Δευτέρα, Μαΐου 31, 2010

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ

Ξεκίνησαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, οι εργασίες της πρώτης διάσκεψης για το ρόλο και τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), θα τεθεί ο ορισμός του «εγκλήματος του επιθετικού πολέμου».
Σύμφωνα με τη «ΝΒ» η σύσταση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε δικτάτορες και απολυταρχικά καθεστώτα. Με την υιοθέτηση του Καταστατικού της Ρώμης, την 1η Ιουλίου του 2002, μπήκε - τουλάχιστον εν μέρει - τέλος στην ατιμωρησία της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, διότι κατέστη εφικτή η ποινική δίωξη εκείνων που διέπραξαν ή διαπράττουν τέτοιες αξιόποινες πράξεις.

Υπάρχουν ωστόσο αρκετά κράτη, οι κυβερνήσεις των οποίων θεωρούν ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απειλεί την εθνική τους κυριαρχία. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η πρώτη διάσκεψη για το ρόλο του δικαστηρίου, προκειμένου να καταλήξει σ’ έναν κοινά αποδεκτό ορισμό του εγκλήματος του επιθετικού πολέμου. Αυτό διότι στο Καταστατικό της Ρώμης γίνεται απλώς αναφορά στο «έγκλημα του επιθετικού πολέμου».
Ο Χανς Πέτερ Κάουλ, μέλος τότε της γερμανικής αντιπροσωπείας υποστήριξε πως, «χωρίς την επιμονή της Γερμανίας δε θα συμπεριλαμβανόταν στο Καταστατικό το έγκλημα του επιθετικού πολέμου», διευκρινίζοντας ότι η γερμανική στάση απορρέει από το άρθρο 26 του γερμανικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει εναντίωση στην προετοιμασία επιθετικών πολέμων. Είναι αυτονόητο, ξεκαθάρισε, ότι το άρθρο σχετίζεται άμεσα με τη γερμανική ιστορία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η προπαρασκευαστική επιτροπή της Διάσκεψης, πάντως, έχει συμφωνήσει σ’ ένα βασικό σημείο του ορισμού περί επιθετικού πολέμου: διώκονται μόνον αρχηγοί κρατών και ενόπλων δυνάμεων υπό την προϋπόθεση ότι παραβιάζεται η «Χάρτα του ΟΗΕ». Ο συμβιβασμός αυτός συνεπάγεται ότι δεν συγκροτείται κατηγορητήριο, ούτε στην περίπτωση της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ, ούτε στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

ΠΡΕΖΑ TV
31-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: