«Γιατί επέστρεψε ο Τάσος Μαντέλης; Γιατί άλλαξε τη στάση του και παραδέχθηκε τις κατηγορίες;» αναρωτιούνται εδώ και λίγες μέρες πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αλλοι αναφέρουν ότι υπήρχαν κοινοί λογαριασμοί με μέλη της οικογένειάς του και φοβήθηκε τυχόν προφυλάκισή τους κι άλλοι θεωρούν πιθανό να επιθυμεί να κάνει χρήση των ευεργετημάτων της πρόσφατης διάταξης και να δώσει πληροφορίες. Ηδη, λένε, φωτογράφισε τον αποδέκτη της μίζας των δέκα εκατομμυρίων. Τα σενάρια είναι πολλά. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, όμως, η πραγματικότητα είναι πιο απλή: «Το πρότζεκτ στο Αζερμπαϊτζάν όπου εργαζόταν τελείωσε πριν από τρεις εβδομάδες και είχε επιστρέψει στην Αθήνα εδώ και μέρες. Δεν σκόπευε να επιστρέψει στο Μπακού», λένε. Οι φίλοι και οι συνεργάτες του τον περιγράφουν πολύ ανήσυχο και στενοχωρημένο τον τελευταίο χρόνο. «Μας έλεγε ότι όλοι έτσι τα έπαιρναν», λένε.
Ο Τ. Μαντέλης τα τελευταία χρόνια εργαζόταν για την European Profiles (η οποία συμπτωματικά έχει συνεργαστεί και με την Ιντρακόμ για την εφαρμογή υποσυστημάτων Οικονομικής Διαχείρισης) , όπως και αρκετοί πρώην υπουργοί των Βαλκανίων, ανάμεσά τους ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Σημίτη, Θόδωρος Κοτσώνης που βρίσκεται στην Κροατία. Στο παρελθόν, για πρότζεκτ της European Profiles έχει εργαστεί επίσης και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Πρόκειται για εταιρεία συμβούλων, με έδρα την Αθήνα, που υλοποιεί προγράμματα της Ε.Ε. και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο πρόεδρός της, Δ. Μπακόλας, δηλώνει στην «Κ.Ε.» ότι είναι πολύ ευχαριστημένος από τη συνεργασία του με τον Τ. Μαντέλη και ότι στο Μπακού υπήρξε πολύ αποδοτικός.
Ο παλιός του «προϊστάμενος» ωστόσο, ο Κ. Σημίτης, δεν εκφράζεται με τον ίδιο θετικό τρόπο. Ούτε έπεσε φυσικά από τα σύννεφα, καθώς τον είχε απομακρύνει ήδη από το πολύ στενό του περιβάλλον μετά το 2000. Λέγεται μάλιστα ότι αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον είχαν κατηγορήσει στον τότε πρωθυπουργό για «απροσεξίες» και «βουλιμία».
Ο Τ. Μαντέλης ανήκε στον πυρήνα των πολύ στενών συνεργατών του Κ. Σημίτη από τα «πέτρινα χρόνια», τότε που οι εκσυγχρονιστές στο ΠΑΣΟΚ ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Ηταν δίπλα του, μαζί με το Ν. Θέμελη, πριν ακόμα προστεθούν στην ομάδα ο Θ. Τσουκάτος και ο Γ. Πανταγιάς.
Στο ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στα χρόνια της μεταπολίτευσης και κατάφερε να εξελιχθεί σύντομα, παρ' ότι ουδέποτε υπήρξε δημοφιλής. Τη δεκαετία του '70 αρκετοί σύντροφοί του τον αντιμετώπιζαν με σχετική «απαξίωση», καθώς δεν προερχόταν ούτε από τον αντιδικτατορικό αγώνα, ούτε από τα κινήματα της εποχής. Το 1981 κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Κεφαλονιά με μια μάλλον αδιάφορη θητεία, η οποία δεν επαναλήφθηκε στις επόμενες εκλογές. Ετσι, τοποθετείται πρόεδρος στον ΟΤΕ, οπότε και αρχίζουν οι πρώτες εισηγήσεις και συζητήσεις για απευθείας αναθέσεις των ψηφιακών στις Intrakom και Siemens. Διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ την περίοδο αυτή ήταν ο διαβόητος Τόμπρας και ήταν τότε (1988) που ξέσπασε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και παρακολουθήσεων. Εκείνος όμως έμεινε αλώβητος και μεταπήδησε στην προεδρία των ΕΛΤΑ για την περίοδο 1988-89.
Μετά την κυβερνητική παρένθεση Μητσοτάκη το 1993, ξαναέρχεται το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και ο Κ. Σημίτης αναλαμβάνει το υπουργείο Βιομηχανίας. Γενικός γραμματέας τοποθετείται ο Τ. Μαντέλης και οι ήδη καλές σχέσεις τους γίνονται ακόμα πιο στενές. Ο Τ. Μαντέλης εξελίσσεται σε έμπιστο του τότε υπουργού, ο οποίος του αναθέτει ειδικές «κομματικές αποστολές» τις οποίες διεκπεραιώνει με επιτυχία. Οταν ο Κ. Σημίτης γίνεται πρωθυπουργός από την κοινοβουλευτική ομάδα, τον ορίζει γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, καθώς την κρίσιμη εκείνη περίοδο ήθελε κάποιον της απολύτου εμπιστοσύνης του γι' αυτή τη θέση.
Στις εκλογές του 1996, ο Τ. Μαντέλης τοποθετείται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αμέσως μετά μπαίνει στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Εσωτερικών για λίγο, αφού την επόμενη χρονιά, το 1997, θα γίνει υπουργός Μεταφορών, αντικαθιστώντας τον όχι πολύ «συνεργάσιμο» Χ. Καστανίδη.
Ως επικεφαλής στο υπουργικό γραφείο του τοποθέτησε τη σύζυγό του Ευθυμία Βλάχου, το μοναδικό άτομο που έδειχνε να εμπιστεύεται. Το μόνο πρόσωπο που άρχισε να διαμαρτύρεται στον Κ. Σημίτη και να αφήνει υπονοούμενα για τον Τ. Μαντέλη ήταν η Βάσω Παπανδρέου, αλλά το περιβάλλον του ερμήνευε τη συμπεριφορά της ως «βιασύνη της Βάσως» να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό και γι' αυτό «υπονόμευε τους στενούς του συνεργάτες».
Τον Δεκέμβριο του 1997, ο ΟΤΕ προχώρησε σε απευθείας ανάθεση έργων στην Intrakom και στη Siemens, ύψους 222,7 και 150 δισ. δραχμών, τα οποία μέχρι το 2002, με τις επεκτάσεις που έγιναν, έφτασαν τα 565 δισ. δραχμές.
Το 2000 με τη βοήθεια του κομματικού μηχανισμού, εξελέγη βουλευτής στη Β' Αθήνας. Ο Κ. Σημίτης όμως δεν τον έβαλε στη νέα κυβέρνηση, καθώς του είχαν μεταφέρει πολλά.
Το 2003, πάντως, όταν ο Κ. Σημίτης ζήτησε απ' όλους τους βουλευτές να καταθέσουν τα πινακίδια των χρηματιστηριακών συναλλαγών τους και κάποιοι δεν υπάκουσαν, εκείνος έδωσε το δικό του στη δημοσιότητα δηλώνοντας: «Είναι υποχρέωσή μου να λογοδοτώ προς τον έλληνα πολίτη που με εμπιστεύτηκε, ανά πάσα στιγμή» και ότι «η διαφάνεια διασφαλίζεται μόνο με πλήρη δημοσιότητα». Οταν έσκασε η υπόθεση Νεονάκη, ο Τ. Μαντέλης δήλωσε «εμβρόντητος» και κάλεσε τον συνάδελφό του να «διευκολύνει τη Βουλή».
Το 2007 άρχισαν να διαρρέουν οι σχέσεις του με τα μαύρα ταμεία της Siemens. Εκείνος απάντησε: «Δεν αναγνωρίζω τον λογαριασμό. Δεν είχα ποτέ συναλλαγή και με κανέναν». Σε ανακοίνωσή του αργότερα ανέφερε ότι «προσωπικά ουδεμία σχέση ή ανάμειξη είχα με τις δραστηριότητες της Siemens». Αυτά μέχρι την Πέμπτη.
ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2010
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου