Τρίτη, Ιουνίου 08, 2010

Θερινό σινεμά: «Η ομίχλη»

Οπου να 'ναι, μόλις πιάσουν για τα καλά οι ζέστες, θα αρχίσουμε να εξορμούμε στους θερινούς κινηματογράφους της γειτονιάς, εφοδιασμένοι ως είθισται με ποπ κορν και γρανίτες λεμόνι. Και το Φεστιβάλ Αθηνών απέκτησε το θερινό του! Στην οδό «Πειραιώς 260», τον εναλλακτικό χώρο που έχει κυρίως ταυτιστεί με οτιδήποτε πρωτοποριακό και καινούργιο έχει να μας προτείνει το Φεστιβάλ.


Με αυτή τη λογική, καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί το γεγονός ότι οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη», το δυναμικότερο κίνημα καλλιτεχνών που είδαμε τα τελευταία χρόνια, τρύπωσαν στη μεγαλύτερη καλοκαιρινή φεστιβαλική μας διοργάνωση. Με δύο τρόπους: με συζητήσεις-παρεμβάσεις -κινηματογραφικού φυσικά ενδιαφέροντος- και με προβολές ταινιών.

Από την Τετάρτη 16 Ιουνίου έως τις 26, στον υπαίθριο χώρο του θεάτρου Δ (στον κήπο δίπλα από την καντίνα) κάθε βράδυ θα προβάλλονται ελληνικές ταινίες των μελών της «Ομίχλης» και μάλιστα με φτηνό εισιτήριο (4 ευρώ η κάθε προβολή). Συνολικά έντεκα μεγάλου μήκους, πέντε μικρού και τρία ντοκιμαντέρ. Να μια καλή ευκαιρία για τους σινεφίλ να καλύψουν τα κενά της φετινής κινηματογραφικής παραγωγής αλλά και για όσους αντέχουν πολλή τέχνη σε μία βραδιά, να συνδυάσουν θέατρο και σινεμά, αφού οι περισσότερες προβολές θα γίνονται στις 11.30 μ.μ. (ορισμένες και στις 9.30 μ.μ.).

Το κινηματογραφικό δεκαήμερο θυμίζει τη βδομάδα «Fog Films», που είχε γίνει στον κινηματογράφο «Ελλη» τον χειμώνα. Θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες από τη νεοσύστατη Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου («Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα, «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου), ντοκιμαντέρ («Αλλος δρόμος δεν υπήρχε» του Σταύρου Ψυλλάκη, «Ξένες σε ξένη χώρα» του Δημήτρη Παναγιωτάτου) και μικρού μήκους («Κι εγώ για μένα» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, «Μετά τον χαρακτηριστικό ήχο» του Αχιλλέα Κυριακίδη).

Επειδή όμως οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» είναι και ένα δραστήριο κίνημα νέων ιδεών και προτάσεων που αφορούν τα κινηματογραφικά μας πράγματα, το πρόγραμμα προβλέπει και δύο συζητήσεις στον χώρο Ε της «Πειραιώς 260» στις 17 Ιουνίου.

Στις 6.30 μ.μ. θα γίνει συζήτηση με θέμα «Η κινηματογραφική τέχνη ως επάγγελμα». Θα τοποθετηθούν με δίλεπτες εισηγήσεις δώδεκα φοιτητές και σπουδαστές (από ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ΙΕΚ ΔΟΜΗ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης, Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Δραματική Σχολή «Αρχή», New York College, Σχολή Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου και Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). Συντονίζουν οι σκηνοθέτες Πέτρος Σεβαστίκογλου, Αλέξης Καρδαράς, Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Στις 8 μ.μ. θα προβληθεί το εικοσάλεπτο ντοκιμαντέρ «Ομίχλη Doc» της Ελένης Αλεξανδράκη και θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Κινηματογράφος - Πολιτισμός - Κρίση». Θα τοποθετηθούν με δίλεπτες εισηγήσεις μέλη της «Ομίχλης» (Μαργαρίτα Μαντά, Στέλλα Θεοδωράκη, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Στράτος Τζίτζης, Κλεάνθης Δανόπουλος, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Κωνσταντίνος Μωριάτης, Αντουανέττα Αγγελίδη, Ρέα Βαλντέν, Σταύρος Ψυλλάκης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Νίκος Labot, Ελενα Δημητρακοπούλου, Φρέντυ Βιανέλλης, Τάκης Βερέμης, Γιώργος Μακρής), άνθρωποι από άλλους καλλιτεχνικούς χώρους (Εδουάρδος Σακαγιάν, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Μιχάλης Δέλτα) και δημοσιογράφοι (Βένα Γεωργακοπούλου, Μαρία Κατσουνάκη, Ηλίας Κανέλλης). Συντονίζει ο σκηνοθέτης Μάρκος Χολέβας.

Η βραδιά θα κλείσει με την προβολή (στις 11.30 μ.μ.) της μικρού μήκους «Mesecina» της Σοφίας Εξάρχου και της ταινίας «Μαύρο Λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη.

ΠΡΕΖΑΤV
8-6-2010

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ / enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: