«Ετος σταθμός» για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό είναι το 2011, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ το βασικό πακέτο των αλλαγών σε όρια ηλικίας και σε συντάξεις. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ σε δόσεις και θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι το 2015, οπότε και θα κάνει... πρεμιέρα το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων (βασική και αναλογική σύνταξη). Αναλυτικά τέσσερις είναι οι κυριότερες αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη χρονιά και θα αλλάξουν άρδην το ασφαλιστικό τοπίο:1 Ξεκινά η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για επτά ομάδες ασφαλισμένων. Η ετήσια αύξηση ανάλογα με την κατηγορία θα ξεκινά από τους έξι μήνες και μπορεί να φτάνει έως και τα πέντε έτη.
Από τις νέες ρυθμίσεις επηρεάζονται όσοι αποχωρούν με 35ετία σε ηλικία 58 ετών, όσοι ανοίγουν την πόρτα εξόδου με 37ετία ανεξαρτήτως ηλικίας αλλά και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Μεγάλες χαμένες είναι οι γυναίκες στο Δημόσιο, όπου με νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών το όριο ηλικίας θα πάει σταδιακά στο 65ο έτος (στο πλαίσιο της εξίσωσης).
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ και στα ειδικά ταμεία μισθωτών, καθώς η τρόικα ζητεί το όριο συνταξιοδότησης να πάει στο 65ο έτος της ηλικίας. Σε μια τέτοια περίπτωση η αύξηση των ορίων ηλικίας θα φτάνει τα τρία χρόνια ετησίως και θα ολοκληρωθεί το 2015.
Αυτό το θέμα θα κλειδώσει στις 16 του μήνα, στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. Στη συνάντηση αυτή η ελληνική πλευρά θα επισημάνει πως με τον νόμο Πετραλιά το όριο συνταξιοδότησης θα πάει από τα 50 στα 55 έτη και θα ζητήσει να μην υπάρξει νέα επιβάρυνση (ωστόσο, τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα, με δεδομένο πως ανάλογη ρύθμιση προωθείται ήδη στο Δημόσιο). Σημειώνεται πως για πλήρη σύνταξη οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος ή το 65ο έτος.
2 Επιβάλλεται πέναλτι 6% τον χρόνο για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ασφαλισμένος που ανοίγει πέντε χρόνια νωρίτερα την πόρτα εξόδου, θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται κατά 30%.Το πέναλτι θα επιβάλλεται για κάθε χρόνο που λείπει από το 60ό έως το 65ο έτος, εκτός αν συμπληρωθούν 40 έτη. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που θα ανοίξει την πόρτα εξόδου με 35 έτη σε ηλικία 61 ετών, θα πάρει μειωμένη σύνταξη κατά 24%.
3 Αρχίζει το μεταβατικό διάστημα για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν το 2015, οπότε και θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό της σύνταξης. Συγκεκριμένα, τα χρόνια από το 2011 έως και το 2014 θα υπολογίζονται με βάση το νέο σύστημα (δηλαδή με μέσο συντελεστή 1,2% για την αναλογική σύνταξη συν τη βασική σύνταξη). Ωστόσο, τα χρόνια που έχουν διανυθεί έως και το 2010 θα υπολογίζονται με βάση το ισχύον σύστημα (π.χ. στο ΙΚΑ θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη 5ετία).
4 Ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα επικουρικά ταμεία. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι από την επόμενη χρονιά το ύψος των επικουρικών συντάξεων να είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου. Ωστόσο, αυτό το θέμα δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα, καθώς η τρόικα πιέζει για ακόμα σκληρότερα μέτρα. Συγκεκριμένα, ζητεί να υπάρχει συντελεστής 1,2% και στα Επικουρικά, κάτι που θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των συντάξεων.
ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2010
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου