Τετάρτη, Ιουνίου 02, 2010

ΣΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ...

Αναβάλλεται για κάποιες ημέρες η κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό μετά τη διαπίστωση, σε χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη, ότι η ελληνική κοινωνία «δεν αντέχει» ρυθμίσεις όπως αυτές που απαιτεί η τρόικα. Η κυβέρνηση θα διεξαγάγει εντατικές συνομιλίες με την τρόικα προκειμένου να βελτιωθούν ορισμένες από τις απαιτήσεις αυτές, όπως το ποσοστό αναπλήρωσης του 48% που προκαλεί έντονη αναστάτωση στην ελληνική κοινωνία.
Oι συνομιλίες αυτές, που αναμένεται να αρχίσουν αμέσως, εκ των πραγμάτων αναστέλλουν την κατάθεση του νομοσχεδίου, το οποίο σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας επρόκειτο να σταλεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής την προσεχή Δευτέρα, με τη πρόβλεψη την μεθεπόμενη Δευτέρα 14 Ιουνίου να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρει η κυβέρνηση να ψηφίσει το νομοσχέδιο εντός των ασφυκτικών χρονικών ορίων που έχουν τεθεί με τη συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα. Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά απάντησε πως «η πρόθεσή μας είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις αυτές και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, αλλά είναι προφανές ότι πρέπει να τρέξουμε πολύ για να τα καταφέρουμε».

Ο κ. Λοβέρδος που δέχεται τις επικρίσεις κυβερνητικών στελεχών για άστοχους χειρισμούς και επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις στο Ασφαλιστικό, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο επέμεινε ότι οι απαιτήσεις που προβάλλει τώρα η τρόικα σε σχέση με το Ασφαλιστικό δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, αλλά είναι απαιτήσεις εκτός των συμφωνηθέντων.
Υποστηρίχθηκε ότι ταυτόχρονα με τις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους επί των ρυθμίσεων, οι οποίες εκ των πραγμάτων φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση καθώς αλλάζουν, όπως αναφέρθηκε, «επί το δυσμενέστερον» τα ισχύοντα σχετικά με τις συντάξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης (μετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, ο Ν. Αθανασάκης κ.ά.) υπήρξε ανταλλαγή διαξιφισμών μεταξύ των κ.κ. Λοβέρδου και Παπακωνσταντίνου σχετικά με το ποιος άφησε να διαρρεύσει η επιστολή της τρόικας με τις σκληρές απαιτήσεις για τις συντάξεις.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε τον κ. Παπακωνσταντίνου πως εκείνος βρίσκεται πίσω από τη διαρροή, δεδομένου ότι όπως τόνισε «δύο είχαμε την επιστολή, εσύ κι εγώ. Εγώ δεν την έδωσα. Εχεις κάποια εξήγηση για το ποιος την έδωσε;». Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε δηλώνοντας ότι δεν άφησε εκείνος την επιστολή να διαρρεύσει και διαβεβαίωσε τον κ. Λοβέρδο πως δεν είχε και δεν έχει την πρόθεση να τον πλήξει πολιτικά με πράξεις όπως η συγκεκριμένη. Ο κ. Λοβέρδος αποδέχθηκε τη διαβεβαίωση Παπακωνσταντίνου και η συζήτηση προχώρησε, δεδομένου ότι αν δεν λυνόταν η παρεξήγηση θα ήταν δύσκολο να συνεχιστεί.

ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ εκτροχιασμού του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και τρόικας, λόγω κυβερνητικής αδυναμίας η οποία θα οφείλεται στο πολιτικό κόστος των μέτρων, επισημαίνουν στην πρώτη έκθεσή τους που δίδεται στη δημοσιότητα οι ελεγκτές της Κομισιόν, οι οποίοι μετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τη σύνταξη του μνημονίου, αλλά θα μετέχουν και στις μετέπειτα αποστολές των Βρυξελλών. Η έκθεση, που εξεδόθη από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και φέρει ημερομηνία 26 Μαΐου 2010, αναφέρεται διεξοδικά στις συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν και στις αποφάσεις που ελήφθησαν και περιελήφθησαν τελικώς στο μνημόνιο.

Οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει κακό ιστορικό δεσμεύσεων και υποσχέσεων, καθώς και αξιοπιστίας στατιστικών στοιχείων και γι΄ αυτό «πρέπει να βελτιώσει την υπογραφή της» διά της εφαρμογής του προγράμματος. Σημειώνεται ακόμη ότι η πιστή υλοποίηση του προγράμματος είναι απαραίτητη, καθώς και το 2014 και το 2015 η χώρα θα χρειαστεί 60 δισ.- κατ΄ έτος- από τις αγορές, τα οποία μπορεί να εξασφαλίσει μονάχα εάν έχει αποκαταστήσει το οικονομικό της προφίλ.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές- διαπραγματευτές της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση στις συζητήσεις επέδειξε δημιουργικό πνεύμα, συναίσθηση της κατάστασης και αίσθηση του επείγοντος.
Στο κεφάλαιο των εσόδων, οι αρμόδιοι της Κομισιόν σημειώνουν ότι για τους υπολογισμούς τους δεν έχουν λάβει υπόψη τυχόν έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής- προτιμούν να είναι επιφυλακτικοί, καθώς τα μέτρα για την πάταξή της συνήθως χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν.

Στην έκθεση εξηγείται αναλυτικά γιατί δεν επελέγη το μέτρο της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Προστίθεται πως επελέγη η ενίσχυση των μηχανισμών της αγοράς και σε αυτήν τη στρατηγική συμφώνησαν οι αρχές, τα συνδικάτα και οι βιομήχανοι. Επιπλέον, οι ριζοσπαστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, ο περιορισμός των θέσεων στον δημόσιο τομέα και η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων- εκτιμούν οι ελεγκτέςθα οδηγήσουν ούτως ή άλλως σε μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα αναμένεται να είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του 2012 εφόσον τηρηθεί το πρόγραμμα. Ελλοχεύουν ωστόσο αρκετοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εκτρέψουν την εφαρμογή του, όπως η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ύφεση- με συνακόλουθες κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες συνδυάζονται και με τα μέτρα-, η μείωση του πληθωρισμού ή και ο αποπληθωρισμός, η σταθεροποίηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας σε υψηλά επίπεδα και η ενδεχόμενη κυβερνητική αδυναμία εφαρμογής παραμέτρων του προγράμματος λόγω πολιτικού κόστους.

ΠΡΕΖΑ TV
2-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: