Πρόταση, που γεννά δεκάδες ερωτηματικά ως προς την ορθότητά της, έχει καταθέσει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο θέλει να εκμεταλλευτεί κονδύλιο του προγράμματος ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα το ΑΠΘ ζητά την εκταμίευση ποσού περίπου 12 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αγοράσει κτίριο στο οποίο θα στεγάσει το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας - Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ).
Το κέντρο, το οποίο θα είναι συνδεμένο με την Επιτροπή Ερευνών και την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και θα έχει ρόλο να συνδέσει τις επιχειρήσεις με την καινοτομία, θα μπορούσε να στεγαστεί σε οποιοδήποτε άλλο κτίριο του πανεπιστημίου, όπως στο αγρόκτημα ή ακόμη και στο κτίριο-φάντασμα 18.000 τ.μ. που βρίσκεται στην Αγίου Δημητρίου ή σε κάποιο από τα δεκάδες που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΘ από τα κληροδοτήματα.
Την ένταξη στο ΕΣΠΑ της εξαγοράς κτιρίου αντί ποσού περίπου 12 εκατ. ευρώ επιβεβαίωσε στη "ΜτΚ" ο πρύτανης Αν. Μάνθος (φωτογραφία). "Υπήρχε η σκέψη της κατασκευής, αλλά ψάχνουμε να βρούμε έτοιμο κτίριο που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας. Αν βρούμε, τότε θα προτιμήσουμε την αγορά", είπε ο κ. Μάνθος.
Είναι γεγονός ότι το ΕΣΠΑ είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης και για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Και μπορεί πράγματι να προβλέπεται η αγορά κτιρίων, προκειμένου να βοηθηθεί ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, με την κρίση να ταλαιπωρεί σύσσωμη τη χώρα, είναι απορίας άξιον πώς ένα πανεπιστήμιο του μεγέθους του Αριστοτελείου δεν ήταν έτοιμο να καταθέσει κάποια άλλη ώριμη πρόταση που να αφορά προγράμματα και εξοπλισμούς εργαστηρίων, προκειμένου να ωφεληθούν και οι φοιτητές του.
Αξίζει να σημειωθεί (είναι κοινό μυστικό, το οποίο παραδέχονται και οι καθηγητές στις μεταξύ τους κουβέντες) ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν πρόβλημα κονδυλίων. Το μεγάλο ζήτημα είναι η διαχείρισή τους και οι επιλογές. Εξάλλου η Επιτροπή Ερευνών, που λειτουργεί παράλληλα στο ΑΠΘ και αποτελεί θύλακα έρευνας και καινοτομίας και κάθε χρόνο χρηματοδοτείται με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, πλην όμως ουδείς γνωρίζει αναλυτικά τα ερευνητικά του προγράμματα, τα οποία τα τελευταία τρία χρόνια ανέρχονται σε 3.500 έργα, θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο της διασύνδεσης που θα έχει το ΚΕΔΕΚ και κατά συνέπεια να μην ξοδευτούν 12 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλους σκοπούς.
Όπως ανέφερε στη "ΜτΚ" η γενική γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, "μέσω του ΕΣΠΑ προβλέπεται να διατεθούν 36 εκατ. ευρώ στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ".
Από τα τρία ιδρύματα της πόλης, τη μερίδα του λέοντος από το ΕΣΠΑ θα το πάρει το Αριστοτέλειο. Το ΤΕΙ έχει υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση, με την οποία ζητά 7 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα αγοράσει εξοπλισμό. Παρόμοια θα είναι και η πρόταση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο μπορεί να εκταμιεύσει 5,5 εκατ. ευρώ.
ΠΡΕΖΑ TV
20-6-2010
Της Φανής Χαρίση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου