταση στη Μπανγκόκ έχει τεθεί «υπό έλεγχο», φωτιές εκδηλώθηκαν στο κτίριο του Χρηματιστηρίου και στο δεύτερο μεγαλύτερο πολυκατάστημα της νοτιοανατολικής Ασίας, που βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις καταστολής και τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές είχαν ως τραγικό απολογισμό το θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 58.
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Channel 3 στην Μπανγκόκ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τον οποίο τουλάχιστον εκατό άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στο κτίριο. Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι εστάλη ελικόπετρο στην περιοχή προκειμένου να εκκενωθεί το κτίριο. Οι ταϊλανδικές αρχές έδωσαν εντολή στα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας να μεταδίδουν αποκλειστικά και μόνον προγράμματα εγκεκριμένα από τις ίδιες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, σε αρκετά κεντρικά ξενοδοχεία παρατηρήθηκε μείωση της τάσης του ρεύματος.
Παράλληλα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της επιβολής απαγόρευσης της κυκλοφορίας ο υπουργός Άμυνας, Πραβίτ Βονγκσουβάν.
Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε σήμερα ότι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δύο ακόμα βορειοανατολικές επαρχίες της χώρας, προπύργια του κινήματος των αντικυβερνητικών, ενώ νωρίτερα σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε κηρυχθεί η πρωτεύουσα Μπανγκόκ, τα περίχωρά της καθώς και 15 επαρχίες της χώρας.
Νωρίτερα, ηγέτης των αντικυβερνητικών διαδηλωτών δήλωσε ότι οι επικεφαλής των "κόκκινων πουκαμίσων" θα παραδοθούν.
Εξάλλου, και ο στρατός ανακοίνωσε τον τερματισμό των επιχειρήσεων για την καταστολή των εδώ και δύο μηνών διαδηλώσεων των "κόκκινων πουκάμισων".
"Η κατάσταση σε γενικές γραμμές είναι υπό έλεγχο" δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του στρατού. Είχε προηγηθεί μεγάλη επιχείρηση εναντίον των "κόκκινων πουκάμισων όπου τουλάχιστον έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο 45χρονος Ιταλός δημοσιογράφος Φάμπιο Πολένγκι, έχασαν τη ζωή τους στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.
"Θέλω να σας ζητήσω συγνώμη. Δεν θέλω να θρηνήσουμε άλλα θύματα. Θα παραδοθούμε" δήλωσε ο Τζατουπόρν Προμπάν, ηγετικό στέλεχος των "κόκκινων πουκάμισων" σήμερα το πρωί.
Αμέσως μετά την ανακοίνωσή του εθεάθη στην κρατική τηλεόραση να συλλαμβάνεται από τις αρχές της Ταϊλάνδης. Όπως έγινε γνωστό ακόμη τρεις ηγέτες των διαδηλωτών συνελήφθησαν από την αστυνομία.
Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα το βράδυ της Τετάρτης.
Ωστόσο μικρής έντασης επεισόδια εξακολουθούν να σημειώνονται στη γύρω περιοχή, σύμφωνα με μαρτυρία δημοσιογράφου του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, ενώ όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, λίγο πριν από την ανακοίνωση του τερματισμού των κινητοποιήσεων, δύο στρατιώτες και ένας Καναδός δημοσιογράφος τραυματίσθηκαν από τη ρίψη τριών χειροβομβίδων.
Ακόμη, ένας Ολλανδός δημοσιογράφος τραυματίσθηκε από σφαίρα στο στομάχι και νοσηλεύεται.
Σημειώνεται ότι από τις συγκρούσεις της προηγούμενης εβδομάδας 37 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους.
Επίσης ο στρατός ανακοίνωσε ότι έχει υπό τον έλεγχό του την περιοχή Λουμπινί, στα νότια της Μπανγκόκ, ενώ ανέφερε ότι κάποιοι από τους ηγέτες των "κόκκινων πουκάμισων" εγκατέλειψαν τον αγώνα τους.
Σήμερα, σε δηλώσεις του ο εξόριστος πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τάκσιν Σιναουάτρα δήλωσε πως φοβάται ότι η βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πατρίδα του θα οδηγήσει στο ξέσπασμα ανταρτοπολέμου σε ολόκληρη τη χώρα.
"Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι η πάταξη [των διαδηλωτών] από το στρατό μπορεί να εξαπλώσει την οργή και οι οργισμένοι άνθρωποι μπορούν να μετατραπούν σε αντάρτες", είπε ο Τάκσιν στο πρακτορείο Reuters σε τηλεφωνική του συνέντευξη, αποφεύγοντας να διευκρινίσει πού ακριβώς βρίσκεται.
Επίσης διέψευσε την κατηγορία ενός από τους στενότερους συμβούλους του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι αποτέλεσε βασικό παράγοντα της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του κινήματος των "κόκκινων πουκάμισων".
Η στρατιωτική επιχείρηση που εξελίσσεται στο στρατόπεδο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Μπανγκόκ ξεκίνησε από νωρίς σήμερα το πρωί και έχει σκοπό να "σφίξει" ο κλοιός γύρω από το χώρο όπου βρίσκονται χιλιάδες διαδηλωτές, υποστήριξε η κυβέρνηση.
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πανιτάν Ουαταναγιαγκόρν είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι οι αρχές θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις "ολόκληρη την ημέρα", περικυκλώνοντας τους διαδηλωτές.
Τουλάχιστον 12 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με βαριά πολυβόλα τοποθετημένα στις οροφές, εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση στο κεντρικό στρατόπεδο των διαδηλωτών, σε συνοικία όπου έχουν τα κεντρικά τους γραφεία πολλές εγχώριες και ξένες εταιρίες.
Νωρίτερα, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης κάλεσε για άλλη μια φορά τους διαδηλωτές να "παραδοθούν" ή να εγκαταλείψουν το σημείο.
"Η διαδήλωση πρέπει να τερματιστεί αμέσως και οι ηγέτες [των διαδηλωτών] πρέπει να παραδοθούν και να σταματήσουν τη βία", δήλωσε ο Κορμπσάκ Σαμπαβάσου, σύμβουλος του πρωθυπουργού, σε εγχώρια ΜΜΕ.
Η σημερινή επιχείρηση χαρακτηρίζεται "αποφασιστικής σημασίας" από κυβερνητικές πηγές, που προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των νεκρών ίσως είναι "αβάστακτος", μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής.
"Οι διαπραγματεύσεις τέλειωσαν", δήλωσε ο στρατηγός Λερτράρ Ραταναβάνιτς, ένας από τους 60 γερουσιαστές που προσπάθησαν να διαμεσολαβήσουν. "Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει το νόμο.
Οι στρατιώτες με την έναρξη των επιχειρήσεων έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ με αυτόματα, αφού πρώτα κύκλωσαν περιοχή όπου παραμένουν τουλάχιστον 3.000 διαδηλωτές, οι οποίοι αρνούνται να αποχωρήσουν.
Οι διαδηλωτές, υποστηριχτές του Τακσίν Σιναουάτρα ο οποίος εκδιώχθηκε το 2006, ανήκουν σε μια χαλαρή συμμαχία αριστερών και δημοκρατικών ακτιβιστών, προερχόμενοι κυρίως από αγροτικές περιοχές. Ζητούν τη διεξαγωγή εκλογών καθώς λένε ότι ο νυν πρωθυπουργός δεν έχει την λαϊκή εντολή και πως ανέβηκε στην εξουσία έπειτα από τη σύναψη συμφωνίας στη Βουλή της χώρας.
Χθες ο ΟΗΕ έκανε έκκληση και στα δύο μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να μη φτάσουν στο χείλος της καταστροφής.
Οι διαδηλωτές χθες δήλωσαν πρόθυμοι να επαναλάβουν τις συνομιλίες, όμως η κυβέρνηση αρνήθηκε τον οποιοδήποτε διάλογο μαζί τους εάν δεν τερματίσουν πρώτα όπως είπε τις εδώ και δύο μήνες κινητοποιήσεις τους.
ΠΡΕΖΑ TV
19-5-2010
2 σχόλια:
pantou xountes ston kosmo gamw ta spitia tous...gamw ton fasismo
Στην Ελλάδα μόλις μερικοί ακούνε ''διαδήλωση'' τους πέφτουν τα σάλια, το γεγονός όμως παραμένει ότι οι διαδηλωτές στην Ταιλάνδη υποστηρίζουν έναν πολιτικό ο οποίος απομακρύνθηκε λόγω διαφθοράς.
Δημοσίευση σχολίου