Παρασκευή, Ιουνίου 25, 2010

«ΣΤΗΜΕΝΟΙ» ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ...ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ...ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ...

Το ελληνικό Δημόσιο, τουλάχιστον από το 2003 μέχρι και σήμερα, μέσω «στημένων» διαγωνισμών εμποδίζει τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά ιατρικού εξοπλισμού από τα δημόσια νοσοκομεία, αποφάνθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μία από τις συνέπειες είναι «η σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων», όπως το θέτει κομψά η Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες δίνουν μία κατ' αρχάς απάντηση στο ερώτημα που έθεσε προεκλογικώς ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου: «Πού πήγαν τα λεφτά;». Και απειλούν με δεύτερη προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επειδή η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην τηρεί τους κοινοτικούς κανόνες περί δημοσίων επενδύσεων και να μη συμμορφώνεται με την καταδικαστική απόφαση του ΔΕΕ από το 2009. Ομως, ο εντοπισμός όσων επέτρεψαν το «στήσιμο» των διαγωνισμών και θησαύρισαν από την απάτη είναι καθήκον της ελληνικής Δικαιοσύνης...
Το 2003 καταγγέλθηκε στην Κομισιόν ότι πολλά ελληνικά δημόσια νοσοκομεία απορρίπτουν προσφορές για αναλώσιμα υλικά (γάντια, νήματα για εγχειρήσεις) με το σήμα πιστοποίησης CE, σημαντικό κατά την Κομισιόν στον τομέα του ιατρικού εξοπλισμού, διότι διασφαλίζει ότι το προϊόν πληροί τις απαιτήσεις της Ε. Ε. για την υγεία των καταναλωτών. Τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να εμποδίσουν τη διάθεση εξοπλισμού με CE μόνο αν αποδείξουν ότι το σήμα έχει παραποιηθεί ή ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Στην περίπτωση των διαγωνισμών 17 ελληνικών νοσοκομείων, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι τεχνικές προδιαγραφές που περιγράφονταν στις προκηρύξεις «ήταν μεροληπτικού χαρακτήρα και δημιουργούσαν διακρίσεις, αποκλείοντας στην πράξη τη συμμετοχή προμηθευτών ιατρικού εξοπλισμού με CE σε ανταγωνιστική διαδικασία προσφορών».

Αν αναρωτιέστε για ποιο λόγο το ελληνικό Δημόσιο τηρεί αυτή τη, φαινομενικά ακατανόητη, στάση, η άποψη της Κομισιόν είναι πως εξαιτίας του αποκλεισμού «τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία δεν έλαβαν, πιθανότατα, την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, με αποτέλεσμα τη σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων». Πόσα είναι ακριβώς τα χρήματα που «σπαταλήθηκαν» δεν γνωρίζουμε. Η Επιτροπή υπολογίζει ότι το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει περίπου 720 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τον εφοδιασμό των 17 νοσοκομείων μόνο με αναλώσιμα υλικά. Τα χρήματα αυτά τα επιστρέφουν τα ασφαλιστικά Ταμεία στα νοσοκομεία. Παράλληλα, ο αποκλεισμός πιστοποιημένου ιατρικού εξοπλισμού από τα ελληνικά νοσοκομεία ενδεχομένως να είχε συνέπειες και για την υγεία ασθενών και εργαζομένων στα νοσοκομεία. Δυστυχώς, μέλημα της Επιτροπής είναι απλώς να διασφαλίσει τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού στην Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Την ουσιαστική διαλεύκανση της υπόθεσης θα πρέπει να αναλάβει η ελληνική Δικαιοσύνη.

Το 2009, το ΔΕΕ έκρινε ότι η Ελλάδα (υπόθεση C-489/06) δεν εφαρμόζει τους κοινούς κανόνες και Oδηγίες της Ενωσης σχετικά με τις δαπάνες δημοσίου χρήματος από τις δημόσιες αρχές. Χθες, η Κομισιόν έκρινε πως η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του ΔΕΕ, αφού πολλά δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να απορρίπτουν προσφορές για ιατρικό εξοπλισμό με σήμα πιστοποίησης CE. Πλέον, οι ελληνικές αρχές έχουν περιθώριο δύο μηνών για να εφαρμόσουν την απόφαση του ΔΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, η Κομισιόν θα παραπέμψει εκ νέου την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ζητώντας την επιβολή πληρωμής κατ' αποκοπήν ή προστίμου στο ελληνικό Δημόσιο.
Για πρακτικές που ανάγονται στην περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας, σχολιάζοντας την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΡΕΖΑ TV
25-6-2010


Kωστας Kαρκαγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: