Τετάρτη, Ιουνίου 02, 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ 88Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Είμαστε φαντάροι στην 88η Στρατιωτική Διοίκηση στην ταξιαρχία της Λήμνου. Ένα μέρος της κωμικοτραγωδίας που ζούμε καθημερινά από τότε που ήρθαμε στο νησί ίσως είναι γνωστό, ξανακουσμένο ή χιλιοειπωμένο, ίσως για κάποιους «φυσιολογικό» (άλλωστε η λογική: «στο στρατό είσαι όχι στο σπίτι σου» είναι μότο σε κάθε στρατόπεδο). Παρόλα αυτά το μέγεθος και οι πτυχές της, αλλά και η προκλητική αδιαφορία λοχαγών, (υπο)διοικητών και ταξιάρχου στα αιτήματα φαντάρων για βελτίωση της κατάστασης είναι από μόνα τους άξια δημοσιοποίησης.
Ξεκινάμε από το ζήτημα των υπηρεσιών ή αλλιώς της μόνιμης εμπλοκής. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στις μονάδες μας η εξαίρεση είναι οι παραπάνω από τρεις «καθαρές» εξόδους το μήνα. Και τα πράγματα απ' ότι φαίνεται μόνο χειρότερα μπορούν να πάνε αφού και από τη σειρά που μόλις κατατάχθηκε μόνο τα «κορόιδα» απ' αυτούς που θα πάρουν μετάθεση για μονάδα ταξιαρχίας θα έρθουν τελικά στο νησί. «Κορόιδα», που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες των μονάδων. Τα υπόλοιπα «καλόπαιδα» θα βολευτούν σε κάποιο γραφείο των μεγάλων αστικών κέντρων. Καλοθελητές άλλωστε πολλοί, από κατώτερους ως ανώτατους αξιωματικούς, στελέχη της εκκλησίας και του τοπικού κράτους, μέχρι φυσικά και το θιασώτη Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ποιος ο ρόλος των διοικητών μας;
Φυσικά να οξύνουν το πρόβλημα, όχι μόνο μη διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση (δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο) αλλά αυξάνοντας τις υπηρεσίες χωρίς καμία συναίσθηση των δυνατοτήτων. Ενδεικτικό παράδειγμα ο διοικητής του 285 M/Κ ΤΠ που σε ερώτηση του ΑΣΔΕΝαρχη για το πώς πάνε οι υπηρεσίες είπε τη δική του «αλήθεια» (αποκρύπτοντας ότι οι εσώκλειστοι αποσπασμένοι στη μονάδα του φαντάροι απ' όλο το νησί δε βγαίνουν ποτέ) με αποτέλεσμα να του ζητηθεί να αυξηθούν τα μέτρα φύλαξης και κατά συνέπεια η εμπλοκή. Και γιατί δε μίλησαν οι αποσπασμένοι; Γιατί δεν ήταν εκεί. Κρύφτηκαν επιμελώς σε αγγαρείες και εκπαιδευτικές κλάσεις , κοινή πρακτική σε όλα τα στρατόπεδα κατά τις επισκέψεις Ταξιάρχου και ΑΣΔΕΝαρχη. Αποκορύφωμα το κρυφτούλι με τον Ταξίαρχο με τους φαντάρους να αναγκάζονται να περνούν με διαφορά 2-3 λεπτών απ' όπου πέρασε ο Ταξίαρχος για ευνόητους λόγους. Σκηνικό του συγκεκριμένου τραγέλαφου η Α/Κ ΜΒΠ-ΠΕΠ.
Μήπως τελικά ΑΣΔΕΝάρχης, Ταξίαρχος και φυσικά όλοι οι ανώτατοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους επειδή «δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν έμαθαν»; Θεωρούμε περιττό να απαντήσουμε στο ζήτημα όσο και αν θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι τα προβλήματα στις μονάδες, στην ταξιαρχία, στον στρατό περιμένουν τις λύσεις τους από τις κατά καιρούς επισκέψεις γαλονάτων. Είναι οι ίδιοι γαλονάτοι (διοικητές, επιτελάρχες, ταξίαρχος κ.ο.κ) που μας «αναγκάζουν» να μη μιλήσουμε, προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα είναι καλά και ο στρατός μας προσέχει όταν το νησί επισκέπτονται ακόμα ανώτεροι απ' αυτούς (βλ. επίσκεψη Υφυπουργού).
Είναι οι ίδιοι γαλονάτοι που έχουν κάνει τη Λήμνο το νησί των αποσπάσεων με τον κάθε φαντάρο να παίρνει τουλάχιστον δύο ως τρεις εσωτερικές αποσπάσεις, σε ένα εξαντλητικό για την καθημερινότητά μας rotation. Από μονάδα σε μονάδα, από όπλο σε όπλο, από φυλάκιο σε φυλάκιο. Προσπαθώντας να καλύψουν τρύπες, δημιουργώντας φυσικά άλλες.
Ούτε λόγος βέβαια για υποτυπώδη προγραμματισμό. Ειδικά στο 290 Μ/Κ ΤΠ και στην ΕΜΑ όπου το «δεν ξέρω τι μου ξημερώνει» έχει ξεπεραστεί. Είμαστε πλέον στο «δεν ξέρω που θα ’μαι σε μια ώρα». Όσο για τις άδειες αυτές αποτελούν ζήτημα για το οποίο μόνο οι φαντάροι δεν έχουν λόγο. Άδειες που κανονίζονται ερήμην των φαντάρων και που παρουσιάζονται ως υποχρεωτικές, ως τις άδειες που κανονίζονται με τον ίδιο τρόπο αλλά ακυρώνονται ετσιθελικά, ακόμα και τρεις μέρες πριν την έναρξή τους, από τους ίδιους ανθρώπους που τις παρουσίαζαν υποχρεωτικές.
Στο 290 Μ/Κ ΤΠ διοικητής, υποδιοικητής και λοχαγοί αποτελούν πρωτοπόρους σε αυτήν την πρακτική με τους φαντάρους να χάνουν ακόμα και ΤΑΠ (την ειδική, πρόσθετη άδεια που δικαιούνται οι φαντάροι της παραμεθορίου). Τα αεροπορικά ακυρωμένων αδειών δεν ακυρώνονται φυσικά από τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες με αποτέλεσμα τεράστια χασούρα για την τσέπη των φαντάρων και των οικογενειών τους. Την ήδη επιβαρυμένη τσέπη με τα 200 ευρώ για τους Αθηναίους ως τα 400 ευρώ για τους κρητικούς για τα πήγαινε-έλα των αδειών.
Εξάλλου οι καταστάσεις επιβίβασης είναι επί της ουσίας από ανεπαρκείς έως άχρηστες μιας και το ταξίδι με πλοίο διαρκεί 2 μέρες στην καλύτερη περίπτωση, η ιδιωτική πλέον Ολυμπιακή δεν κάνει έκπτωση και οι μεταφορές με C-130 υπάρχουν μόνο για τα στελέχη (και για τις αποστολές στο Αφγανιστάν και το Κόσσοβο). Φαίνεται πως η τσέπη των φαντάρων δεν καταλαβαίνει από κρίση. Το στομάχι τους όμως καταλαβαίνει, αφού εδώ και ενάμιση μήνα η γαλέτα έχει αντικαταστήσει το ψωμί και η ποσότητα του φαγητού έχει μειωθεί με αποτέλεσμα ο δίσκος να μη γεμίζει και η παραπάνω μερίδα να αποτελεί ολόκληρο «ζήτημα»!
Η κρίση επηρεάζει φυσικά και τις συνθήκες υγιεινής, με τα καθαριστικά να αποτελούν είδος εξαφανισμένο ή προς εξαφάνιση. Οι φαντάροι καλούνται να καθαρίσουν εγκαταστάσεις υγιεινής με σκέτο νερό. Με νερό μάλιστα ακατάλληλο όχι για πόση (ακόμα και το πόσιμο νερό επιβαρύνει τους φαντάρους) αλλά και για ξύρισμα και ατομική καθαριότητα. Όταν υπάρχει νερό, γιατί τουλάχιστον τα φυλάκια Φακού και Τουρλί δεν απολαμβάνουν αυτού του προνομίου, με το νερό (σε ανεπαρκή ποσότητα) να ανεβαίνει με κίνηση κάθε δυο τουλάχιστον μέρες. Η κατάσταση των εγκαταστάσεων, ειδικά σε 290 Μ/Κ ΤΠ, 285 Μ/Κ ΤΠ και ΕΜΑ είναι αξιοθρήνητη και όπως είναι φυσιολογικό και «γι’ αυτό φταίνε οι φαντάροι» - και καμιά φορά η παλαιότητα των κτιρίων.
Από κρίση βέβαια δεν καταλαβαίνουν οι ασκήσεις, οι βολές και οι με κάθε ευκαιρία τελετές, υποδοχές, γλέντια. Όλα φυσικά για το «αξιόμαχο του στρατού – προστάτη της εθνικής αξιοπρέπειας». Κατά τα άλλα «η πατρίδα μας βρίσκεται σε δύσκολη στιγμή και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, όλοι να βάλουμε πλάτη ενάντια σε όσους μας επιβουλεύονται» όπως διακηρύσσεται σε όλους τους τόνους, σε κάθε μονάδα, με κάθε ευκαιρία.
Για όλα τα παραπάνω δηλώνουμε σε όλους τους υπευθύνους, με πρώτο και καλύτερο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλο ότι οι φαντάροι στο νησί (και όχι μόνο) δεν μασάνε κουτόχορτο, δε ψαρώνουνε, ούτε πρόκειται να αφήσουν την κατάσταση να διαιωνίζεται, πόσο μάλλον να χειροτερεύει.
Γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, εκτός από τις υποχρεώσεις τους, γνωρίζουν τι κέρδισαν παραπονούμενοι και τι χάσανε σκύβοντας το κεφάλι.
Γνωρίζουν ότι είναι πολίτες με στολή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΑΠΟ 88 Α/Κ ΜΒΠ-ΠΕΠ, 88 ΕΜΑ, 88 ΜΑ/ΑΠ, 88 ΤΥΠ, 285 Μ/Κ ΤΠ, 290 Μ/Κ ΤΠ, ΔΑΝ ΑΗ-ΣΤΡΑΤΗ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Τηλ: 6932 955437
http://diktiospartakos.blogspot.com

ΠΡΕΖΑ TV
2-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: