Τετάρτη, Ιουνίου 16, 2010

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Ρωσίας αναμένεται να γνωρίσουν «εκτίναξη» της αγροτικής τους παραγωγής, την ώρα που στη Δυτική Ευρώπη, η παραγωγή θα μειωθεί δραματικά, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ και των Ηνωμένων Εθνών.
Η αγροτική παραγωγή σε αυτές τις τέσσερις χώρες θα αυξηθεί τρεις φορές γρηγορότερα από τα υπόλοιπα παραδοσιακά "αγροτικά" κράτη. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων θα παραμείνουν υψηλές και ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Η ανάπτυξη στις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες θα στηριχθεί στην αύξηση των εισοδημάτων και στην αστικοποίηση.
"Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αποτελέσουν την κύρια πηγή ανάπτυξης για την παγκόσμια γεωργική παραγωγή, την κατανάλωση και το εμπόριο", σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη.

Οι διατροφικές συνήθειες αναμένεται να διαφοροποιηθούν αργά αλλά σταθερά με στροφή προς το κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
"Ενώ η συνολική παγκόσμια καθαρή παραγωγή αγαθών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 22%, η παραγωγή στις 30 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ εκτιμάται να κυμανθεί στο 10%. Η παραγωγή στη Δυτική Ευρώπη θα παραμείνει στάσιμη", σύμφωνα με την ίδια πηγή.
"Οι τιμές των πρώτων υλών και των καρπών θα αυξηθεί από 16% έως 40% περισσότερο από τον μέσο όρο. Αλλά και οι τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα αναμένεται να αυξηθούν από 16% έως 45%", αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ένα παρόμοιο σοκ στις τιμές των τροφίμων θεωρείται πρωτοφανές.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι "η απότομη άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών έχει αντίκτυπο στη βιομηχανία τροφίμων".
Οι προβλέψεις για τις τιμές την επόμενη δεκαετία είναι απαισιόδοξες. Αλλά, προβλέπεται ότι η παραγωγή τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 70%.

ΠΡΕΖΑ TV
16-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: