ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ της επιστολογραφίας επιχείρησαν χθες να φέρουν στο προσκήνιο τόσο το θαμμένο- με υπαιτιότητα του σκοπιανού πρωθυπουργού- ζήτημα της ονομασίας ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δέκα ευρωβουλευτές από οκτώ χώρες.
Με επιστολές προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. και την αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της Ενωσης Κάθριν Αστον, οι δέκα καλούν την Ε.Ε. να μην καθυστερήσει να δώσει το «πράσινο φως» στα Σκόπια. Υποστηρίζουν ότι το αντίθετο θα ήταν απειλή για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και καλούν την Ελλάδα να δείξει αλληλεγγύη στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες «και μάλιστα σε καιρό οικονομικής κρίσης».
Την επιστολή υπογράφει και ο σλοβένος ευρωβουλευτής Ζόραν Τάλερ, αρμόδιος για την παρακολούθηση της προόδου της γειτονικής χώρας. Λίγες ημέρες πριν ο Τάλερ προειδοποιούσε τη γειτονική χώρα ότι με δική της ευθύνη - τόσο επειδή δεν επιλύει το ζήτημα της ονομασίας όσο και γιατί δεν προχωρά σε νέες μεταρρυθμίσεις- το ενδιαφέρον για την ΠΓΔΜ στις Βρυξέλλες ατονεί.
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού, καθώς το ζήτημα αναμένεται μεν να εγερθεί σήμερα από κάποιους κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, αλλά δεν υπάρχει καν προσχέδιο συμπερασμάτων, ώστε να συμπεριληφθεί στην ατζένα της Συνόδου της Πέμπτης. Η ελληνική πλευρά, άλλωστε, επαναλαμβάνει ότι επιθυμεί τη λύση και μάλιστα γρήγορα, αλλά είναι η σκοπιανή πλευρά και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι αυτός που ευθύνεται για τη στασιμότητα των τελευταίων μηνών.
Η Αθήνα, πάντως, δεν αναμένει εξελίξεις άμεσα, αν και γνωρίζει ότι οι πιέσεις- κυρίως των Αμερικανών- θα ενταθούν ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβώνα τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η Ουάσιγκτον και με επίσημες δηλώσεις διά στόματος του Νο 2 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Στάινμπεργκ έχει δηλώσει ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ για τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και έχει καλέσει τους Σκοπιανούς να λάβουν «δύσκολες αποφάσεις». Η ελληνική πλευρά δεν κρύβει ότι τα ονόματα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Δημοκρατία του Βαρδάρη, συνάδουν με τις θέσεις της περί ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων. Σημειώνει, ωστόσο, πως η πίεση πια έχει μεταφερθεί στη σκοπιανή πλευρά, καθώς ο Ν. Γκρούεφσκι έχει απογοητεύσει πολλούς με τη συμπεριφορά του.
ΠΡΕΖΑ TV
14-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου