Πέμπτη, Ιουνίου 10, 2010

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΑ «ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ» ΤΟΝ ΛΟΥΔΙΑ

Απόβλητα εργοστασίων και φυτοφάρμακα απειλούν 170 είδη πουλιών και το οικοσύστημα στον Λουδία. «Να σώσουμε το ποτάμι πριν γίνει Κορώνεια», προειδοποιούν επιστήμονες και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Πέλλα. «Επιβάλλουμε πρόστιμα και δεν εισπράττονται», καταγγέλλει ο νομάρχης Μιχάλης Καραμάνης. Ο Λουδίας πηγάζει από το όρος Βέρμιο και έχει συνολικό μήκος περίπου 60 χιλιόμετρα. Αποτελεί κατά ένα μέρος τεχνητό κανάλι, αφού με την κατασκευή διώρυγας παροχέτευσης των υδάτων, τη δεκαετία του '30 επιτεύχθηκε η αποξήραση της λίμνης των Γιαννιτσών. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς αποτελεί καταφύγιο για 170 είδη πουλιών, ορισμένα από τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια και βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, όπως οι αργυροπελεκάνοι, οι αετογερακίνες, τα νεροχελίδονα και οι τουρλίδες.
«Δυστυχώς, αυτό το υπέροχο οικοσύστημα έχει διαταραχθεί. Στα νερά καταλήγουν δύο βιολογικοί καθαρισμοί, των Γιαννιτσών και της Κρύας Βρύσης, ενώ χύνονται πολλά λύματα από τα εργοστάσια κονσέρβας που λειτουργούν στην περιοχή. Επιβάλλουμε συνέχεια πρόστιμα ως νομαρχία, αλλά σχεδόν ποτέ δεν εισπράττονται από το υπουργείο Οικονομικών. Εκκρεμούν ακόμη πρόστιμα από το 2000, εκατό εκατομμυρίων δραχμών τότε...», αναφέρει στην «Ε» ο κ. Καραμάνης.
Η νομαρχία Πέλλας ζητά εδώ και χρόνια να δοθεί μια μελέτη για εξυγίανση του ποταμού, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη. Κάθε χρόνο οι υπηρεσίες της κάνουν δειγματοληψίες και τ' αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
«Το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν την αρμοδιότητα, αλλά παρά τις εκκλήσεις μας εδώ και τουλάχιστον 6-7 χρόνια, δεν έχουν επιδείξει κανένα ενδιαφέρον», λέει ο νομάρχης.
«Ερευνες που έχουν γίνει από το 1990 και μετά αποκαλύπτουν την παρουσία θρεπτικών συστατικών, ενώσεων αζώτου και φωσφόρου, βαρέων μετάλλων, φυτοφαρμάκων και άλλων οργανικών ενώσεων. Γενικά το ποτάμι δέχεται επιδράσεις τόσο από αστικές όσο και από γεωργικές δραστηριότητες που αυξάνουν το ρυπαντικό του φορτίο», διαπιστώνει η καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ Δήμητρα Βουτσά, από το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, που μίλησε χθες σε ημερίδα της νομαρχίας για τον Λουδία.
«Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη μέσω του περιορισμού των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, ωστόσο απαιτείται χρόνος για να επανέλθει το οικοσύστημα σε κατάσταση ισορροπίας. Σε πρώτη φάση θα έλεγα ότι απαιτείται πιο ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων κατά τις αγροτικές δραστηριότητες και οπωσδήποτε μια λεπτομερής καταγραφή των πηγών από τις οποίες προέρχεται όλη αυτή η μόλυνση, ώστε να μπορέσει να περιοριστεί με ελέγχους και κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες», τονίζει.
«Τα φυτοφάρμακα και τα απόβλητα των εργοστασίων υποβαθμίζουν το ποτάμι και κατ' επέκταση τα πουλιά και τα ζώα που ζουν εκεί», αναφέρει ο Θεοχάρης Κουρουζίδης, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και υπεύθυνος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Α'βάθμιας εκπαίδευσης στον νομό Ημαθίας.

ΠΡΕΖΑ TV
10-6-2010


ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: