Δευτέρα, Ιουνίου 21, 2010

ΒΕΤΟ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΘΑ ΑΣΚΕΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα έχει το Ταμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος η ίδρυση του οποίου προβλέπεται από το μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Θα έχει επταετής διάρκεια και θα χρηματοδοτείται με 10 δισ. από την ελληνική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται στα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου για το ταμείο, θα χρηματοδοτεί τράπεζες με ίδια κεφάλαια σε περίπτωση που υπάρχει συρρίκνωση τους.
Τονίζεται ότι δεν θα σχετίζεται με την παροχή ρευστότητας αλλά θα παρέχει ίδια κεφάλαια με τη μορφή προνομιούχων μετοχών οι οποίες θα μετατρέπονται σε κοινές, μεταγενέστερα. Οι τράπεζες θα συμμετέχουν υποχρεωτικά στο ταμείο και σε περίπτωση που δεν μπορούν να συγκεντρώσουν εγκαίρως τα κεφάλαια για να αποπληρώσουν το Ταμείο, “θα εφαρμόζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης τους υπό την αιγίδα του Ταμείο, κατ' εφαρμογήν των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων”. Θα έχει επταετής διάρκεια και μετά η κυριότητα του περνάει στο ελληνικό Δημόδιο ενώ η νομική μορφή του θα επιτρέπει την ιδιωτική συμμετοχή.

Τα 10 δισ. ευρώ θα δοθούν από την ελληνική κυβέρνηση, ως μέρος των χρημάτων του δανείου από την τρόικα, κάτι που σημαίνει πως η Ελλάδα θα αναλαμβάνει τον κίνδυνο ζημιών. Στις εξουσίες του συμπεριλαμβάνονται η ζήτηση κάθε απαραίτητης πληροφορίας από τις τράπεζες, θα μπορεί να ορίζει ένα μέλος στο δ.σ. τους, θα μπορεί να απαιτεί την υποβολή σχεδίου αναδιάρθρωσης καθώς και να έχει δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) σε αποφάσεις τους.
Επίσης θα μπορεί να απαιτεί τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές, όταν η τράπεζα δεν μπορεί να καλύψει :
•το ελάχιστο ύψος ιδίων κεφαλαίων όπως ορίζει το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο ή
•ορισμένες οικονομικές απαιτήσεις που θα επιβάλλονται από το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος

ΠΡΕΖΑ TV
21-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: