Πόλεμος έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην κυβέρνησης και τους φαρμακοβιομήχανους. Αιτία η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας να μειώσει έως και 27% τις τιμές των φαρμάκων, γεγονός που αναμένεται να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη δράση των φαρμακοβιομηχάνων.
Η καθιέρωση νέου δελτίου τιμών φαίνεται πως δυσαρέστησε τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες, τη στιγμή που τα πάντα καταρρέουν, διατηρούν στα ύψη τα κέρδη τους, χωρίς να έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.
Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να δημιουργούν αναστάτωση στην αγορά φαρμάκου, επιλέγοντας ως μέσο πίεσης την απόσυρση προϊόντων τους, ισχυριζόμενες ότι η διάθεσή τους είναι ζημιογόνος για τις ίδιες, ασχέτως αν με τις ενέργειες αυτές πλήττονται οι ασθενείς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της δανικής Novo Nordisk, η οποία ήταν η πρώτη εταιρεία που προχώρησε στην απόσυρση 17 προϊόντων της, των οποίων τις τιμές θεώρησε ασύμφορες, προκαλώντας τις αντιδράσεις χιλιάδων διαβητικών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της "ΜτΚ", το παράδειγμά της ετοιμάζονται να ακολουθήσουν άλλες δύο εταιρείες.
Φορείς της υγείας επισημαίνουν ότι η ενέργεια αυτή είναι εκβιαστική, καθώς η εταιρεία όφειλε να ενημερώσει τρεις μήνες νωρίτερα για την απόσυρση των προϊόντων της και να φροντίσει να έχει και αποθέματα για το τρίμηνο αυτό. Ωστόσο, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά, ακόμη και αν έχει αποθέματα, δεν τα πουλάει, διότι, αν κοπεί έστω και ένα τιμολόγιο με τη νέα μειωμένη τιμή, αμέσως θα αποτελέσει τιμή αναφοράς και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα ζητήσουν μείωση της τιμής του ίδιου προϊόντος και στη χώρα τους.
Η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως αποσυρθούν προϊόντα ευρείας χρήσης, τα οποία όμως είναι πιθανό να διατεθούν εκ νέου σε διαφορετική συσκευασία, άλλη εμπορική ονομασία και σαφώς υψηλότερη τιμή, τακτική που ακολουθείται κατά καιρούς από διάφορες εταιρείες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο εύκολο, καθώς απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες.
Στα ύψη έχει εκτοξευτεί η φαρμακευτική δαπάνη, η οποία από 2,43 δισ. ευρώ που ήταν το 2004 έφτασε τα 6,6 δισ. ευρώ το 2009. Μάλιστα, τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του φαρμακευτικού κλάδου αντανακλούν μια αφαίμαξη του εθνικού πλούτου. Όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Hellastat, στην οποία αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 113 επιχειρήσεων του κλάδου για τη χρήση 2008, το 2008 o αθροιστικός κύκλος εργασιών ανήλθε σε 6,15 δισ. ευρώ και η μέση μεταβολή των πωλήσεων ήταν υψηλότερη από τη μέση ελληνική επιχείρηση (12,9% έναντι 3,1%). Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι εταιρείες (87) ήταν κερδοφόρες, ενώ στο σύνολο των εταιρειών του δείγματος το μεικτό περιθώριο κέρδους έφθανε το 33,9%.
Εντυπωσιακή ήταν η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων των εταιρειών, παρότι υποχώρησε από το 30,4% του 2007, στο 23,5%. Η απόδοση αυτή είναι 7,34 φορές μεγαλύτερη από τη μέση τιμή της ελληνικής οικονομίας (3,2%).
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, επί σειρά ετών η διαδικασία προσδιορισμού των τιμών άφηνε πολλές σκιές και ερωτηματικά. Για να τιμολογηθεί και να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο στην ελληνική αγορά δεν λαμβάνονταν υπόψη οι τιμές στις 26 χώρες-μέλη της Ε.Ε., όπως επέβαλλε ο νόμος, αλλά τις περισσότερες φορές τεσσάρων ή πέντε χωρών και στην καλύτερη περίπτωση έντεκα χωρών. Οι τιμές στα φύλλα έρευνας τιμών γράφονταν με... μολύβι, ενώ εντοπίστηκαν και λαθροχειρίες (φαρμακευτικά προϊόντα, των οποίων η τιμή δεν δικαιολογούνταν από τις ισχύουσες τιμές στις χώρες-μέλη).
Επιπλέον, οι τιμές πώλησης των γενόσημων φαρμάκων καθορίζονταν σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό (80%) της τιμής πώλησης του αντίστοιχου πρωτοτύπου. Η αρμόδια υπηρεσία για την τιμολόγηση φαρμάκων δεν είχε καν στη διάθεσή της επιστημονικό προσωπικό ανάλογης εξειδίκευσης. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι ουδέποτε μέχρι τώρα είχαν ληφθεί από τη γενική γραμματεία Εμπορίου στοιχεία από την Ουγγαρία, τη χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει τις καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη συμπίεση των τιμών.
Αποτέλεσμα ήταν η χώρα μας να αποτελεί μέχρι πρόσφατα μία από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης σε επίπεδο τιμών φαρμάκων και την τρίτη ακριβότερη χώρα στον κόσμο στα γενόσημα φάρμακα.
Εξάλλου, οι φαρμακοβιομήχανοι δεν συμμορφώθηκαν με τον νόμο 3457/2006, βάσει του οποίου οφείλουν να πληρώνουν ανά τρίμηνο στο ασφαλιστικό ταμείο το 3% του τζίρου που κάνει το ταμείο σε κάθε φάρμακο. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μόνο για το 2009 το χρέος τους είναι 92 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων κατέβαλαν μόλις τα 24 εκατομμύρια.
Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται η δημιουργία αντικειμενικής βάσης δεδομένων του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων, το οποίο θα λειτουργήσει από τη 1 Σεπτεμβρίου, ενισχύοντας τη διαφάνεια των διαδικασιών και των οργάνων που ασχολούνται με την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων.
Η βάση δεδομένων των τιμών των 45.000 φαρμακευτικών προϊόντων που διατίθενται στις χώρες της Ε.Ε. είναι έτοιμη. Για τη συλλογή τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων από όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στοιχεία από επίσημα στοιχεία κρατών (π.χ. ασφαλιστικοί οργανισμοί, οργανισμοί υγείας), ενώ παράλληλα πιστοποιούνται όλοι οι κανόνες μετατροπής των τιμών (π.χ. συναλλαγματικές ισοτιμίες, μετατροπή σε ex-factor τιμές κ.ά.) Μέχρι σήμερα όλη η διαδικασία βασιζόταν στα στοιχεία που απέστελλαν οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες, με τα γνωστά αποτελέσματα της εκτίναξης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, οι τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό 72% της τιμής πώλησης του αντίστοιχου πρωτοτύπου, έναντι του 80% που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Εξάλλου, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το Παρατηρητήριο Τιμών, ισχύει από τις 3 Μαΐου αγορανομική διάταξη μεταβατικού χαρακτήρα για την άμεση συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων.
ΠΡΕΖΑ TV
20-6-2010
Της Νικολέτας Μπούκα
1 σχόλιο:
γαμημενες φαρμακευτικες
Δημοσίευση σχολίου