Κυριακή, Ιουνίου 27, 2010

4 ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ FEELGOOD ENTERTAINMENT

Τη σφραγίδα του Φεστιβάλ των Καννών έχει το πρόγραμμα που ετοιμάζει για την ερχόμενη κινηματογραφική σεζόν η εταιρεία διανομής Feelgood Entertain-ment. Τέσσερις ταινίες που έχουν μπει στον προγραμματισμό της εταιρείας διακρίθηκαν στις Κάννες, είτε στο επίσημο διαγωνιστικό είτε στα παράλληλα προγράμματα.

Η «Τουρνέ στο Παρίσι» του Ματιέ Αμαλρίκ, τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας από την κριτική επιτροπή, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Τιμ Μπάρτον, ενώ κέρδισε και το βραβείο της επιτροπής της διεθνούς ένωσης κριτικών Fipresci. Η «Τουρνέ στο Παρίσι» παρακολουθεί την περιοδεία που κάνει στη Γαλλία ένα γκρουπ με καλλιτέχνιδες του μπουρλέσκ, μάνατζερ των οποίων είναι ένας πρώην τηλεοπτικός παραγωγός, τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Απότομο ξύπνημα

Ανάμεσα στα ευφάνταστα νούμερα στριπτίζ και τραγουδιού, οι γυναίκες του γκρουπ μιλάνε για τα προβλήματά τους και το πώς βλέπουν τις σχέσεις, ενώ ο μάνατζερ προσπαθεί να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του προβλήματα, αλλά και να συνεχίσει να είναι καλός πατέρας για τους δύο γιους που έχει από τον διαλυμένο γάμο του. Με στόχο τις παρισινές νύχτες, κατάληξη της περιοδείας, και οδηγό το σέξι σόου τους που γνωρίζει απρόσμενη επιτυχία, ο Ζοακίμ και τα κορίτσια του θα αναγκαστούν να ξυπνήσουν απότομα από το «όνειρο», όταν το θέατρο όπου θα έκαναν την πρεμιέρα τους στο Παρίσι ακυρώνει την εμφάνισή τους. Ο Αμαλρίκ δεν είναι νέος σκηνοθέτης, αλλά είναι περισσότερο γνωστός από την καριέρα που έχει κάνει ως ηθοποιός. Εδώ και χρόνια σημαντικό όνομα στο γαλλικό σινεμά, ο Αμαλρίκ έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο πρωταγωνιστώντας στην τελευταία περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ, το «Quantum of Solace», παίζοντας τον ρόλο του κακού. Η «Τουρνέ στο Παρίσι» θα αρχίσει να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες στις 9 Δεκεμβρίου.

Ερωτικό τρίγωνο

Με το «Σκότωσα τη μητέρα μου», που προβλήθηκε την περασμένη σεζόν, ο Καναδός Ξαβιέ Ντολάν έγινε γνωστός και στο ελληνικό κοινό. Στις 6 Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς θα βγουν στις ελληνικές αίθουσες οι «Φανταστικές αγάπες», η νέα του ταινία, που προβλήθηκε στο παράλληλο τμήμα των Καννών «Ενα κάποιο βλέμμα». Η ταινία που αναφέρεται σε ένα ασυνήθιστο ερωτικό τρίγωνο, κέρδισε το βραβείο Regard Jeune, που απονέμεται από μια επιτροπή νέων, η οποία ψηφίζει ανάμεσα σε όλες τις ταινίες που προβάλλονται στο φεστιβάλ. Τι είναι οι «Φανταστικές αγάπες»; Είναι η ιστορία του Φρανσίς και της Μαρί, δύο κολλητών φίλων. Και οι δύο ερωτεύονται το ίδιο αγόρι, τον Νικολά. Ανάμεσα στους δύο φίλους θα ξεκινήσει μια πρωτότυπη μονομαχία για την καρδιά του Νικολά, καθώς, από ραντεβού σε ραντεβού και από φαντασίωση σε φαντασίωση, ο καθένας από τους δύο φίλους ερμηνεύει, σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες, την άλλοτε αθώα και άλλοτε άκρως ερωτική συμπεριφορά του ωραίου αγοριού. Στην ταινία, εκτός από τον ίδιο τον Ξαβιέ Ντολάν, πρωταγωνιστούν η Μόνια Τσοκρί και ο Νιλς Σνάιντερ.

Διαφορετικές όψεις

Στο πρόγραμμα της Feelgood Entertainment για την ερχόμενη κινηματογραφική σεζόν περιλαμβάνονται και δύο ταινίες που διακρίθηκαν στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών. Η «Ατίθαση Λίλι» της Φαμπιέν Μπερτό, με πρωταγωνίστριες την Νταϊάν Κρούγκερ και τη Λουντιβίν Σενιέ, κέρδισε το βραβείο Art Cinema Award, το οποίο απονέμει η διεθνής επιτροπή των ανεξάρτητων κινηματογραφιστών. Στην ταινία, οι δύο πρωταγωνίστριες υποδύονται δύο αδελφές, που ανακαλύπτουν και εξερευνούν τις χαρές της ζωής, με διαφορετικό τρόπο η καθεμία.

Πιο αναλυτικά, στην «Ατίθαση Λίλι», που θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 24 Μαρτίου, η Λίλι, που είναι η μικρότερη αδελφή, ξεχωρίζει από όλα τα άλλα κορίτσια της ηλικίας της. Νιώθει ελεύθερη, δεν κάνει συμβιβασμούς, δεν έχει αναστολές, ζει μόνο για τη στιγμή και απολαμβάνει όλα όσα η ζωή μπορεί να της προσφέρει. Ζει σε πλήρη αρμονία με τη φύση και δεν δέχεται υποδείξεις από κανένα. Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη αδελφή της, η Κλάρα, έχει επιλέξει μια ζωή μέσα σε συγκεκριμένα όρια. Είναι παντρεμένη και ζει με την οικογένειά της στη μεγάλη πόλη. Οταν η μητέρα των δύο κοριτσιών πεθαίνει, η Κλάρα επιστρέφει στο πατρικό της και αποφασίζει να βάλει σε τάξη το σπίτι, αλλά και τη ζωή της ατίθασης Λίλι.

Παράνομοι μετανάστες

Η «Παράνομη», τέλος, του Βέλγου Ολιβιέ Μασέ–Ντεπάς ήταν μια από τις ταινίες που συζητήθηκαν πολύ στα παράλληλα προγράμματα του Φεστιβάλ των Καννών. Στην ταινία απονεμήθηκε το βραβείο Prix SACD της Ενωσης Συγγραφέων και Σεναριογράφων, με το οποίο διακρίνεται η καλύτερη γαλλόφωνη ταινία. Στην «Παράνομη», που θα φτάσει στις ελληνικές αίθουσες στις 18 Νοεμβρίου, το κεντρικό θέμα είναι η παράνομη μετανάστευση.

Στη συγκινητική ιστορία, βασική ηρωίδα είναι η Τάνια, παράνομη μετανάστρια από τη Ρωσία, που ζει στο Βέλγιο με τον 14χρονο γιο της, τον Ιβάν, με πλαστά χαρτιά επί οκτώ χρόνια. Η ζωή μητέρας και γιου σημαδεύεται από την παρανομία. Η Τάνια αποφεύγει κάθε επαφή με την αστυνομία και τρέμει στην ιδέα ότι θα της ζητήσουν να ελέγξουν την ταυτότητά της. Κάποτε όμως θα έρθει η άτυχη στιγμή και η Τάνια θα συλληφθεί και θα φυλακιστεί σε ένα κέντρο παράνομων μεταναστών. Μητέρα και γιος θα χωριστούν και η Τάνια θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ξαναβρεθεί με τον γιο της, ενώ έχει να αντιμετωπίσει την απέλαση και το δικαστικό σύστημα.

ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: