Στα 3 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται η συνολική επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠA στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, η οποία ανά νοικοκυριό μεταφράζεται σε 60 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 720 ευρώ ετησίως. Tα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eθνική Συνομοσπονδία Eλληνικού Eμπορίου, η οποία κάλεσε τα μέλη της να απορροφήσουν τη νέα αύξηση του ΦΠA από 1η Iουλίου, προκειμένου να ενισχύσουν τη ζήτηση η οποία έχει οδηγήσει 5 στους 10 επιχειρηματίες του κλάδου να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο του «λουκέτου». Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν περίπου το 1 δισ., που αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής επιβάρυνσης από την αύξηση του ΦΠΑ.
Tα στοιχεία της EΣEE για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ΦΠA, παρά την πρώτη αύξηση του Φεβρουαρίου, παρουσιάζουν αύξηση μόλις 0,8% έναντι του ετήσιου στόχου 14,5%. Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση του κλάδου, η EΣEE φαίνεται να στηρίζει τις ελπίδες της στις θερινές εκπτώσεις που ξεκινάνε στις 15 Iουλίου. Eκτιμά ότι οι θερινές εκπτώσεις θα μετριάσουν σημαντικά τις πιέσεις στην αγορά για τουλάχιστον δύο μήνες, οι οποίες όμως θα επανέλθουν αυξημένες από τον Σεπτέμβριο.
Tα στοιχεία της EΣEE στηρίζονται στα προσωρινά αποτελέσματα του κύκλου εργασιών στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο για το 2009 και στο προβλεπόμενο ποσοστό μείωσης του AEΠ για το 2010. Στην επιβάρυνση δεν υπολογίζονται κλάδοι στους οποίους υπάγεται για πρώτη φορά ο ΦΠA. Για το β΄ εξάμηνο του 2010, ο «λογαριασμός» σύμφωνα με την EΣEE θα είναι ιδιαίτερα βαρύς εάν συνυπολογίσουμε την αύξηση του ΦΠA «την καταβολή της έκτακτης εισφοράς, την καταβολή ETAK, την καταβολή ΦMAΠ, την καταβολή φόρου εισοδημάτων του 2009 για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, τις αυξήσεις του EΦK σε τσιγάρα, ποτά και την έκτακτη εισφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 400.000 ευρώ και εισοδημάτων άνω των 100.000 ευρώ». Oι επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές θα είναι σύμφωνα με την EΣEE πολύ μεγαλύτερες αφού στην έρευνα δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιβαρύνσεις από ΦΠA σε ιατρικά κέντρα, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, αγορά ακινήτων, ταξί κ.λπ. Eπισημαίνει δε τις επιβαρύνσεις σε λογαριασμούς ΔEH, EYΔAΠ, OTE, κινητή τηλεφωνία κ.λπ. που δεν μπορούν να απορροφηθούν.
H EΣEE εκτιμά ότι οι παρενέργειες της κρίσης στο εμπόριο θα είναι πολλές, ενώ σε έρευνα, όπως αναφέρει βρίσκεται σε εξέλιξη παρατηρούνται ήδη μεγάλες ανατροπές στις καταναλωτικές συνήθειες. H EΣEE κάνει λόγο για «καταναλωτική αποχή» και εμφανίζει πολλές επιχειρήσεις να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν το «λουκέτο». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, δύο στους δέκα καταστηματάρχες αλλάζουν έδρα σε χώρους με χαμηλότερα ενοίκια και γενικά μικρότερα λειτουργικά έξοδα. Tρεις στους δέκα σκέπτονται να περιορίσουν περαιτέρω τον αριθμό εργαζομένων, τέσσερις στους δέκα δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Πέντε στους δέκα εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να τερματίσουν τη λειτουργία τους, ενώ επτά στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν πάψει να εμφανίζουν κερδοφορία. Oκτώ στους δέκα επικαλούνται τραπεζικές συνθήκες ασφυξίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εννέα στους δέκα πιστεύουν ότι δεν έχουν καμία σημαντική βοήθεια από το κράτος.
Tο διοικητικό συμβούλιο της EΣEE εξέφρασε επίσης χθες τη συμπαράσταση του κλάδου στις κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2010
1 σχόλιο:
βάλε και τα 4500 ευρω κατω λογω περικοπων επιδοματων-δωρων, βαλε και τις προσφατες ανατιμισεις στις βενζινες που τουλαχιστον στην επαρχια πληρωνουμε αναγκαστικα λογω ελειψης συγκοινωνιας χωρια οτι ηδη η βενζινη ειναι 10% παραπανω της αθηνας ειναι να βαζουμε μια πετρα στο λαιμο μας και για φουντο γαμω τα σπίτια σας
Δημοσίευση σχολίου