Κυριακή, Ιουνίου 27, 2010

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ...

Σε εποχή ΔΝΤ, οι έχοντες και κατέχοντες έδειξαν και πάλι το... καλό τους πρόσωπο. Χωρίς καμία ενοχή οι φαρμακοβιομηχανίες, εν μέσω οικονομικής κρίσης, προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις, γεγονός που δεν συνάδει όμως με την αύξηση των κερδών τους, η οποία εμφανίζει ανοδική πορεία.
Επικαλούμενες μειώσεις πωλήσεων εξαιτίας της νέας φαρμακευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και δυσκολίες λόγω εποχής, οι επιχειρήσεις φαρμάκων απομακρύνουν κατά δεκάδες τους εργαζόμενους τον τελευταίο μήνα. Από το τέλος Μαΐου μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν απολυθεί πάνω από 300 εργαζόμενοι στο χώρο και οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι τα χειρότερα έρχονται.
Ολα αυτά την ώρα που οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν το υψηλότερο περιθώριο μεικτού κέρδους (ανάμεσα σε 40 κορυφαίους κλάδους της ελληνικής οικονομίας) που αγγίζει το 37,08% (έκθεση ICAP 2010). Οσο για το καθαρό κέρδος, αυτό φθάνει το 7,61%.
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι οι φαρμακοβιομηχανίες εισπράττουν 1 στα 2 ευρώ από αυτά που διαθέτει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο, το ΙΚΑ, για παροχές υγείας. Για το 2009 το 47,8% των δαπανών του οργανισμού δόθηκε για φάρμακα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 2,19 δισ. ευρώ!

Σε ό,τι αφορά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, στον τομέα των φαρμάκων καταλήγει το 43,6% των δαπανών Υγείας (έρευνα ΙΟΒΕ) και η ετήσια αύξηση ξεπερνά τις 10 μονάδες σε σχέση με το 2004, που αποτελούσαν το 33,5%. Καθόλου τυχαίο βέβαια, αν υπολογίσει κανείς ότι η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών και στην 3η θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στην κατανάλωση αντιδιαβητικών φαρμάκων.
«Δεν υπάρχει εταιρεία στο χώρο του φαρμάκου που να μην έχει υπερκέρδη, γι' αυτό και οι απολύσεις αυτές δεν δικαιολογούνται» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών Γερ. Κονιδάρης.
Οι ιατρικοί επισκέπτες αποτελούν το 50% των ατόμων που απολύθηκαν το τελευταίο διάστημα σε ένα σύνολο εργαζομένων που φθάνει τα 7.900 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και όσων πωλούν παραφαρμακευτικά προϊόντα και μηχανήματα.
«Οι φαρμακοβιομηχανίες ισχυρίστηκαν ότι εξαιτίας της επίπεδης μείωσης των τιμών στα φάρμακα κατά 27% που έκανε η κυβέρνηση έχουν μειώσεις στα κέρδη τους και στις πωλήσεις, αλλά αυτό σαφώς δεν ισχύει. Σιγά σιγά θα θελήσουν να τους κάνουμε και έρανο» τονίζει ο Γ. Κονιδάρης και προσθέτει: «Ιδιαίτερα οι πολυεθνικές εταιρείες δεν έχουν μειώσει σε καμία περίπτωση τα κέρδη τους. Διότι στηρίζονται στο τεκμήριο του πρωτοτύπου φαρμάκου, ελέγχουν την αγορά και αποτελούν ουσιαστικά μονοπώλιο. Το ερώτημα είναι πώς τους επιτρέπει η κυβέρνηση να κάνουν απολύσεις με τέτοια κέρδη. Αλλά είναι ένας εκβιασμός προς την κυβέρνηση για να αλλάξει τον τρόπο τιμολόγησης και σ' αυτήν την περίπτωση τα θύματα είναι οι εργαζόμενοι».

Ο πρόεδρος πάντως του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Διονύσης Φιλιώτης ερωτηθείς από την «Κ.Ε.» για το θέμα των μαζικών απολύσεων συνιστά στους συναδέλφους του φαρμακοβιομηχάνους ψυχραιμία και εξηγεί:
«Είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθειες να ομαλοποιήσει την αγορά και να διορθώσει τα πραγματικά προβλήματα του χώρου μας, που είναι κυρίως η καταπολέμηση της σπατάλης, η έλλειψη μηχανοργάνωσης και η ξαφνική οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων. Ηταν άλλωστε μια κίνηση πανικού η οποία αποδιοργάνωσε την αγορά ενώ, αντιθέτως, η άμεση εφαρμογή του νόμου που η κυβέρνηση ψήφισε το Μάρτιο θα ομαλοποιήσει τις συνθήκες και θα δώσει και στις εταιρείες την προβλεψιμότητα που χρειάζεται να έχει μια επιχείρηση για να μπορεί να λειτουργεί. Πρέπει οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν με ποιο τρόπο προσδιορίζονται οι τιμές των φαρμάκων και αυτός ο τρόπος να εφαρμόζεται διαρκώς και διαχρονικά. Απλά πράγμα, δηλαδή».
Πάντως, οι εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορα τρικ για να προχωρήσουν στις μαζικές απομακρύνσεις. Μεταξύ αυτών η εθελούσια έξοδος, η οποία βέβαια μόνο εθελούσια δεν είναι, αφού υπάρχει η έμμεση προειδοποίηση πως αν δεν φύγουν μόνοι τους, την απόλυση δεν τη γλιτώνουν. Ενδεικτικά:

*Η Sanofi Aventis μέσα στον τελευταίο μήνα έλυσε τη συνεργασία της με περίπου 90 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και συνταξιοδοτήσεις.
*Η αγορά φαρμάκου αλλά και οι συνδικαλιστές του κλάδου μιλούν για 60 απολύσεις στην εταιρεία Novartis το τελευταίο διάστημα. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Κώστας Φρουζής ωστόσο διαψεύδει το γεγονός αλλά επισημαίνει: «Απολύσεις δεν έχουν γίνει αλλά έχουμε παγώσει τις προσλήψεις. Δηλαδή επειδή δημιουργούνται κενά σε διάφορες θέσεις δεν έχουμε προχωρήσει στην αναπλήρωσή τους, κάτι που κάναμε στο παρελθόν. Ετσι, έχουμε γλιτώσει 20-30 θέσεις. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δε θα γίνουν απομακρύνσεις».
*Η εταιρεία Boehringer με μια κίνηση απομάκρυνε πριν από λίγους μήνες 35 με 40 άτομα. Η ενέργεια αυτή ήρθε μετά τη μεγάλη πτώση στην τιμή ενός συγκεκριμένου φαρμάκου της που, όπως λένε άνθρωποι της εταιρείες, προκάλεσε μεγάλες απώλειες οι οποίες εντάθηκαν με το νέο δελτίο τιμών.

ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2010


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: