Τετάρτη, Ιουνίου 02, 2010

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής να μην εκτελούνται από τους φαρμακοποιούς συνταγές επί πιστώσει του δημοσίου μέχρι την οριστική εξόφληση χρεών προς τους φαρμακοποιούς, προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ που με σκληρή σχετική επιστολή της εγκαλεί τον ΦΣΑ για παντελή έλλειψη κοινωνικής ευθύνης και συνείδησης.
Το μένος της ΕΣΑμεΑ είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένο. Μετά την επίσημη ανακοίνωση των ποσών επιχορήγησης προς τον ΟΠΑΔ διά χειλέων υπουργού υγείας και τις δεσμευτικές δηλώσεις των αρμοδίων ότι η εξόφληση χρεών στους φαρμακοποιούς θα ολοκληρωθεί εντός 15μέρου, θα αναμένετο από πλευράς ΦΣΑ άρση της απόφασης σύμφωνα με την οποία από 1 Ιουνίου δεν εκτελούνται επί πιστώσει συνταγές του δημοσίου .

Μιά τέτοια “κίνηση” αν μη τι άλλο συνιστά κοινωνικό χρέος έναντι των χιλιάδων οικονομικά αδύναμων ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ που δεν διαθέτουν την οικονομική ευχέρεια να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος των φαρμάκων. Πόσο μάλλον έναντι των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για τους οποίους η χορήγηση φαρμάκων συνιστά όρο επιβίωσης.
Η συνομοσπονδία απευθύνει έκκληση στον φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής να άρει την απόφασή του και να παραχωρήσει τον απαιτούμενο χρόνο στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Π.Α.Δ. να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εξόφλησης των χρεών του Οργανισμού προς τους φαρμακοποιούς. Ο,τιδήποτε άλλο όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΕΣΑμεΑ στην επιστολή της ,σημαίνει “ευθεία παραγνώριση των σοβαρών προβλημάτων των ασφαλισμένων που αδυνατούν να καλύψουν με ίδια χρηματικά μέσα την αγορά της φαρμακευτικής/θεραπευτικής τους αγωγής και ουσιαστικά ακυρώνει τον κοινωνικό ρόλο του επαγγέλματος του φαρμακοποιού” .
Οικονομική κρίση σημαίνει και κοινωνική κρίση, τα οικονομικά ελλείμματα μεταφράζονται και σε ελλείμματα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, ο σώζων εαυτόν σωθήτο εις βάρος πάντοτε των πλέον αδύναμων, τα πιό επικίνδυνα ίσως σημεία των καιρών.

ΠΡΕΖΑ TV
2-6-2010

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΛΟ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΑΛΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ. ΔΗΛΑΔΗ ΦΕΞΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΛΥΣΤΡΙΣΑ. ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΜΑΣ ΕΝΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ; ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΤΑ ΑΜΕΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΕΓΚΑΙΡΑ. ΤΟ ΤΖΑΜΠΑ ΤΕΛΙΚΑ ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ, ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΜΕ ΤΥΧΟΝ ΟΦΕΙΛΕΣ. ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΓΕΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΧΟΡΤΑΤΟ. Ε ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

Ανώνυμος είπε...

θα πληρωσει καποιος αλλος τις οφειλες μου, λογω κοινωνικης ευθυνης;
ξερετε η δεη ,ο οτε, δεν πληρωνονται με κοινωνικη ευθυνη , θελουν ευρω.

Ανώνυμος είπε...

eimai farmakopoios kai me exoun 8 mhnes aplhrwto... (kai exw plhrwsei kai fpa gia xrhmata pou akoma den eisepra3a) olous autous tous mhnes den edei3a koinwnikh eu8unh?? kai to kratos ti ekane? me egrafe kanonika.. e loipon ws edw..

den 8a poulhsw to spiti mou gia na xrhmatodothsw ta farmaka tou ka8e asfalismenou ston opad.. o vereses apo8ane!