Σάββατο, Ιουνίου 26, 2010

ΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΣΟΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Πριν από μερικές ημέρες στο καφενείο της Βουλής ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου σε συναδέλφους του: «Μ΄ αυτά που γίνονται στο Ασφαλιστικό και το Εργασιακό όχι εμείς, ούτε τα εγγόνια μας δεν θα μπορούν να περπατούν στον δρόμο»!

Με διαφορά ωρών ο συνάδελφός του από την Αιτωλοακαρνανία Πάνος Κουρουμπλής δήλωνε σε συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας πως «με τέτοιες ρυθμίσεις ο κόσμος θα μας χλευάζει και θα μας φτύνει»... Οι αντιδράσεις των δύο βουλευτών της συμπολίτευσης σε κάποια άλλη χρονική στιγμή θα θεωρούνταν υπερβολικές. Ωστόσο στην παρούσα φάση περιγράφουν ακριβώς το κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Κλίμα κατήφειας, απογοήτευσης και ανησυχίας. Δεν είναι τυχαίο, λένε στο ΠΑΣΟΚ, ότι την τελευταία εβδομάδα η κυβέρνηση φρόντισε να κάνει ψυχολογικό... μασάζ στους δυσαρεστημένους βουλευτές παίρνοντας πολλαπλά μηνύματα οργής που συνοδεύονταν ακόμη και από... προειδοποιήσεις για καταψήφιση του Ασφαλιστικού και των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.

Καμπανάκια. Το Μαξίμου συνειδητοποίησε ότι σε αντίθεση με το μνημόνιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο και οδήγησε σε τρεις απώλειες, αυτή τη φορά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χτύπησαν προειδοποιητικά καμπανάκια ζητώντας εξηγήσεις και διορθώσεις στις δρομολογούμενες αλλαγές. Βουλευτές με πλούσια συνδικαλιστική εμπειρία όπως οι Δημήτρης Κουσελάς και Γιάννης Κουτσούκος ύψωσαν τον τόνο της φωνής τους λέγοντας ότι κάποιες ρυθμίσεις οδηγούν σε εργασιακό μεσαίωνα και δεν γίνεται να πε ράσουν, ενώ ακόμη και πρώην υπουργοί όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας επισήμαναν ότι πέραν του μνημονίου η κυβέρνηση οφείλει να αναδείξει την πολιτική κατεύθυνση των συγκεκριμένων αλλαγών παρουσιάζοντας τη σκοπιμότητά τους και τα μεσομακροπρόθεσμα οφέλη που θα έχουν για τους πολίτες.

Δύο συναντήσεις. Οι πιέσεις ήταν τέτοιες που ο Ανδρέας Λοβέρδος ανάμεσα στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, τις συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και τις τελευταίες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό αναγκάστηκε να συναντήσει δύο φορές στο γραφείο του περί τους 30 ανησυχούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ώστε με τη συζήτηση και τον διάλογο να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς θα προκαλούσαν με τις αντιδράσεις τους στην κοινωνία και το εσωτερικό της κυβέρνησης. Το θέμα των διαφωνούντων θορύβησε το Μαξίμου, το οποίο σε μία από τις πρόσφατες συσκέψεις που έγιναν εκεί πήρε αποφάσεις και για τον επικοινωνιακό χειρισμό του όλου θέματος με αιχμή το Εργασιακό, το οποίο σημειωτέον αιφνιδίασε ακόμη και τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης με τον τρόπο που διέρρευσε στα ΜΜΕ.

Κομματική πειθαρχία. Πάντως, με έμμεσο τρόπο η κυβέρνηση φρόντισε να θυμίσει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ενδεχόμενες διαρροές κατά την ψηφοφορία θα ανάγκαζαν τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε νέες διαγραφές. Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις πάντως, ότι θα διασφαλίζεται η κοινωνική δικαιοσύνη με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και το Εργασιακό η Κοινοβουλευτική Ομάδα παραμένει καζάνι που βράζει. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να συγκληθεί ώστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να εξηγήσει στο σώμα των βουλευτών την αναγκαιότητα των αλλαγών.

ΠΡΕΖΑ TV
26-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: