Τρίτη, Ιουνίου 08, 2010

Ασφαλιστικό: "Τρέχει" την κατάθεση του νομοσχεδίου η κυβέρνηση.


Πρόσω ολοταχώς για κατάθεση και ψήφιση του ασφαλιστικού βαδίζει η κυβέρνηση, που μετά τις "διευκρινίσεις" του εκπροσώπου του Ο. Ρεν σπεύδει να αποτυπώσει σε νομοσχέδιο τα όσα σφαγιαστικά για τα δικαιώματα 6,5 εκ. ασφαλισμένων και συνταξιούχων αναφέρει το περιβόητο Μνημόνιο. Έτσι, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η παρουσία από αύριο των ελεγκτών του ΔΝΤ ίσως συμπέσει και με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή μέχρι τέλος αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.

Επί της ουσίας, το στημένο θέατρο (Αθήνας - Βρυξελλών) με τις "διευκρινίσεις" επί του ποσοστού αναπλήρωσης δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία επαχθών διατάξεων, καθώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν για τους περισσότερους ασφαλισμένους, αρχής γενομένης από το 2011, τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2015 θα πρέπει να έχουν φθάσει από 35 σε 40, ώστε να λάβει κάποιος πλήρη σύνταξη, ενώ ο χρόνος έναρξης της δομικής μεταρρύθμισης, από το 2018 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός μετατίθεται νωρίτερα, στο 2015. Το ποσοστό αναπλήρωσης μετά από 40 χρόνια εργασίας (και σε συνδυασμό με το ηλικιακό όριο των 60 ετών) παραμένει στο 48% (από 70% που είναι σήμερα) και επιπροσθέτως παραμένει το "πένταλτυ" μείωσης κατά 6% τον χρόνο για όσους συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το 65ο έτος.

Στο 48% υπολογίζονται και οι επικουρικές;

Ωστόσο, μετά τις εξηγήσεις του Αμ. Αλταφάζ, στο "Βήμα της Κυριακής" προκύπτουν δύο θέματα: α) πόσο θα μειωθεί η επικουρική σύνταξη (υπολογίζεται σε 20% της κύριας για τα περισσότερα ταμεία) και αν υπολογίζεται στο τελικό ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής (48%) και β) ποιοι θα μείνουν (λόγω κριτηρίων) χωρίς τα 360 ευρώ της προνοιακής σύνταξης που θα καταβάλλεται μετά τα 65; Αν στο 48% περιλαμβάνονται και οι επικουρικές συντάξεις, τότε η μείωση σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα αγγίζει ακόμα και το 40% των σημερινών συντάξιμων αποδοχών για ορισμένα ταμεία, διαφορετικά, και με τον υπολογισμό των 360 ευρώ της πρόνοιας, η μείωση των συντάξιμων αποδοχών θα κυμανθεί μεταξύ του 20% και του 35%.

Πεταλωτής: Μας δικαιώνει το Μνημόνιο!

Αναπαράγοντας το κλίμα "δικαίωσης" της κυβέρνησης και επιχειρηματολογώντας ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί (!) όσα προβλέπει το Μνημόνιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, προσπάθησε χθες να παρουσιάσει ως νίκη της κυβέρνησης τις διευκρινίσεις που παρείχαν στις κυβερνητικές αιτιάσεις χαμηλόβαθμοι Κοινοτικοί υπάλληλοι!

«Η κυβέρνηση σαφώς και γνώριζε τι υπέγραψε στο Μνημόνιο και αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Κομισιόν πως αυτά που είναι στο Μνημόνιο, αυτά ισχύουν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. Τόνισε δε ότι «σαφώς γνωρίζαμε τι υπογράψαμε στο Μνημόνιο, σαφώς όλο αυτό το διάστημα διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι δεν υπάρχει θέμα να κοπεί η σύνταξη στο 48%, ότι στο Μνημόνιο δεν περιέχεται αυτό και θα φανεί και από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα». «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι βγήκε η ίδια η Κομισιόν και είπε ότι δεν ισχύει η περικοπή των συντάξεων στο 48%», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής και τόνισε ότι επιτέλους θα έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα, που θα διασφαλίζει τις παρούσες και τις επόμενες γενιές.

Ερωτηθείς εάν το ύψος της βασικής σύνταξης έχει καθοριστεί, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι τα πάντα περιέχονται στο Μνημόνιο και στο νομοσχέδιο που θα έρθει. Σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθεί ο κύκλος συνεννοήσεων με την Κομισιόν ώστε να κατατεθεί το νομοσχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
είπε ότι θα κατατεθεί σύντομα.

Δ. Στρατούλης: Περικοπή 25% και κατεδάφιση

"Ο κύριος Πεταλωτής και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσα επικοινωνιακά παιχνίδια πινγκ πονγκ και να παίζουν με την Ε.Ε. δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι αυτά που συμφώνησαν με αυτή και με το 'βρόμικο χέρι της', το ΔΝΤ, και θα φέρουν σε λίγες μέρες για έγκριση στη Βουλή είναι η περικοπή των συντάξεων κατά 25% και η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Επομένως, μία είναι η λύση: αγώνας διαρκείας μέχρι να ανατραπούν τα κυβερνητικά αντεργατικά σχέδια και να ανοίξει για τη χώρα μας μια άλλη προοδευτική διέξοδος", τόνισε ο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης.

Πετρόπουλος Α. 08/06/2010
εφημερίδα Η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: